Woensdag 10 september thema-avond 'Gaza' in Vlaardingen

Voor álle Vlaardingers en voor de zeer grote groep Vlaardingse Palestijnen is er een thema-avond ‘Gaza’ gepland - een bijzondere informatie- en discussiebijeenkomst over de oorlog in Gaza en de situatie in Palestina.
Veel Nederlanders zitten met vragen over deze oorlog. Is het een zelfverdedigingsoorlog? Is de blokkade van Gaza terecht? Zijn de eisen van de Palestijnen voor een staakt-het-vuren te hoog? Wat zijn de werkelijke oorzaken van het conflict? Waar ligt de oplossing? Hoe wordt er gedacht over het Manifest in Trouw “Gaza: nu tijd voor echte vrede”? Wat mag men van Israel verwachten?

Tijdens de avond luistert het publiek naar de bevindingen en verwachtingen van Vlaardingse Palestijnse mensen die zelf uit Gaza komen of familie in Gaza hebben, die tijdens voorbije “vakantie”weken de oorlog volgden in diverse media, in de Westbank of thuis in Vlaardingen. Wat betekenen Vlaardingers voor deze vele Palestijnse medeburgers in Vlaardingen?

Sprekers
Verschillende sprekers zullen inleiden en in gesprek gaan. Ibrahim Al-Baz een Vlaardingse Palestijn, Anja Meulenbelt van de stichting Kifaia die half september naar Gaza reist en vele gewonden en gehandicapten medische hulp wil bieden en daarvoor geld vraagt, Jan Jaap van Oosterzee binnen vredesorganisatie PAX beleidsmedewerker Midden Oosten en Wim Lankamp van het Nederlands Palestina Komitee. De organisatoren hopen ook op de komst van Wesam Ahmad van de Mensenrechtenorganisatie Al-Haq en winnaar van de Geuzenpenning. Daar is intensief contact over.

Ondersteun de bewoners van Gaza via Stichting Kafaia
Nogmaals, aanwezigen kunnen slachtoffers in Gaza woensdagavond helpen: de Stichting Kifaia werkt al vijftien jaar in de Gazastrook, ter ondersteuning van mensen met een handicap. Na de laatste aanval op Gaza zijn er opnieuw honderden nieuwe gehandicapten bij gekomen. Het geld dat Kifaia verzamelt gaat naar het PMRS (Palestinian Medical Relief Society) die een uitgebreid netwerk van laagdrempelige gezondheidszorg heeft opgebouwd in Gaza, en nu met grote inzet families opzoekt die vaak dakloos zijn, geen elektriciteit hebben, of een tekort aan voldoende schoon drinkwater. Veel mensen, vooral kinderen en ouderen, worden hierdoor ziek. Het geld dat verzameld wordt voor de noodhulp gaat in zijn geheel naar Gaza. Deze maand zal een delegatie van Stichting Kifaia opnieuw Gaza bezoeken. Op woensdagavond wordt hiervoor met een grote bus gecollecteerd. Het IBAN-nummer van Stichting Kifaia is: NL91 INGB 0008 2075 89.

Bijzonderheden over deze avond
De avond wordt geleid door de heer Gert Jan Jacobs, mediator en deze maanden actief binnen de `Ambassadestad van Vrede Vlaardingen`.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 10 september, ’s avonds om acht uur. Vanaf half acht is de zaal open.
De locatie is Geuzencollege, Geuzenplein 1 3132 AB Vlaardingen.
De zaal is gemakkelijk bereikbaar op loopafstand van station Vlaardingen West en er is voldoende parkeergelegenheid.

Verdere info via movzwo@hetnet.nl of ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.