Vlaardingse vlag op containerdorp in Turks aardbevingsgebied: ‘Het is nog erger dan je op tv ziet’

Eerst kwam Vlaardingen in het nieuws omdat de gemeente geen geld wilde geven voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Nu staat een compleet containerdorp in het rampgebied dankzij Vlaardingse steun: ,,Over een paar weken gaan we de Vlaardingse vlag ophangen.”

Daan de Hulster 08-03-23, 06:57 Laatste update: 07:39

Vlak na de politieke besluiten in Vlaardingen om geen geld te schenken aan de aardbevingsgebieden in Turkije en Syrië, trok raadslid Umit Gulseren van GroenLinks met burgemeester Bert Wijbenga langs moskeeën, verenigingen en stichtingen en inzamelpunten in de stad. ,,Om hem zo de pijn te laten voelen van de Turkse en Syrische gemeenschap”, zegt Gulseren. ,,En om te kijken wat er wél zou kunnen. Ik wilde graag toch een positief geluid laten horen.”

Er zijn circa zesduizend Vlaardingers met Turkse roots en zo'n zeshonderd met een Syrische achtergrond in de stad. Op de dag van de landelijke Giro-555 actie maakte het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders alsnog 75.000 euro over aan de hulpverlendende instanties.

Inzameling

Tijdens de rondgang in Vlaardingen opperde de familie Zorlu, die de aardbeving in Turkije in 1999 had meegemaakt, om een containerdorp te bouwen in de recent getroffen gebieden. Er startte al snel een inzameling via twee Vlaardingse moskeeën en alle Turkse stichtingen en verenigingen in de stad. De Ummet-moskee aan de Emmastraat en de Eyup Sultan aan de Oosthavenkade. Volgens Gulseren, wiens ouders uit Turkije komen, werd al 150.000 euro opgehaald. ,,Zo werd er tijdens het vrijdaggebed aandacht besteed aan de actie. Inmiddels zijn twee afgevaardigden, Sezer Zorlu en Omer Unalar, namens ons initiatief Turkish Community Service naar Turkije geweest. Ze hebben de fabriek in Konya bekeken, de plek waar de containers worden gebouwd. Inmiddels zijn er al twintig stuks op een stuk grond geplaatst in Hatay.”

Containerdorp in het Turkse rampgebied mede dankzij Vlaardingse steun - 8 maart 2023

Eind volgende week moeten er al vijftig staan in het ‘Vlaardingse dorp’. Relatief snel: de aardbevingen waren begin vorige maand. Dat beaamt Gulseren. ,,Het doel was om klein te starten, maar we zijn gewoon begonnen. Van de gemeente mogen de initiatiefnemers in het stadhuis vergaderen. Voordeel is dat we in het gebied in Turkije zelf contacten hebben en hulp krijgen van gemeenten daar, zoiets zelf opbouwen gaat je anders niet lukken.”

Een container kost volgens Gulseren 3000 euro per stuk. ,,We hebben heel gericht gekeken waar behoefte aan is, om niet zomaar wat te doen. Mensen leven nu vooral in tenten en willen met name een dak boven hun hoofd. Geld hoeven ze niet, want daar kunnen ze toch niets mee.” De Vlaardingse afgevaardigden waren volgens Gulseren onder de indruk van de situatie in het rampgebied. ,,Ze vertelden dat het nog erger was dan op televisie. Hatay bestaat gewoon niet meer. Dat er niets is overgebleven, heeft ze diep geraakt.”

Wij zijn solidair’

Met het al ingezamelde geld komen er sowieso vijftig containers in het ‘Vlaardingendorp’. Bedoeling is om door te groeien naar honderd stuks. Gezinnen met kinderen krijgen voorrang bij de toewijzing van de wooncontainers.

Tot nu toe is er vooral Vlaardings geld ingezameld via met name de Turkse gemeenschap, maar de initiatiefnemers willen de actie de komende tijd ook onder de aandacht brengen in de rest van de stad. Over een paar weken wil Gulseren zelf afreizen naar Turkije om het Vlaardingendorp met eigen ogen te aanschouwen. ,,En om daar de Vlaardingse vlag op te hangen. Onze boodschap is: wij zijn als Vlaardingen solidair met de getroffen gebieden.”

Containerdorp in het Turkse rampgebied mede dankzij Vlaardingse steun - 8 maart 2023