Burgemeester Bruinsma heeft besloten geen forensisch vervolgonderzoek in te stellen naar vermeende malversaties met overheidsgeld.
De GroenLinks fractie juicht deze beslissing van de burgemeester toe en hoopt dat de stad weer bestuurd kan worden en dat de onderlinge verhoudingen zullen verbeteren.
De GroenLinks fractie reikt bij deze als eerste haar hand hiervoor uit.
Laten we als raad de stad besturen! Het uitvoeren van de door Den Haag opgelegde bezuinigingen is al lastig genoeg. Met de 80.000 euro die beide onderzoeken de stad kostte hadden wij vele ouderen, kinderen en gehandicapten kunnen helpen.
Hoe kwam het zover?
Na hun gedwongen aftreden medio 2011 gaven wethouder Ten Have (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en wethouder Kalf (VVD) een persconferentie waarin zij hun collega wethouders (van CDA, PvdA en GroenLinks) beschuldigden van misbruik van overheidsgeld en gesjoemel met declaraties. Zij eisten een forensisch onderzoek en het volledig openbaar maken van alle declaraties.
De burgemeester heeft daarop accountants een diepgaand onderzoek laten uitvoeren en aan hen gevraagd de onderste steen boven te krijgen. Na maanden onderzoek was hun conclusie dat er slechts enkele honderden euro’s teveel aan parkeergeld was gedeclareerd. Lopende het onderzoek hadden de betrokken wethouders dit bedrag al teruggestort.
Ondanks dat er verder weinig viel aan te merken eiste de oppositie bestaande uit VVD, VV2000/Leefbaar Vlaardingen en Stadsbelangen toch een verder diepgaand onderzoek middels een forensisch accountant.
Na overleg met de fractievoorzitters besloot de burgemeester te komen tot een stapsgewijs plan. Stap 1: Alle informatie op tafel krijgen en interviews houden. Op basis van de gevonden resultaten stap 2: een forensisch accountantsonderzoek. [Dit soort onderzoeken zijn vaak de voorbode van een strafrechterlijk onderzoek.]
Na onderzoek van 14.000 facturen en bonnen èn na verder aandringen kwamen ook deze onderzoekers niet veel verder dan loze geruchten en insinuaties van de beide oud wethouders Ten Have en Kalf.
Geen harde bewijzen, zelfs geen aanzet waar de onderzoekers dan verder naar konden gaan zoeken. Het college had dus niets teveel gedeclareerd, alles wat wettelijk was toegestaan hadden zij gekregen, alle declaraties konden de toets der kritiek doorstaan.
De vraag was nu: wordt er ondanks deze bevindingen besloten tot stap 2? Dit zou in een interpellatiedebat in de Raad op donderdag 26 januari worden besproken.
Voor de GroenLinks fractie was dit debat niet noodzakelijk. De conclusie na het eerste onderzoek was voor ons al voldoende om niet verder te gaan met onderzoek. Reden dus om ons in het bijna drie uur durende debat bewust afzijdig te houden.
Nadat de standpunten van vrijwel alle partijen aan de orde waren geweest bleven VVD, VV200/Leefbaar Vlaardingen, Stadsbelangen en het AOV volharden in het houden van een vervolgonderzoek. De VVD was slechts bereid om het verzoek op te geven als hun oud wethouder Kalf geheel gevrijwaard zou worden van alle aantijgingen.
De burgemeester kon ruiterlijk toegeven dat zowel ex wethouder Kalf, als de overige wethouders Oosterom, Versluis, Robberegt en ex-wethouder Ten Have niets te verwijten viel.
Een ruime meerderheid van de Raad gaf de burgemeester het advies om geen verder onderzoek te laten doen. Waarop de burgemeester toezegde binnen enkele dagen zijn besluit hierover kenbaar te maken. Zaak gesloten. Gelukkig!
Fractie GroenLinks Vlaardingen