De gemeente plaatste vandaag een bericht op haar website getiteld “Sanering Broekpolder: feiten op een rijtje”. Samenvattend: De Broekpolder blijft groen – dus: geen huizenbouw! De sanering betreft 1/3e van het gebied, gebeurt gefaseerd en in goed overleg met de Federatie Broekpolder en Staatsbosbeheer. Alle partijen hebben wensen om het gebied meteen te verbeteren en ook daar wordt rekening mee gehouden. Hieronder het hele bericht van de gemeente.

Sanering Broekpolder: feiten op een rijtje

Plotseling is de Broekpolder helemaal in het nieuws. Er zou dreiging zijn dat de Broekpolder bij een grootschalige sanering kaalgekapt zou worden. Een schrikbeeld voor Vlaardingen, want we hebben dit gebied in ons hart gesloten en kaalslag zou enorm ingrijpend zijn voor zowel alle bewoners die van het gebied bezoeken als voor de flora en fauna. Goed dus om even stil te staan bij wat er wel en niet klopt van alle geruchten!

Er zijn zelfs mensen die denken dat een sanering woningbouw mogelijk moet maken. Laten we daar vooral duidelijk in zijn: nee. De Broekpolder is een belangrijk gebied voor onze bewoners als recreatiegebied en voor de flora en fauna in onze stad. De Broekpolder blijft groen!

Wens provincie

Dat de grond in de Broekpolder vervuild is, is bekend. Het Klauterwoud en de Ruigte zijn natuurlijk jaren geleden al aangepakt, en daarbij is het gebied niet alleen gesaneerd maar ook een stuk aantrekkelijker gemaakt. Maar de rest van het gebied is nog niet gesaneerd. De Provincie wil nu graag afspraken maken over de sanering van ongeveer een derde (zo’n 100 hectare) van het gebied, het deel waar de verontreiniging het meeste effect heeft op de ecologie. Gaat er gesaneerd worden? Wat is dan de beste aanpak? Moet het hele gebied in één keer gesaneerd of juist stukje voor stukje? Het zijn allemaal onderwerpen van gesprek met alle betrokken organisaties.

Gebied ontwikkelen

Over één ding zijn de betrokken partijen (de Federatie Broekpolder, Staatsbosbeheer als eigenaar/beheerder van de helft van het gebied en de gemeente) het in ieder geval eens: sanering is geen doel op zich. Als we aan het werk gaan in het gebied, dan willen we vooral het gebied nog beter inrichten. En voor dat ‘nog beter inrichten’ is er een flink wensenlijstje. Zo wil de Federatie Broekpolder het Educatief Archeologisch Erf verder uitwerken en zijn de bossen van Staatsbosbeheer in het gebied toe aan een nieuwe inrichting. Met name de populieren en essen, circa 40% van de bomen, zijn er slecht aan toe. Ook de bospercelen van de gemeente zijn van matige kwaliteit. Een ander probleem is de slechte grondstructuur en waterhuishouding. Zo is het hondenuitlaatgebied een groot deel van het jaar zo nat, dat hondeneigenaren en hun viervoeters er weinig plezier aan beleven.

De gemeente, de Federatie Broekpolder, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap werken aan een plan voor deze ontwikkelingen en kijken of het saneren van delen van de Broekpolder de realisatie van een deel van die wensen misschien op kortere termijn mogelijk zou maken.

Stukje voor stukje

Het hele gebied in één keer op de schop? Nee! De gemeente en de Federatie Broekpolder gaan in de gesprekken met de Provincie en Staatsbosbeheer voor een andere aanpak. In de Ruigte en het Klauterwoud hebben we ervaring opgedaan in hoe het ook kan: het gebied stukje voor stukje beter inrichten. Daarbij hebben we – mede dankzij ideeën van de stichting Boombehoud – verschillende goede bomen laten staan. Bomen die slecht van kwaliteit waren, maakten plaats voor water of nieuwe begroeiing. Het resultaat mag er zijn. Als het even kan, zien we dat soort verbeteringen graag ook terug in andere delen van de Broekpolder.