Op dinsdag 3 december heeft de Tweede Kamer gestemd over de moties die 25 november zijn ingediend tijdens het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) debat waren ingediend door GroenLinks, D66 en Christen Unie. Onderdelen van dit programma zijn de Blankenburgtunnel ten westen van Vlaardingen en de A13/A16 ten noorden van Rotterdam. De ingediende moties boden nog een kans op heroverweging van de slecht onderbouwde infraplannen van dit kabinet.

Helaas zijn alle moties verworpen, waarmee de minister groen licht heeft gekregen om volop door te stomen met haar asfaltplannen. Politieke afspraken hebben het gewonnen van rationele overwegingen. Het risico is groot dat er straks voor 1,1 miljard euro de Blankenburgtunnel wordt aangelegd die enorme schade aan natuur, landschap en leefomgeving van twee miljoen Randstedelingen met zich meebrengt en niets oplevert.

De motie van GroenLinks (mede ingediend door CU, D66 en SP) riep op tot een herberekingscheck vanwege een laag groeiscenario voor de ‘big five’ asfaltprojecten (waaronder Blankenburgtunnel en Rijnlandroute). Deze kreeg steun van CU, 50plus, D66, GL, PvdD en SP en werd dus verworpen. Verder lag er nog een motie van D66 (mede ingediend door GL en CU) die opriep tot een quick scan bij grote infraprojecten op basis van realistische verkeerscijfers alvorens besluiten over deze projecten te nemen. Deze motie kreeg steun van CDA, CU, 50plus, D66, GL, PvdD en SP en werd eveneens verworpen. De motie van CU die opriep tot een serieus onderzoek naar een geboorde Blankenburgtunnel kreeg steun van CDA, CU, 50plus, D66, GL, PvdD en SP. Ook deze is verworpen.

Volgens Susanne Kuipers van de Zuid-Hollandse Milieufederatie betekent dit echter niet dat er helemaal geen hoop meer is. 'De Eerste Kamer heeft inbreng geleverd voor een schriftelijk overleg over de structuurvisie NWO (waarin de keuze voor de Blankenburgtunnel is opgenomen). Het is dus de vraag of de Eerste Kamer zich kan vinden in de manier waarop de structuurvisie tot stand is gekomen. Ook zal nog een hele tracéwetprocedure doorlopen moeten worden voordat er een echt besluit genomen is tot aanleg. Zo lang er nog geen geld is uitgegeven bij de aanbesteding, bestaat er geen enkele verplichting om een weg ook daadwerkelijk aan te leggen, dus kan de regering altijd nog tot inkeer komen op basis van voortschrijdend inzicht'.

Natuurmonumenten geeft in een persbericht aan erg teleurgesteld te zijn over het feit dat de Tweede Kamer geen rem heeft gezet op de aanleg van de Blankenburgtunnel: 'Gezien de trendbreuk in de verkeersgroei is het plan om de Blankenburgtunnel aan te leggen, achterhaald. Natuurmonumenten beraadt zich, met collega-natuur- en bewonersorganisaties, op wat zij gaat doen om deze schade te voorkomen'.

Bron: GroenLinks Rijnmond