Bestuur GroenLinks Vlaardingen - voorzitter
Bestuur GroenLinks Vlaardingen - voorzitter

Column van de GroenLinks afdelingsvoorzitter Maurice van Beers

Aan de slag! GroenLinks Vlaardingen heeft een nieuw bestuur. Een bestuur met een plan! Over de voorzet van dit plan gaan we aanstaande 24 februari met de leden en sympathisanten in discussie. 

Aan de slag!

Iets meer dan een week geleden was ik op het GroenLinks congres in Amersfoort. Het was voor mij de eerste keer en ik was nieuwsgierig. Wat me vooral opviel was de bonte verzameling aan mensen. Oud en wijs en jong en energiek liep door elkaar heen. En tijdens de workshops was het indrukwekkend om te horen hoeveel initiatieven er plaatselijk worden ondernomen. GroenLinks als een dynamische en energieke partij, niet bang voor de grote uitdagingen van onze tijd.

Voorafgaand aan het congres waren er een aantal interviews verschenen met Bram van Oijk, waarin hij vertelde dat het tijd was voor ‘een ander links’. Een links dat uit zijn schulp kruipt. Niet bang is om nee te zeggen tegen de rechtse agenda van elke keer maar meer markt, groei, snel geld verdienen en privatisering van publieke voorzieningen. Daar moeten we als links een duidelijk antwoord tegenover stellen; duurzaamheid om daadwerkelijk een einde te maken aan de uitputting van onze aarde, onderlinge solidariteit om de groeiende ongelijkheid in al zijn facetten een halt toe te roepen en kwaliteit van leven als richtlijn bij het organiseren van de arbeidsmarkt en zorg. De speech van Bram is nog te zien op de website van de partij. De moeite waard, want hij verteld het goed.

En het is niet alleen Bram die een goed verhaal heeft!
GroenLinks heeft een goed verhaal!
Een sterk verhaal wat het mogelijk maakt om de mondiale uitdagingen te vertalen naar plaatselijk, en om wat plaatselijk speelt te zien in de grotere context.
Waarin duidelijk wordt gemaakt dat de oorzaken van het opwarmen van de aarde óók de oorzaken zijn van de groeiende ongelijkheid.
Zo’n verhaal moet wel verteld blijven worden! En niet alleen landelijk of internationaal, maar juist ook plaatselijk! Want GroenLinks bestaat uit mensen die actief zijn in de, plaatselijke, samenleving, en die de zaak in beweging weten te brengen.

Dat is ook het geval in Vlaardingen.
Als nieuw bestuur hebben we samen met de fractie nagedacht over een aantal speerpunten waarin we als GroenLinks in Vlaardingen het verschil kunnen maken.  Om zaken in beweging te krijgen en ons verhaal goed onder het voetlicht te brengen. Op het gebied van alternatieven voor de zorg, van duurzame mobiliteit, van  zelf hernieuwbare energie opwekken, cultuur en het behoud van het groene hart van onze provincie (en die blankenburgtunnel komt er dus écht niet).  Onderwerpen die lokaal spelen. Over deze voorzet gaan we aanstaande 24 februari met de leden en sympathisanten in discussie.  Om te besluiten hoe we met deze speerpunten aan de slag gaan en vooral wie dat willen doen.