Programma 'Week van de Vooruitgang' in Vlaardingen

Ook in Vlaardingen zal dit jaar van 16 tot en met 22 september volop worden meegedaan met tal van activiteiten die aandacht vestigen op alternatieve en schone manieren van reizen/je verplaatsen, kortom: duurzame mobiliteit!

P R O G R A M M AZondag 16 septemberAutovrije dag - Vlaardingen zondag 16 september autovrij.Er worden deze dag geen straten afgesloten, ook wordt het autorijden op deze dag niet verboden. Wel zal er een oproep worden gedaan: weet wanneer je de auto pakt en wanneer niet en ken de alternatieve manieren van vervoer. Deze alternatieven zijn zo gek nog niet.Maandag 17 septemberFiets naar je werk! - Alle ambtenaren en werknemers op de fiets. De fiets als vervoermiddel voor woon-werkverkeer wordt maandag 17 september voor alle gemeente ambtenaren en werknemers van aangemelde bedrijven positief benadrukt door middel van een actie. Er worden gratis fietsbellen uitgedeeld om de actie te ondersteunen. Dinsdag 18 septemberHet nieuwe rijden is een moderne en veilige rijstijl, waarmee minder brandstof wordt verbruikt. Dit bespaart kosten en is ook nog eens goed voor het milieu. Door de tips van Het Nieuwe Rijden toe te passen, bespaart men al snel 10% brandstof. Denk bijvoorbeeld aan op tijd opschakelen, regelmatige controle van de bandenspanning en de auto laten uitrollen in de versnelling als snelheid moet worden geminderd. De tips zijn te vinden op www.hetnieuwerijden.nl. Twintig ambtenaren, die beroepshalve veel op de weg zitten, krijgen op dinsdag 17 september een cursus het nieuwe rijden aangeboden door de Stadsregio Rotterdam. Donderdag 20 septemberOp voeten en fietsen naar schoolZelfstandig veilig naar school fietsen of lopen is een belangrijke leerervaring voor kinderen. Echter, ouders brengen en halen hun kinderen vaak met de auto naar en van school, omdat het voor kinderen te druk en te onveilig is om alleen naar huis te lopen of te fietsen. Maar komt die onveiligheid niet juist doordat diezelfde ouders hun kinderen met de auto naar school brengen en ophalen?Op donderdag 20 september stimuleert de school zo veel mogelijk kinderen en ouders lopend of fietsend naar school te komen. Zo is het rondom de school een stuk veiliger en schoner.Zaterdag 22 september - DAG VAN DE VOORUITGANG!Meerdere activiteiten:De Dag van de Vooruitgang wordt om 10.00 uur op het Schoutplein geopend door wethouder Jan Robberegt. Tijdens deze zaterdag 22 september worden op het Schoutplein voor jong en oud activiteiten georganiseerd. Het geheel wordt voorzien van een muzikale omlijsting en interactieve spelletjes.

Een greep uit het programma:De Hydro Cruiser is gebouwd door studenten van de Technische Hogeschool Rijswijk en wordt gedemonstreerd. Deze waterstofauto doet mee aan de Shell Eco-Marathon;Fietsenwinkels krijgen de gelegenheid hun bijzondere en onderscheidende fietsen te showenDe RET zal een bus plaatsen welke voldoet aan de hoogste milieunormen. Bovendien zal de OV chipkaart worden gepromootMet 2 fietsen op een rollerbank racen tegen de klok. Wie hard kan fietsen, valt misschien leuk in de prijzen. Bij de Race tegen de klok kan de hele dag een wedstrijd worden gereden. De dagwinnaar krijgt om 16.30 uur uit handen van wethouder Jan Robberegt een prijs uitgereikt. Fietsenhandel Van Kortenhof stelt deze prijs beschikbaar. Bovendien zal de bewaakte fietsenstalling Achter het Veerplein gratis worden opengesteld. Start met sportstimulering!Op zaterdag 22 september zullen er op het Schoutplein tijdens de Dag van de Vooruitgang interactieve demonstraties worden georganiseerd door gekwalificeerde instructeurs. Héél Vlaardingen komt hiermee in beweging ...Autodate - Promotie van de Vlaardingse aanbieder van autodate.Tijdens de Dag van de Vooruitgang op 22 september zal Greenwheels de milieuzuinigste benzineauto van dit moment presenteren. Autodate is met meerdere huishoudens één auto delen. Dit leidt tot minder parkeerplaatsen en daardoor tot meer groen en speelgelegenheden. Bovendien blijkt dat mensen die gebruik maken van een deelauto, veel bewuster gebruik maken van een auto dan mensen die een eigen auto kopen. Deelnemers maken tussen de 20 en 30% minder autokilometers dan autobezitters en blijken meer gebruik te maken van fiets en openbaar vervoer.Gratis openbaar vervoer in VlaardingenTijdens de Dag van de Vooruitgang op zaterdag 22 september zijn de gehele dag de bussen gratis toegankelijk voor iedereen in Vlaardingen. Op buslijn 56 wordt de frequentie overdag zelfs verdubbeld naar een 7,5 minuten dienst. Hiermee kunnen reizigers comfortabel worden vervoerd en ontstaan en geen overvolle bussen.Meer informatie over de Week in Vlaardingen: let op de gemeentepagina in Groot Vlaardingen!Meer informatie over de landelijke actie - ook activiteiten van de andere plaatsen die meedoen: www.weekvandevooruitgang.nl