5 september 2015 organiseert GroenLinks Vlaardingen een 'Indian Summer' bijeenomkomst tegen de goedkoop-is-beter-methode van de minister
Vóór 'mens en natuur' en tegen 'geld en asfalt'!

Indian Summer tegen de Blankenburgtunnel met GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren

Samen met Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks en statenleden van de Christen Unie zullen op 5 september in de Wijnboerderij aan de Zuidbuurt in Vlaardingen raadsleden, bewoners, milieuorganisaties, muzikanten en kunstenaars een oproep doen om de schoonheid van het gebied zwaarder te laten wegen dan asfalt en achterhaald ‘economisme.’

Het is vijf voor twaalf voor het historisch poldergebied tussen Vlaardingen en Maassluis. Deze zomer is wellicht de laatste keer dat de inwoners van Zuid-Holland kunnen genieten van de mooie polders en vergezichten met zijn rietputten, oude eendenkooi en middeleeuwse boerderijen. Een gebied dat zo meteen doorkruist zal worden door graafmachines en uiteindelijk door het voorrazend verkeer.

Als GroenLinks zijn we tegen de tunnel. Ze vernietigt natuur en draagt bij aan meer asfalt en meer auto´s als onderdeel van een ouderwetse economie die het klimaat van onze planeet onherkenbaar zal veranderen. Het blijft daarom van belang onze stem te verheffen over de onzin van deze tunnel die is gebaseerd op achterhaalde verkeersmodellen.

Om het nog erger te maken wordt bij de inpassing van de tunnel vooral de makkelijkste weg van goedkoop-is-beter gekozen. Studies van Rijkswaterstaat zelf lijken er op te wijzen dat een variant zonder kanteldijk wél mogelijk is waardoor de tunnel langer onder de grond kan blijven en minder schade aan het gebied zal aanrichten. De gemeenteraad van Vlaardingen beslist op 17 september over de inpassing om op 24 september de bestuursovereenkomst te tekenen. Dat maakt de maand september van belang om een gezamenlijk geluid tegen de plannen te laten horen.  

Het programma van de Indian Summer tegen de Blankenburg tunnel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Waar hebben we het over: Natuurmonumenten (Anneklaar Wijnants), Midden Delftland vereniging (tbc) en experts vertellen over het gebied en verkeer.
  • Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren GroenLinks en staten leden van de Christen Unie (tbc) en GroenLinks (Berend Potjer) en raadsleden van SP en andere partijen over wat er gedaan kán en moet worden om het gebied te behouden.
  • Cultureel programma met o.a. expositie over historische boerderijen, muziek door muzikale helden (Margarita Schrijvers & Luka Slijkerman/ Jochem van Abel/ Ed Boenders), voordracht door de stadsdichter (Look Boden) en vele anderen.

Locatie: De Wijnboerderij, Zuidbuurt 40, 3132 KB Vlaardingen.
Tijd: van 14.00 tot 17.00
Website:
wijnboerderijvlaardingen.nl.
Voor meer informatie zie ons eerdere agendabericht op deze website.

Red de Rietputten

Met de komst van de Blankenburgtunnel wordt het landschap van Midden-Delfland ernstig aangetast en wordt het natuurgebied de Rietputten verwoest. Help jij mee om dit niet te laten gebeuren? Steun de Rietputten en haar bewoners en like facebook.com/geentunnel
Klik HIER voor de website.

De Rietputten wandelroute 

Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt het kleine natuurgebied de Rietputten. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je hier heerlijk wandelen tussen het ruisende riet en zingende rietvogels zoals het baardmannetje en de blauwborst, (3,3 km.)
Klik HIER voor meer info.