Blog Maurice van Beers: De Juiste keuze van Jesse

Maurice van Beers - transitie activist voor duurzaamheid en woonachtig tussen Vlaardingen en Bogota - is ook voorzitter van de afdeling GroenLinks Vlaardingen. Nu even niet vanuit deze laatste functie schreef hij op zijn eigen website een blog over de afgelopen kabinetsformatie.

__________________________________________________________________________________

De juiste keuze van Jesse
 

Het voorgestelde beleid van VVD en CDA op het gebied van migratie is levensgevaarlijk. Het geeft daarom hoop dat Jesse Klaver en zijn team verder kijken dan hun neus lang is en het hoofd niet in het zand steken.

In de media wordt vooral het rechtse frame gevolgd waardoor het lijkt alsof de voorgestelde “deals” met Noord-Afrikaanse landen naar het voorbeeld van de Turkije deal allemaal keurig in orde zijn. Het probleem is echter dat deze agenda er vooral en alleen op gericht is om vluchtelingen buiten de deur te houden uit angst voor de populisten. Hierdoor komen we niet eens toe aan de echte problemen. De discussies in de media zijn oppervlakkig en focussen zich slechts op “hoe we de vluchtelingen opvangen.” Wat er echt op het spel staat komt niet aan de orde. Het gaat daarbij zeker niet om een klein dingetje.

Want de situatie rondom Europa - en met name in Noord-Afrika -  is explosief. Bevolkingsgroei, conflicten, armoede, klimaatverandering maken volgens de VN dat het aantal stedelingen in Afrika de komende decennia bijna zal verdubbelen zonder dat daar een groei van de economie tegenover staat. Steden vol jonge mensen, zonder werk in een vaak uitzichtloze situatie. Regeringen die vooral denken aan hun eigen belangen en weinig ophebben met democratie, mensenrechten of gelijke kansen voor hun bevolking zetten de situatie onder extra hogedruk. Een recept voor onvrede en rampspoed waaraan het Westen heeft meegeschreven.

Het afkopen van de vluchtelingenstromen door deals met foute regeringen te maken helpt hier niet bij. Integendeel, het is als de muur van Trump op de grens met Mexico, een nep-oplossing. Het zorgt ervoor dat echte oplossingen zoals armoedebestrijding, duurzame democratische economische ontwikkeling, eerlijke handel en gereguleerde migratie uit beeld verdwijnen.

Het trieste hierbij is dat dat niet alleen dat de vluchtelingen - mensen die ellende, oorlog en armoede ontsnappen - de dupe worden, maar dat uiteindelijk ook de wal het schip zal keren als Europa zich verschuilt achter een grote muur en niets doet aan de echte oorzaken van waarom mensen op de vlucht slaan.

De situatie rondom Europa is van zo’n immens belang voor de toekomst van Europa en Nederland dat we dit niet kunnen oplossen door ons alleen bezig te houden met het buiten houden van vluchtelingen. Meedoen met VVD en CDA op deze agenda is daarom geen optie.

 
Maurice van Beers – blog op persoonlijke titel