Herdenkingsboom op het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis - Nooit meer Hiroshima
Herdenkingsmonument op het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis

Herdenking: nooit weer Hiroshima – Nooit weer Nagasaki

Maandag 6 augustus 2018 is het precies 73 jaar geleden dat de atoombom in Hiroshima viel. Daarom worden op deze dag om 12.00 uur namens Platform Ander Vlaardingen en PAX Ambassade van Vrede – Vlaardingse Vredesweek witte bloemen geplaatst bij dit herdenkingsmonument op het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis. Ieder is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

PAX Ambassade van Vrede ziet de 73e “herdenking van Hiroshima en Nagasaki” als een moment om de Nederlandse regering te vragen zich alsnog aan te sluiten bij de ruime meerderheid van de wereld die klaar staat om kernwapens te verbieden. Tijdens de Vredesweek op dinsdagavond 18 september a.s. vertellen leden uit voorheen IkV kernen , mensen van landelijk PAX en jongeren vanuit de Universiteit van Leiden over deze inmiddels wereldwijde beweging waarvoor Generaties voor Vrede zich inzetten.

Herdenkingsboom
Tijdens een herdenking in 1985 voor de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki heeft het Vredesplatform Vlaardingen, bij het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis, een Japanse esdoorn geplant en daarbij een herdenkingspaal met een metalen plaatje met inscriptie geplaatst.
Op het plaatje staat: “Nooit weer Hiroshima”. Het kleine boompje is uitgegroeid tot een forse volwassen boom; bij deze herdenkingsboom is het goed om stil te staan, om de slachtoffers te herdenken en onze inzet voor een “Nooit weer Hiroshima” niet te vergeten.

Meer informatie
Tien jaar geleden, in 2008, is PAX weer bijzonder actief geworden tegen kernwapens, mede dankzij Obama’s speech waarin hij pleitte voor nucleaire ontwapening, een wereld zonder kernwapens. Maar….. modernisering ging door, investeringen gingen door…. Daarop bedacht een klein clubje, met name twintigers, dat het genoeg was, dat het hier ging om wapens en niet om de macht waarvoor ze staan. Ze bedachten kortom dat de humanitaire benadering ook bij kernwapens voorop moets staan en zo werd ICAN geboren. Impact op mensen voorop en samenwerking met staten (civil diplomacy) waar mogelijk.
Op 10 december 2017 ontving de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire Wapens (ICAN) en een beetje PAX, Kernwapens de wereld uit... de Nobel Vredesprijs 2017.

Het PAX burgerinitiatief 'Teken tegen kernwapens', mede gesteund door PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen en de burgemeesters van Vlaardingen en Maassluis, leidde in april 2016 tot een oproep van de Tweede Kamer aan de Nederlandse regering om zich actief in te zetten voor de onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens. Voorbije jaar is met een ruime meerderheid van VN lidstaten een verdrag daartoe aangenomen.

Zie ook de Facebook pagina van PAX Ambassade van Vrede - Vlaardingen.