Dinsdagmiddag 18 februari werd het bestuur van de nieuwe Vlaardingse Cultuurstichting gepresenteerd aan het College, de pers en een groep mensen uit de Vlaardingse kunst- en cultuurwereld.

In Vlaardingen werken we aan een nieuwe instelling voor kunst & cultuur. De Vlaardingse Cultuur Stichting (VCS - werktitel) gaat op termijn het hele culturele leven in Vlaardingen als Creatieve Stad omvatten. Een stichting, waarin alle culturele spelers gaan deelnemen, die met de gemeente de subsidiegelden beheert, die ‘derdengeld’ werft in een Vlaardings Cultuur Fonds en die op cultureel gebied de sparringpartner van de gemeente zal zijn.

In deze tijd van voortdurende ontwikkelingen, zowel in de samenleving als in de budgettaire ruimte, is de tijd rijp om in nauwe samenwerkingsverbanden te opereren. Samenwerking in de creatieve sector schept meer mogelijkheden, levert meer creatieve ideeën op en geeft een grotere kans om nieuwe zaken te realiseren. Naast de borging van kwaliteit en het vergroten van efficiency gaat het ook om een verruiming van het publieksbereik en de versterking van de creatieve potentie.

De Vlaardingse Cultuur Stichting zal zich in de komende jaren volledig ontwikkelen. Het idee komt uit de culturele beleidsnota van de gemeente “Vlaardingen, Creatieve Stad”, die samen met de creatieve sector is opgesteld en in 2013 unaniem is vastgesteld door de Gemeenteraad.

Na een landelijke werving, en een speeddate sessie met het cultuurveld, zijn de bestuursleden bereid gevonden dit experimentele pad in te slaan, samen met de culturele sector en de gemeente. Dat doen zij ieder vanuit hun eigen achtergrond.

Mandy Kreber (Vlaardingen,1962): “Samenbrengen van de spelers in de kunst- en cultuursector, krachten bundelen, positieve resultaten behalen, daar wil ik met plezier aan meewerken. Kunst & cultuur in de schijnwerpers zetten, dat is niet alleen leuk maar ook belangrijk in onze samenleving. Ik wil daarvoor mijn juridische en financiële kennis, mijn ervaring in de ondernemersproblematiek, mijn affiniteit met de sector en mijn betrokkenheid en bekendheid met Vlaardingen inzetten.”

Edwin Thier (Vlaardingen, 1960): “Verantwoorde steun aan culturele activiteiten heeft een positieve uitwerking op de leefbaarheid in ons stedelijke dorp Vlaardingen. Een aanbod van kunst- en cultuur dat aansluit bij de diversiteit in de samenstelling van de Vlaardingse bevolking. Daarvoor wil ik met mijn organisatorische kwaliteiten als eigenaar van een softwarebedrijf, bestuursvoorzitter van Samen Schrijven en lid van de Industriële Kring Vlaardingen actief zijn als bestuurslid in het Vlaardingse culturele leven.”

Caroline Koldeweij (Amsterdam,1958): “Mijn grote passie is het verbinden van de cultuursector met het bedrijfsleven. Het brengt partijen samen, geeft impulsen en financiële mogelijkheden. Door mijn studie kunstgeschiedenis, werkervaring binnen de cultuurhoek en een eigen bedrijf ken ik de taal van beide werelden. Daarnaast breng ik als Amsterdamse mijn landelijke werkervaring op gebied van zakelijkheid, organisatie, marketing en public relations in de cultuurbranche mee naar Vlaardingen. Ik verheug me erop mijn passie en enthousiasme voor de cultuur in Vlaardingen als bestuurslid  in te zetten.”

Stijn Verstraete (Voorburg, 1983): “Productioneel, zakelijk, artistiek en publicitair, daar liggen landelijk en internationaal mijn ervaringen als productieleider bij Amsterdam Sinfonietta. Dat neem ik mee naar Vlaardingen, samen met mijn netwerk en de wens om samen met mensen resultaten te bereiken, afwegingen en strategische keuzes te maken. Vlaardingen is ambitieus en met goede ideeën en voldoende expertise werk ik graag mee als spin in het web om daar met de culturele mensen in Vlaardingen een succes van te maken.”