Jack Tsang van GroenLinks schrijft dit nèt niet letterlijk in zijn brief aan wethouder Van der Zwan na lezing van het rapport 'Vitalisering binnenstad', maar tussen de regels door...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Vlaardingen, 22 februari 2008

Betreft: Vitalisering binnenstad

Aan Peter van der Zwan, wethouder

 
Geachte heer Van der Zwan, beste Peter,

Ik lees in de voortgangsrapportage vitalisering Binnenstad dat er slechts enkele bewoners betrokken zijn bij het vitaliseringproces.
Eerder maakten stelden we naar aanleiding van een gemeentelijk stuk, waarin alleen ambtenaren en ondernemers genoemd werden
als betrokkenen, de vraag of er wel bewoners meededen.
Het antwoord was toen “Ja”.
Uit de voortgangsrapportage blijkt dat de belangen van de weinige betrokken bewoners niet sporen met de belangen van de ondernemers. De ondernemers gaan nu alleen verder en er
komt een nieuwe ‘werkgroep voor bewoners’.

Tja, en dan.....

Acht vragen kwamen bij me op:

1. Klopt het dat wij bij de vitalisering van de binnenstad rekening houden met de belangen van álle betrokkenen, dus van zowel ondernemers, áls bewoners áls gebruikers van de binnenstad?

2. Was het juist niet de bedoeling dat bij de vitalisering ‘de belangen en behoeften van die betrokken partijen’ geïntegreerd zouden moeten worden?

3. Is het niet wat al te snel, als je slechts twee werkgroepbijeenkomsten achter de rug hebt, nu al te concluderen dat de gedachte dat er wederzijds begrip moet ontstaan niet gerealiseerd wordt?

4. Hoeveel bewoners namen in totaal deel aan de twee werkgroepbijeenkomsten?

5. Zou het feit dat er nog geen wederzijds begrip is ontstaan misschien ook kunnen liggen aan de aanpak?

6. Ben je het met me eens dat je met het apart zetten van verschillende betrokken partijen het risico vergroot dat mensen juist verder van elkaar af komen te staan?

7. Was nu juist niet één van de knelpunten bij de ontwikkeling van de binnenstad het gebrek aan samenwerking van de verschillende ‘partijen’?

8. Is het niet een veel betere strategie om gezamenlijk en respectvol de - ook strijdige - belangen en behoeften te inventariseren en dan van daaruit een oplossing voor het vitaliseringprobleem te genereren?

Kortom Peter, doe er wat aan, anders zitten we straks met een nieuw probleem en hebben we veel energie (geld) weggegooid.
Overigens wèl goed dat je er meer bewoners bij gaat betrekken.

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Met vriendelijke groet,

Jack Tsang,
GroenLinks.