Op Pad – Jack Tsang ging een avondje werken in de Vredesfabriek

Raadsleden en college waren 19 september uitgenodigd in de gastvrije Eyub Sultan Moskee aan de Oosthavenkade om aan het werk te gaan in de Vredesfabriek.

Op die dinsdagavond heb ik eerst met Helen de Koning (CDA) en Zekeriya Arslan (PvdA) de film bekeken en daarna de tolerantie-meter, de leugendetector, de spijtbuis, de geweldschijf en nog tientallen andere apparaten uitgeprobeerd. Nelleke van der Luit legde mij de werking uit.

Wethouder Cees Oosterom kwam iets later ook. We bespraken één van de gewetensvragen: "Een leugentje om bestwil, hoe ga je daar mee om?". Cees had toch de neiging mij niet al te zeer te beledigen over de kleur van mijn groene overhemd, maar ja …zo’n roze hemd van Cees…. het zou mijn keus niet zijn. Ik geloof dat ik daar ook niet over hoef te liegen.

Nee, dán Bush! Die kan 'heel gewoon' liegen over geheime gevangenissen, het goed vinden dat gevangenen bij een verhoor met hun kop onder water gehouden worden, en vervolgens toch president blijven. De 'liegmaatstaven' veranderen kennelijk met de tijd, want zijn voorganger Clinton mocht geeneens liegen over zijn geheime opbergplaats van zijn lievelingssigaar en kreeg daardoor een procedure aan z'n broek waardoor hij bijna zelf de sigaar was.....

De Vredesfabriek. Het gaat over jezelf.Veel scholen komen er met klassen langs. De afgelopen week kwamen er meer dan 600 bezoekers langs.Een succes!!!Jack Tsang.