GroenLinks stelde op 6 september vragen over de bouw van appartementen in de Emmastraat. Dit naar aanleiding van het stellen van vragen van een verontruste bewoner, gebruik makend van zijn inspreekrecht voorafgaand aan een commissievergadering. De gemeente op 17 september 2013 de bouw in de Emmastraat stilgelegd.

Uit het antwoord dat we van B&W ontvingen (zie onderaan) blijkt het volgende:

De verleende vergunning bleek slechts een sloopvergunning te zijn en niet een vergunning voor het bouwen van appartementen.
De planologische afwijkingsprocedure is nog in behandeling en gedurende die periode mag er niet gebouwd worden.
De gemeente is voornemens om toestemming te geven om bewoning op deze plek mogelijk te maken en heeft de omwonenden geïnformeerd.

Inzake de vermeende parkeerdrukte heeft de inspreker nul op rekest gekregen, de gemeente had al in november 2012 metingen verricht, de parkeerdruk zou stijgen van 58% naar 89%, hetgeen betekent dat er nog ruimte over is.

Vraag blijft wel met welk plan de gemeente al in november 2012 rekening heeft gehouden, het maakt nogal wat uit of er drie eengezinswoningen op die locatie komen of dat er zeven appartementen worden gerealiseerd.
Gezien de stijging van de parkeerdruk moet de gemeente al op de hoogte zijn geweest van de realisering van de zeven appartementen.
Hoe de berekening heeft plaatsgevonden wordt niet verteld.

De GroenLinks fractie is tevreden met het stilleggen van de bouw, eerst moeten de burgers de mogelijkheid hebben om een zienswijze in te dienen, daarna wordt eventueel de vergunning afgegeven.

Kees Borsboom
Fractievoorzitter GroenLinks


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling
Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting

Aan de heer K. Borsboom



Onderwerp: Bouwplan Emmastraat 23

24 september 2013

Geachte heer Borsboom,

Op 6 september 2013 heeft U op grond van artikel 36 van het Reglement van Orde vragen gesteld over het bouwplan op het perceel Emmastraat 23. In antwoord op uw vragen delen wij u het volgende mede.

Vraag 1:
Is het juist dat het bestemmingsplan geen mogelijkheden geeft om daar appartementen te realiseren?
Wordt in het bestemmingsplan onderscheid gemaakt tussen appartementen en grondgebonden woningen?

Antwoord:
Het geldende bestemmingsplan Oostwijk-Noord kent aan het perceel Emmastraat 23 de bestemming 'bedrijfsdoeleinden en wonen' toe. Binnen deze bestemming is op het bouwperceel slechts één woning toegestaan. Het bouwplan voor zeven appartementen is derhalve in strijd met het geldende bestemmingsplan. Ten behoeve van het bouwplan wordt een planologische afwijkingsprocedure gevolgd.
Het bestemmingsplan kent overigens een onderscheid tussen appartementen en grondgebonden woningen. In het  bestemmingsplan zijn dit gestapelde woningen respectievelijk vrijstaande en/of aaneengesloten woningen.

Vraag 2:
Is het juist dat de verbouwing al begonnen is en dat de benodigde vergunningen nog niet zijn verleend, en zo ja, hoe kan dit getolereerd worden?

Antwoord:
Initiatiefneemster beschikte over een sloopvergunning en heeft deze gebruikt. Inmiddels is op 17 september 2013 gebleken dat na de sloop de bouw toch een aanvang nam en is deze stil gelegd.

Vraag 3:
Als het antwoord op vraag 2 positief is, bent u dan voornemens om de bouw stil te leggen?

Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 2.

Vraag 4:
Bent u er van op de hoogte dat de bewoners door de eigenaresse verkeerd geïnformeerd zijn?

Antwoord:
Wij zijn niet op de hoogte van vorm noch inhoud van de informatievoorziening van eigenaresse richting omwonenden.

Vraag 5:
Deelt u de mening van de verontruste bewoners dat de privacy van de bewoners van de Hofsingel ernstig in het gedrang komt bij realisering van de appartementen?

Antwoord:
Bij de verbouwing van een voormalige drukkerij naar appartementen is er wel sprake van een verandering van de woonomgeving. De drukkerij stand overigens al meer dan vier jaar tijd leeg. In het kader van het verzoek van de nieuwe eigenaar hebben wij een afweging gemaakt of de gedachte invulling ruimtelijk-planologisch aanvaardbaar moet worden geacht. Daarvoor heeft de nieuwe eigenaar ook een ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Wij vinden de invulling met bewoning op die plek te prevaleren boven een hernieuwde invulling met bedrijvigheid en hebben dan ook ingestemd met het voeren van een zogenaamde planologische afwijkingsprocedure ten behoeve van eventuele vergunningverlening. Wij delen de door u toegekende kwalificatie dan ook niet.

Vraag 6:
Heeft u de bewoners betrokken bij de bouwkundige ontwikkelingen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
De bewoners van de percelen Hofsingel 8-18 en Emmastraat 6-43 zijn door ons op de hoogte gebracht van ons voornemen tot medewerking aan het bouwplan waarbij zij op de mogelijkheid zijn gewezen tot het inzien van het bouwplan en het indienen van een zienswijze binnen zes weken na 8 augustus 2013.
Tot op heden zijn twee zienswijzen ontvangen. De termijn hiervoor eindigde op 19 september 2013. Daarna zullen wij in overleg treden met de indieners van de zienswijzen en hierop een standpunt innemen.

Vraag 7:
Hoe is het gesteld met de parkeerdruk in dit gedeelte van de wijk? Waar bent u voornemens om extra parkeerplekken aan te leggen?

Antwoord:
Uit het parkeeronderzoek van januari 2012 gehouden in het gehele centrum van Vlaardingen blijkt in de omgeving van het bouwplan (150 meter) de parkeerdruk laag te zijn, namelijk 58%. Eerdere parkeertellingen op verschillende dagen en verschillende tijdstippen uit mei/juni 2010 laten eenzelfde beeld zien.
In november van 2012 is nog een aanvullend parkeeronderzoek in een straal van 150 meter random de locatie gehouden. Ondanks dat vanwege werkzaamheden de parkeercapaciteit op de Hofsingel was afgenomen is slechts op een moment, namelijk de zaterdagavond, de parkeerdruk In het gebied hoog.
Toevoeging van het bouwplan zou de parkeerdruk in een straal van 150 meter random de locatie doen stijgen tot maximaal 89% op het drukste tijdstip, de zaterdagavond. Er is dan nog voldoende restcapaciteit in de openbare ruimte.
Het bouwplan gaat uit van de aanleg van twee parkeerplaatsen op eigen terrein, de overige 5 parkeerplaatsen warden afgekocht. Het gaat om woningen voor senioren.

Vraag 8: Is het juist dat in dit gedeelte van de wijk in de avonduren er sprake is van vandalisme, zo ja, welke acties heeft u al ondernomen?

Antwoord:
Bij de politie zijn dit jaar tot heden 2 meldingen gedaan van vernielingen, waarin niet de relatie is te leggen met het pand Emmastraat 23. Deze meldingen hebben niet geleid tot nadere acties.

Wij nemen aan uw vragen hiermee te hebben beantwoord.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Vlaardingen.

de secretaris,                       de burgemeester
J.C. Kruyt                              Mr. T.P.J. Bruinsma