Daar doe je het toch voor!

Wát steekt wáár 'met kop en schouders' bovenuit?....

"Democratie is geen vanzelfsprekendheid: de vrijheid die we hebben om 'als groep mensen met bepaalde ideeën je te organiseren en een politieke partij te vormen' moet je niet alleen koesteren maar ook dagelijks waarmaken. In dit 'digi-tijdperk' heb je grote mogelijkheden om, ook als politieke partij, je ideeën te ventileren. Daarmee dien je èn 'eigen belang' èn 'publiek belang'. Sterker nog: het is toch een grote verantwoordelijkheid die je hebt! Eéntje die nou eenmaal hóórt bij 'politiek actief zijn'!"

Waarmee de webmaster van de website van GroenLinks Vlaardingen eigenlijk wil zeggen: "Natuurlijk ben ik er reuze trots op dat het AD onze site 'met kop en schouders' boven de andere afdelings-sites in de regio uit vindt springen, maar ik doe gewoon hetzelfde wat wij allemaal binnen onze afdeling doen als we actief willen zijn: zo goed mogelijk doen wat je belooft hebt te zullen doen. In mijn geval is dat dus: de site onderhouden! Maar eh, ik ga er ook best van glimmen..."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vandaag in AD Rotterdams Dagblad   vrijdag 14 juli 2006

 'PRETTIGE PAASDAGEN!'

WATERWEG - Nagenoeg alle politieke partijen bezwoeren het in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen: ze zouden de kiezers serieus nemen en volledig op de hoogte houden. De kloof met de burgers? Die moest zoveel mogelijk worden gedicht.

Zo werden de sites van de politieke partijen opgetuigd met weblogs, nieuws en polls. Maar, beloofden ze verder, ook nadat de burgers hun stem hadden uitgebracht, zouden ze de kiezers zeker niet vergeten.

Zo’n vier maanden na de verkiezingen kijken we terug. Zijn de sites nog steeds actueel? Of laten de politieke partijen in het Waterweg-gebied het contact met de kiezer versloffen?

Van een rondgang langs de sites word je niet echt vrolijk. Veel partijen geloven het na de verkiezingen op digitaal gebied wel. Zo is de laatste mededeling van de Vlaardingse CDA-fractie: ’de PvdA, CDA en GroenLinks zijn uit de onderhandelingen’. Daarna blijft het oorverdovend stil.

Zeer bont maakt de Vlaardingse VVD-afdeling het. De laatste update is van 5 maart, vlak voor de verkiezingen: daarna is er helemaal niets meer aan de site gedaan. En zo kan het bestaan dat volgens deze website ex-wethouder Paul Scheffer (VVD) nog gewoon op het stadhuis zit. Dat de VVD tijdens de collegeonderhandelingen buiten de deur is gezet, dat Scheffer vervolgens is benoemd tot burgemeester van Harlingen en dat Yvonne Batenburg allang geen fractievoorzitter meer van de VVD is: het wordt allemaal niet genoemd.

Of neem het AOV in Schiedam en Vlaardingen. De Schiedamse belangstellende wordt ’prettige paasdagen’ toegewenst, terwijl op de Vlaardingse site het volgende gedicht als recentste mededeling staat: ’Kerstmis is een tijd voor beginnen, kerstmis geeft vrede in je hart, kerstmis een tijd van bezinnen, kerstmis een tijd voor een nieuwe start’. Ook de Maassluise ouderenpartij VSP heeft kennelijk geen interesse om de burgers via internet op de hoogte te houden: de site is totaal niet bijgewerkt.

Op sommige sites gebeurt helemaal niets. Zo is de site van Leefbaar Schiedam gekraakt: ’Er zijn mensen die ons een mooie website niet gunnen,’ zo meldt de webmaster. Degene die de nieuwe site de lucht in moet sturen, is erg druk, verontschuldigde raadslid Hans Meijer zich inmiddels alweer weken geleden.

Dat het ook anders kan, bewijzen de sites van GroenLinks, SP en PvdA. De site van GroenLinks Vlaardingen steekt er met kop en schouders bovenuit. Bijna elke week, zo niet elke dag, plaatst GroenLinks wel weer iets nieuws op de site. Verder zijn er columns te lezen van wethouder Ben van der Velde, nieuwsbrieven en allerlei dossiers over actuele zaken. Ook de SP, van oudsher sterk op internetgebied, laat geregeld van zich horen. En houdt bij hoe Schiedam of Vlaardingen in het nieuws komen, zodat de sitebezoeker bij blijft.

De PvdA heeft eveneens goede sites in de regio Waterweg. De Hoekse PvdA-site valt niettemin op door nogal ronkende taalgebruik: "In een gloedvol en gedocumenteerd betoog veegde Paddy Roomer (de fractievoorzitter, red.) de vloer aan met de plannen rond de herinrichting van de rondgang."