In de serie 'boom van de maand': de kastanje

Deze maand kozen wij de kastanjes aan de Dijklaan. Het is nog winter, maar lang duurt het nu niet meer of de eerste tekenen van de lente zullen te zien zijn.

Ook de kastanjes gaan weer uitlopen. Laten we hopen dat de Kastanjeziekte een halt toegeroepen kan worden, want deze monumentale bomen zijn in Vlaardingen vaak straatbepalend.

Hieronder eerst het verhaal van Joop van Dorp over deze kastanjes. Helaas zijn er bij de storm van een paar weken geleden enkele bomen omgegaan. Altijd is dat bijzonder jammer, maar vooral voor deze mooie reuzen! Frans Assenberg heeft nog een heel bijzonder verhaal over die ene kastanje op de hoek.KASTANJES AAN DE DIJKLAAN

Door Joop van DorpIn de nazomer is het een feest om de mooie rij kastanjebomen te zien die geplant zijn aan de Dijklaan in Vlaardingen. Ze verkleuren dan naar goudgeel en goudbruin.

In het voorjaar geven deze bomen weer een heel ander beeld: In mei, wanneer het samengestelde blad helemaal is ontwikkeld, staan aan het einde van de takken de bloeiende `kaarsjes`. Dit zijn de bloeiwijzen, trosvormig samengesteld en meestal wit. Behalve de witte vorm is er ook een roodbloeiende kastanje.

Jammer is het dat veel wilde- of paardekastanjes (Aesculus hippocatanum) sinds een aantal jaren veel last hebben van een parasiet. Het is een bladmineerder, een mini-vlinder waarvan de rupsen leven in de bladeren van de kastanjes. De heel kleine rupsjes vreten gangen tussen de onder- en bovenhuid van de groene bladeren. Die gangen zie je duidelijk zitten. De bomen hebben er echt wel van te lijden: al vroeg in het najaar verkleuren de bladeren. Een tweede aantasting is een schimmel of bacteriƫle aantasting. Hierbij gaan de bomen op een bepaald moment `bloeden`uit de boomstam. Meestal is een boom die dat bloeden vertoont ten dode opgeschreven. Voor beide aantastingen is (nog) geen tegenmiddel gevonden, voor zover mij bekend. In Vlaardingen gaan we, is de verwachting, heel wat kastanjebomen verliezen de komende jaren. De roodbloeiende kastanje lijkt minder last te hebben van deze aandoeningen.

EEN BOOM MET EEN BIJZONDERE HISTORIE

Door Frans AssenbergIn de tweede wereldoorlog, met name aan het einde ervan, was er door allerlei omstandigheden een groot gebrek aan brandstof. Zo hadden de bezetters veel transporten naar het westen stilgelegd waardoor er aan bijna alles gebrek was. Veel mensen, ook Vlaardingers, gingen ertoe over van allerhande zaken brandhout te maken. Zelfs eigen ledikanten en vloerdelen gingen de kachel in. Ook veel bomen moesten het ontgelden.

Aan de Dijklaan stond ook in die tijd een aantal kastanjes. Veel hout daarvan verdween in die koude oorlogwinters. Aan het einde van de Dijklaan stond een kastanje die historie zou maken. De bewoonster van het huis er vlakbij waakte namelijk over deze boom als over haar eigen kind. Nauwlettend hield ze in de gaten dat hij in tact bleef. Tot op de dag van vandaag is te zien dat deze boom al langer leeft dan de rest van het rijtje aldaar. Een boom met historie dus, dankzij een oplettende Vlaardingse.