De deelnemers in 2013

Wethouder Jan Robberegt opent voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Op vrijdag 7 februari strijden een aantal leerlingen uit groep 7/8 van basisscholen uit Vlaardingen, Maasland, Maassluis en Den Hoorn om een plaats in de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2014.

De deelnemers zijn allemaal voorleeskampioenen van hun eigen school. Nu binden zij met elkaar de strijd aan in de plaatselijke voorronde in de Bibliotheek Vlaardingen, Waalstraat 100. Vanaf 19.00 uur zullen de schoolkampioenen een fragment uit hun favoriete jeugdboek voorlezen. De voorronde van de voorleeswedstrijd wordt geopend door Jan Robberegt, wethouder van cultuur.

Een deskundige jury onder leiding van Arnout Hoekstra, wethouder van onderwijs, bepaalt welke twee voorlezers doorgaan naar de kwartfinale die plaatsvindt op woensdag 16 april in het Bibliotheektheater Rotterdam. Op 21 mei vindt de grote landelijke finale plaats in Utrecht.

De lokale voorronde is een samenwerking tussen de Bibliotheek Vlaardingen en de Bibliotheek Maassluis | Midden-Delfland.

______________________________________________________________________

INFORMATIE OVER De Nationale Voorleeswedstrijd

Wat is het?
Het is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en wordt georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken.

Wat leren kinderen als ze hieraan meedoen?
Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school, daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en wordt hun leesvaardigheid verbeterd.

Hoe gaat de Voorleeswedstrijd in Vlaardingen?
De Voorleeswedstrijd wordt in Vlaardingen al jaren georganiseerd door de Bibliotheek Vlaardingen, in samenwerking met de Bibliotheek Maassluis. Dit jaar doen er 13 basisscholen mee: 10 uit Vlaardingen en 3 uit Maassluis. Elke school heeft al een voorleeswedstrijd op school gehouden. De Schoolkampioen is afgevaardigd naar de voorronde. De kampioenen lezen een stukje uit hun favoriete boek voor en worden beoordeeld door een deskundige jury. Dit jaar bestaat de jury uit: Arnout Hoekstra: wethouder van Onderwijs van de Gemeente Vlaardingen, Kolanda Verbraak: coordinator educatie, de Bibliotheek Vlaardingen, Nadia Stolk: dramadocent en theatermaker.

Hoe gaat het verder nĂ¡ deze voorronde?
De kampioenen van de diverse voorrondes in onze regio gaan door naar de kwartfinale die woensdagmiddag 2 april plaatsvindt in de Bibliotheek Rotterdam. De winnaars van deze kwartfinale gaan door naar de 'Provinciale finale van Zuid-Holland'. Deze finale staat gepland voor woensdagmiddag 16 april 2014 in het Bibliotheektheater van de Bibliotheek Rotterdam. De winnaar van de provinciale finale gaat door naar de landelijke finale: woensdag 21 mei 2014 in het vernieuwde Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Wat gebeurt er als je de Nationale Voorleeskampioen wordt?
Vorig jaar is Mees van Santen (11 jaar) uit Zwolle winnaar geworden van de twintigste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. HKH Prinses Laurentien was aanwezig bij de landelijke finale en heeft de prijs uitgereikt. Mees ontving de bronzen voorleestrofee uit handen van Roan Pronk, de voorleeskampioen van 2012. Tijdens de finale las Mees voor uit het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten. Mees mocht zich een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2013 noemen. Daarnaast wordt Mees een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Mees krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal er op toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Nog meer over de Nationale Voorleeswedstrijd op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl/.