GroenLinks reactie op de Vlaardingse begroting: Volgend jaar meteen hard aan de slag!

We liggen weer op koers met onze langetermijndoelstelling om Vlaardingen in een positieve spiraal te brengen. Maar GroenLinks wil niet alleen reserveren voor de lange termijn; niet wachten op het volgende college, maar al in 2006 veel aanpakken. Zodat Vlaardingen een stad is waar je goed kunt wonen.

Meer starterswoningenEr moet wat gebeuren om onze jonge mensen in Vlaardingen te houden. En dat mag wat kosten. Wij stellen voor om al in 2006 onderzoek te doen naar compact bouwen voor starters en de inrichting van een verouderd industrieterrein. Voor Vlaardingen zou het uniek zijn om bijvoorbeeld het industrieterrein Vettenoordse Polder een ander karakter te geven. Dit levert voordeel op voor zowel starters als bedrijfsleven. Huisvesting voor jongeren die er tegen kunnen dat er ook in die wijk gewerkt wordt, dat er vrachtwagens doorheen rijden. Waar wederzijds wat leven in de brouwerij gebracht wordt. Een eetcafé om de hoek; een levendige wijk voor mensen die daarvoor kiezen.

Burgers betrekken bij buurtverbeteringBurgers op een directe manier gaan betrekken bij de verbetering van hun buurt vraagt om een creatieve aanpak waarvoor we bestaande budgetten voor buurtverbetering willen vergroten. Met nieuwe werkwijzen, waardoor ook de niet-actieve bewoners geïnteresseerd worden hun wijk te verbeteren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de bekende trap- of speelveldjes, of om een voetbaltoernooi met een groot buurtfeest, of om verbetering van een parkeerstrook of oversteekplaats. Vooraf worden spelregels en uitgangspunten in wederzijds overleg helder gesteld.

Vlaardingen verkeersveiliger, vooral voor kinderenDoor snelheidsbeperkende maatregelen moet Vlaardingen in 2006 verkeersveiliger worden. Overal waar voetgangers en fietsers (in het bijzonder kinderen) gevaar lopen, is er komend jaar wat te doen. Wegversmallingen, aanleg van bochten, supergrote oversteekplaatsen met afwijkend plaveisel zijn alternatieven voor de overbekende verkeersdrempels. Twee voorbeelden van ‘racebanen’ zijn de Schiedamseweg en de Oosthavenkade. U weet er vast nog meer.

Meer schooltuintjesHet schooltuintjesproject dat dit jaar als proef gestart is, vraagt al in 2006 om uitbreiding in de Holy. Bedankt vrijwilligers!

Impuls voor BroekpolderMet college, burgers en andere partijen zullen we het succes van de actie ‘Broekpolder Groen’ gezamenlijk op korte termijn verder uitwerken. Geen twijfel mogelijk: de Broekpolder moet als recreatie- en natuurgebied op korte termijn een impuls krijgen! Ook dat mag wat kosten.