Optreden Proc Ne band uit Tsjechië 12 augustus op Zomerterras

Optreden Proc Ne band uit Tsjechië 12 augustus op Zomerterras

Dit jaar zal er voor het eerst een band uit Moravská Třebová optreden op het Zomerterras. Op vrijdag 12 augustus om 20 uur zal de ProcNe band zijn opwachting maken op het kleine podium.

Vlaardingen heeft al sinds 1992 een vriendschapsband met de Tsjechische plaats Moravská Třebová. Dat heeft tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Vlaardingen en Moravská Třebová werken samen en inspireren elkaar hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen. De Stichting Vrienden van Moravská onderhoudt de contacten met onze partnerstad.

De ProcNe band (Proc Ne betekent: “Waarom niet?”) bestaat sinds 1999 en speelt naast eigen songs blue grass en country music. De band bestaat uit 6 leden tussen de 30 en 63 jaar. Zij spelen gitaar, mandoline, banjo, klarinet, conrtrabas en drums. De band komt uit Moravská Třebová, maar geeft ook concerten op regionale en landelijke festivals in Tsjechië. Ook heeft men verscheidene keren opgetreden in een andere partnerstad: Banska Stiavnica in Slowakije. Zij hebben twee Cd's uitgebracht: In 2005: “Z mesta ven”( Out of the city) en in 2013 “Rad se toulam”( I like to wander).

Naast het optreden op het Zomerterras zal de band op zaterdag 13 augustus om 15.00 uur optreden voor de bewoners van het Zonnehuis. Op zondag 14 augustus reist men weer af naar Moravská Třebová.

_______________________________________________________________________________

Achtergrondinformatie:

De organisatie van de komst van de band naar het Zomerterras is één van de activiteiten van de Stichting Vrienden van Moravská. Al sinds 1992 vinden er uitwisselingen plaats op het gebied van cultuur, sport, onderwijs en zijn er politiek-bestuurlijke en ambtelijke contacten. Zo heeft bijvoorbeeld het koor Fermata uit Moravská deelgenomen aan het Ankerfestival in Vlaardingen, is Orpheus in Moravská op bezoek geweest, evenals vele malen een Shantykoor. Tweejaarlijks zijn er Vlaardingse dagen tijdens een cultureel festival in Moravská waar Vlaardingse gerechten zoals haring, ijzerkoekjes, en schelvispekel gretig aftrek vinden. Ook vinden er op culinair gebied uitwisselingen plaats en koken koks uit Vlaardingen in Moravská en v.v. Ambtelijk vindt er deskundigheidsbevordering over en weer plaats en de bestuurders van Vlaardingen en Moravská hebben zeker twee keer per jaar contact met elkaar.

Ook dit jaar vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo was er een uitwisseling met ambtenaren uit Moravská in het kader van deskundigheidsbevordering op het gebied van governance en procesmanagement; bezochten de burgemeester, wethouder en gemeentesecretaris van Moravská het Loggerfestival in Vlaardingen en was er een bestuurlijke ontmoeting met de burgemeester van Vlaardingen. Eind augustus zal een delegatie van het bestuur van de Stichting Vrienden van Moravská en het gemeentebestuur het middeleeuws festival in Moravská bezoeken en zal een groep motorrijders uit Vlaardingen het Europees kampioenschap in motoracrobatiek in Moravská bijwonen. In voorbereiding voor dit najaar is een uitwisseling op het gebied van organisaties op het gebied van zorg. Het Zonnehuis in Vlaardingen is hierbij betrokken. En er wordt bekeken of het mogelijk is het Stadsterras in de Stadsgehoorzaal in november een Tsjechisch tintje te geven door middel van Tsjechische gerechten etc. Ook is een optreden van de Vlaardingse theatergroep de Balder in Moravská Třebová in november in voorbereiding.

De Stichting Vrienden van Moravská Trebova wil zich inzetten voor verdergaande contacten met onze partnerstad, ook op het gebied van bijvoorbeeld economie om zo het partnerschap een eigentijdse en dynamische invulling te geven. De contacten worden vanuit Moravská Třebová zeer op prijs gesteld, zeker in een tijdsperiode waarin spanningen tussen oost en west weer oplopen. Vriendschapsbanden tussen steden kunnen hierin een positieve rol spelen.