Op 18 maart zijn er naast verkiezingen voor Provinciale Staten, ook verkiezingen voor het Waterschap Delfland. Heel belangrijk! Daarbij valt er echt wat te kiezen, want op veel punten verschillen de partijen van mening. Het gaat bijvoorbeeld over de kwaliteit van ons zwemwater in de buitenlucht. Water Natuurlijk vindt dat er een Deltaplan Zwemwater voor Delfland moet komen. Schoon en gezond zwemwater is een recht van iedereen.
Door klimaatverandering ontstaan warmere en drogere zomers.
Mensen hebben daardoor meer behoefte aan verkoeling, maar door de warmere zomers zullen ook blauwalgen vaker voorkomen. Niets doen, betekent dat mensen dichtbij huis geen verkoeling kunnen zoeken en dat horecaondernemers bij zwemplassen inkomsten mislopen.
Ook de planten- en dierenwereld lijdt er onder doordat blauwalgen andere soorten verdringen en giftige stoffen afscheiden.
Daarom presenteert Water Natuurlijk een Deltaplan Zwemwater.
Dat is goed voor de mensen, voor de nabijgelegen horecaondernemers, en goed voor planten en dieren. Kortom: goed voor economie en ecologie.
Want spreekt het niet vanzelf dat er gezorgd wordt voor goed zwemwater?
Water Natuurlijk vindt van wel. U betaalt veel waterschapslasten en wil daar graag wat voor terug zien. Zwemmen is DE manier om te genieten van water.
Hoe gaan we zorgen voor goed zwemwater?
Zeven punten:
- Schoon en gezond zwemwater is een wettelijke en maatschappelijke kerntaak van waterschappen. En dus mogen we het Hoogheemraadschap daarop aanspreken.
- Zwemwaterlocaties moeten niet pas schoongemaakt worden als het al te laat is. Dus zwemwateren moeten niet pas gebaggerd worden door nadat er al jaren blauwalg heerst. Water Natuurlijk vindt dat deze locaties onderdeel uit moeten maken van een reguliere baggercyclus.
- Beheerders moeten zorgen dat er zo min mogelijk vervuiling in komt, zoals zorgen voor toiletten, en geen bomen en struiken aan de waterkant of tijdig snoeien.
- Als er keuzes gemaakt moeten worden, krijgen zwemwateren met veel bezoekers, een horecaondernemer die hiervan afhankelijk is en kwetsbare groepen zoals kleine kinderen voorrang. Niks doen is geen optie.
- Als de geëigende maatregelen niet lukken, dan moeten innovatieve methoden worden gebruikt, mits ecologisch en economisch verantwoord, zoals de Solarbee bij ons in de Krabbeplas. Maar ook bijvoorbeeld het toepassen van het principe van de waterharmonica. D.w.z.: beter systeem van waterzuivering voor het milieu. Zo kan het water, dat na de rioolwaterzuivering uit De Groote Lucht nu nog wordt geloosd op de Nieuwe Waterweg, verder worden gezuiverd en opgewerkt zodanig dat het geschikt is om in te laten in het binnendijkse gebied. Hiermee wordt de waterketen gesloten, kan voor de lange termijn worden bijgedragen aan een robuuste zoetwatervoorziening en is lozing op de Nieuwe Waterweg niet langer nodig.
- Delfland kent officiële zwemwaterlocaties, maar ook in andere wateren moet het verantwoord zijn om in het water te springen, daarom moet er voortvarend worden ingezet op aanpak van vervuilingsbronnen. Op dit moment zijn dat vooral illegale lozingen vanuit de glastuinbouw, maar lokaal kunnen dat ook andere bronnen zijn.
- Delfland is een druk bevolkt gebied, dus alle kleine beetjes helpen. Dus liever geen eendjes voeren: eendepoep zorgt voor extra vervuiling van het water (meststoffen en bacteriën). Ook vervuilen watervogels vaak zwemstranden.
Kies 18 maart voor WATER NATUURLIJK!