Op Pad: Een moment voor een monument, en daarna: UIT!

Uiteindelijk beëindigt GroenLinks raadslid Corrie Kortleven deze zaterdag 9 september met een rugzak vol.

Heerlijk om met dat prachtige weer de hele dag op pad te gaan! Om twaalf uur zou het UITFestival beginnen, dus als ik ook nog op deze Monumentendag een monument wilde bezoeken moest dat dus vóór die tijd.

Ik koos voor het Moermanhuis, want HELAAS was dit de laatste mogelijkheid om alles in de staat te zien zoals de beroemde en zeker ook omstreden Dr. Moerman leefde en zijn praktijk hield. Ongeveer tien jaar geleden is er een felle discussie geweest over zijn uitspraken en of Vlaardingen wel zo trots kon zijn op deze figuur. Men besloot toen dat we deze cultuurhistorische omgeving niet hoeven te behouden.
Dr. Moerman was een markante man en deed soms erg eigenaardig. Hij kon iemand behoorlijk uitschelden, maar hij kon ook mensen helpen die niet konden, en dus ook niet hoefden te betalen. Hij had een voorloper bedacht van een soort ziekenfonds. Het gaat te ver om hier alles wat ik over hem weet te vertellen, maar voor mij staat wel vast dat het huis en de boomgaard behouden zou moeten blijven. Ik snap dat niet elke Vlaardinger daaraan wil mee betalen maar er is toch wel iets van te maken dat niet zoveel kost. Ideeën zijn er denk ik genoeg; vrijwilligers volgens mij ook! Nu nog iemand die een theehuis of restaurant wil exploiteren en de zaak kan behouden blijven.

Wat te denken van een leuke fietsroute langs kleine musea: verzamelen bij het Dr. Moermanhuis met vóór vertrek even een kop koffie of thee, dan langs de Vaart naar Schipluiden voor een bezoek aan het leuke oude Tramhuis, dan dwars door het landschap naar Maasland waar het Schilpenmuseum ook uw bezoek meer dan waard is. Maak de tocht compleet door via de Zuidbuurtseweg weer naar Vlaardingen te fietsen, door het park rond de Westwijk om tenslotte via de Broekweg terug te komen bij het Moermanhuis, waar je dan een verdiende maaltijd zou kunnen nuttigen.

Enfin, ik zou naar het UITFestival gaan.
Namens de jury van de UITblinker liep ik met een badge van de gemeenteraad rond en bracht de UITblinker onder de aandacht. Een job die op mijn lijf geschreven is en ik denk dat na dit FANTASTISCHE Festival de inzendingen weer binnenstromen.
Ik heb me niet de hele tijd aan die taak gewijd. Naast het aanschouwen en genieten van de vele artiesten en de vrolijk genietende mensen werd ik als raadslid nogal eens aangesproken op het beleid in Vlaardingen. Eigenlijk zouden alle raadsleden altijd met zo'n badge door de stad moeten lopen, dan ben je tenminste aanspreekbaar voor de mensen en komt je een hoop te weten wat er leeft. Ideeën, opmerkingen, vragen en frustraties over problemen in de wijk, de woningbouw, de WMO, zwembad de Kulk, het ROG en nog veel meer.
Eén van de suggesties was om een Vlaardingenpas te introduceren naar 't voorbeeld van de Rotterdampas. Waar heb ik die roep eerder gehoord? In ieder geval is het ook onze wens!

Met 'een rugzak' vol indrukken, ideeën en kennis fietste ik ‘uit’gelaten huiswaarts.

Corrie Kortleven.