Beleef het zelf
Paul is een boeiende verteller en het is de moeite waard om zelf uit zijn mond te horen waarom we wereldwijd moeten streven naar meer transparante handelsketens, en zorgen dat cacaoboeren een leefbaar inkomen verdienen.

Kom daarom op 24 november om 20.00 uur naar De Windwijzer en kijk en luister naar de presentatie van Paul. Er is gelegenheid om vragen te stellen, of suggesties te doen. Kom en laat zien dat het je ernst is om te streven naar een betere en duurzamer wereld. Voor alle aanwezigen is er een toepasselijke verrassing.

“ De prijs van cacao is te laag voor een leefbaar inkomen ”

Sinds 1969 werkt Solidaridad aan een rechtvaardige en duurzame economische ontwikkeling. Dat gebeurde met name in de Adventsperiode, de vier weken voor Kerstmis. Zij richtte zich daarbij met name op producenten in Latijns-Amerika. Dat heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Max Havelaar. Via de koffie werd het begrip ‘Fair Trade’ ingevoerd. Dat wordt een keurmerk voor koffie, cacao, thee en later ook bananen.
Anno 2022 ligt de oorzaak voor armoede wereldwijd nog steeds in economische ongelijkheid. Solidaridad is inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd opererende organisatie, gericht op duurzame ontwikkeling, met het accent op transparante handelsketens. Denk daarbij aan kleding en mijnbouw, zoals bijvoorbeeld goud, maar ook aan voedsel, zoals cacao en chocolade.
 
S.v.p. aanmelden
Prettig wanneer u vooraf meldt dat u komt via movzwo@hetnet.nl of ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.

Entree vrij – een vrijwillige bijdrage voor de kosten van de avond en voor het MOVwerk wordt op prijs gesteld.  

 
In de voorbereiding spraken we met Paul Schoenmakers en hieronder vertelt hij hoe hij bij Tony’s Chocolonely terecht is gekomen en wat hij daar doet.

Vraag:  Wie is Paul Schoenmakers?  
In Delft studeerde ik Scheikundige Technologie. Daarna bij Essent aan de slag gegaan en vanuit de energiehandelsvloer de overstap gemaakt ING Bank. Daar leerde ik veel over de wereld van het grote geld en vooral ook dat het niet mijn ding was. Al binnen een jaar stapte ik over naar een investeringsfonds, dat (MKB) ondernemers ondersteunde bij het opzetten van bedrijvigheid in ontwikkelingslanden. In 2011 kon ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag. Daar kreeg ik de mogelijkheid om het beleidsterrein voor Duurzame Handelsketens uit te bouwen en te ontwikkelen. Dit was relatief nieuw op het ministerie en dit was een prachtige kans om op strategisch en politiek niveau hieraan te werken. In die tijd werkte ik o.a. met Solidaridad – één van de belangrijkste programma's voor duurzame handelsketens. Na een paar jaar wilde ik graag weer dichter bij de actie zijn. Zo'n 6 jaar geleden kwam er een nieuwe functie bij Tony's Chocolonely: Impactus Prime of Head of Impact en die was me op het lijf geschreven.

Vraag: En in gewoon Nederlands is dat?
Ik leid een team van 6 professionals in Amsterdam, 5 in Côte d’Ivoire en 3 in Ghana en ben verantwoordelijk voor de programma's en strategie waarmee we:

    • zorgen dat de cacaoboeren waarmee we werken een leefbaar inkomen kunnen verdienen;
    • kinderarbeid voorkomen en tegengaan;
    • zorgen dat er geen ontbossing plaatsvindt.

Dat doe ik niet alleen voor Tony’s Chocolonely, maar voor een stuk of 10 bedrijven die zijn aangesloten bij Tony’s Open Chain, o.a. Albert Heijn en Ben & Jerry’s. Samen maken we meer impact!

 

*) Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Journalisten brengen in dit programma misstanden over productie van voedsel en andere producten aan het licht. Een van de presentatoren is Teun van de Keuken. En hij gaat aan het werk ….  

Op 29 november 2005 komt de eerste Tony's Chocolonely reep op de markt: melkchocolade in een alarmerende rode verpakking, Fairtrade en ‘100% slaafvrij'.

Tony’s blijft strijden in z'n weg naar 100% slaafvrije chocolade. Zo breidt haar  familie uit en zorgt er met Oxfam Novib voor dat vanaf 2007 chocoladefans ook met Sinterklaas kunnen kiezen voor een eerlijkere chocoladeletter door de Groene Sint-campagne.

Vanaf 2012 De grote repen van  Tony’s Chocolonely krijgen een metamorfose: vanaf nu zijn ze verdeeld in ongelijke stukjes. De onderneming  vond het namelijk maar gek dat een chocoladereep uit gelijke blokjes bestaat, terwijl het er in de chocoladewereld helemaal niet eerlijk aan toe gaat.

Het was een grote dag op 11 maart 2019. Want vanaf die datum lagen de eerste Delicata-chocoladerepen in de winkels van Albert Heijn met Tony's Open Chain cacao. Mét een gele button op de wikkel: samen maken zij chocolade 100% slaafvrij.

De Wet Zorgplicht Kinderarbeid is op 14 mei 2019 aangenomen. Tony’s Chocolonely ging met anderen naar de Eerste Kamer om te pleiten voor wetgeving om kinderarbeid tegen te gaan. De oproep #samengaathetsneller kreeg ruim 13.000 handtekeningen van chocofans en 42 bedrijven ondertekenden een brief die om wetgeving vraagt. We steunden hiermee de  initiatiefwet die eerder door de Tweede Kamer was aangenomen.

Tony’s Chocolonely werkt continue aan haar missie, aan de oplossing van het probleem dat de chocoladeketen ongelijk is verdeeld. Miljoenen boeren aan het begin van de keten produceren cacao . Miljarden consumenten aan het einde van de keten  genieten van de chocolade . En in het midden  zit een handvol chocoladegiganten dat er baat bij heeft de inkoopprijs van cacao onmenselijk laag te houden De cacaoboer leeft hierdoor in armoede met kinderarbeid en moderne slavernij tot gevolg.