Gemeenteraadsleden van SP en GroenLinks blazen een straatje mee...

...bij het verwijderen van de gevallen bladeren op het bedrijventerrein Vettenoord. Dat was vroeg beginnen op de donkere zaterdagochtend. Arnout Hoekstra (SP) was er al toen ik in gezelschap van Kees Borsboom (GL) aan kwam fietsen om een ochtendje mee te lopen met de veegploeg. Zuidbuurtseweg 1 verzamelden we.

[Lees ook het verslag van Arnout Hoekstra op de SP-website.]Tijdens de koffie melden de mannen dat ze een prettige samenwerking hadden opgebouwd met de dak- en thuislozen die daar worden opgevangen. Er heerst een streng regiem ‘dealen’ betekent vertrekken. De dak- en thuislozen aanwezigen letten op de apparatuur van de gemeente. Goed te horen dat het kan.

We krijgen alle drie een oranje jas aan en gaan met de veegwagens en blazers naar onze werkplek. Ik mocht als eerste in de veegauto. Een geweldig apparaat. Vegen en zuigen in een keer. Hij veegt de bladeren, plastic bekertjes en ander rotzooi met gemak op. Zonodig in een extra standje om het zuigvermogen op te voeren. De chauffeur is trots op zijn wagen. Hij vertelt me over het geringe onderhoud dat hij er zelf aan heeft en over de cursus die hij gevolgd heeft.Arnout en Kees blazen alle troep die tussen de auto’s lag naar het midden van de straat. Een lastig karwij. Soms gaat het moeizaam. Het is ook juist daarom dat de veegploeg op een zaterdag aan het werk is op de industrieterreinen. Minder auto’s dan doordeweeks. In de woonbuurten is dat extra lastig.Een positief verhaal over bewoners van de Indische Buurt. Ze verplaatsen hun wagens als de veegploeg langs komt, bellen bij de buren om de auto even te verzetten. Een voorbeeld van samenwerking. "Ging het maar overal zo", verzuchtte mijn begeleider. Na de wisseling met Arnout mocht ik gaan blazen, uiteraard met ARBO goedgekeurde oordoppen op. Mooi werk, je wordt er zelfs fanatiek van. Dat ‘privé-stoepje’ bij dat bedrijf neem ik ook maar even mee - weg met die rotzooi!In de koffiepauze nog verhalen van vroeger gehoord. Zware vuilnisemmers tillen tot je er ziek van werd. Gelukkig is dat nu anders. Hoewel we waakzaam moeten blijven op de arbeidsomstandigheden.Bij het afscheid hebben we de mannen van harte bedankt voor de wijze praktijklessen. We weten nu beter hoe lastig het is om die stad schoon te houden. Ze deden nog de aanbeveling om ook op andere plaatsen is een kijkje achter de schermen te nemen. Gaan we zeker doen. Trouwens een goed idee om, als ‘teambuilding’ voor de raadleden, dit soort bijeenkomsten te houden. Veel zinvoller dan met zijn veertigen in een vliegtuig te gaan zitten naar Morasvká Trebová. Dit is ook leuk: handen uit de mouwen, het levert de stad direct iets op, en het geeft ons raadsleden vooral het nodige inzicht. Onze samenwerking verliep overigens uitstekend. Jack Tsang,GroenLinks Vlaardingen.