Een nationale energiebesparingsactie van Het Klimaatverbond & Greenchoice! Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar - zonder verlies van comfort - 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Ook in Vlaardingen worden een aantal acties gehouden, onder andere ’s middags op het Kindcentrum Prins Willem Alexander (PWA) in de Westwijk waarbij wethouder Jan Robberegt aanwezig zal zijn.

Na uitnodiging van de gemeente aan scholen e.d. om mee te doen met Warme truiendag en een leuke actie te bedenken (beloond met € 250,-) hebben 14 scholen zich aangemeld.

Het leukste idee kwam van het Kindcentrum PWA: een mutsenactie. Alle kinderen krijgen van de gemeente een leuke muts die zij zelf gaan versieren met wol, stof, papier, naald/draad e.d.. Zo zitten zij er warm bij op Warme truiendag. Verder is er een 'laagjeswedstrijd': de kinderen wordt gevraagd in zoveel mogelijk laagjes kleding naar school te komen. De winnaar krijgt van wethouder Robberegt een prijs.

Het idee van de Greenchoice Warme Truiendag is simpel

Trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Daarnaast kun je de actie aankleden met spannende en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Kijk bij de suggesties op de Warme Truiendag site of laat je inspireren door acties van anderen die op de site worden beschreven. Op deze site vind je ook posters en ander actiemateriaal. www.warmetruiendag.nl/

Waarom

De Greenchoice Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. Voor 2014 is gekozen voor vrijdag 7 februari.

De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dus jij en ik ook!

Algemene Informatie

In 2005 organiseerde de Vlaamse overheid de eerste dikke-truiendag. In 2007 kreeg Nederland naar het voorbeeld van België een Warme Truiendag. Het Klimaatverbond in Nederland riep scholen, gemeenten en provincies op om deel te nemen aan de campagne. Vanaf 2008 zijn in Nederland en België de doelgroepen verbreed: de organisatoren roepen iedereen op school, op het werk en thuis op deel te nemen aan de Warme Truiendag en de dikke-truiendag.



Ga verstandig met energie om! De verwarming één graad lager spaart per graad maar liefst 7% energie en dus ook 7% CO2 uitstoot. Met een trui aan spaar je het klimaat zonder verlies van comfort. Maar liefst 40% van alle energie die in Nederland wordt gebruikt wordt omgezet in warmte. Een enorm besparingspotentieel dat nu de klimaatproblematiek steeds duidelijker wordt, met daadkracht moet worden aangesproken.



Er is heel veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen. Daarmee is een hele grote winst te boeken voor het klimaat. In Nederland gaat bijvoorbeeld maar liefst 30% van de energie in huishoudens op aan verwarming en daarop is volgens Milieucentraal nog 25 tot 30% besparing te boeken door middel van vervanging van verwarmingsketels, het installeren van dubbel glas en gevel-, dak- en vloerisolatie.



De campagne mikt op eenvoudige maatregelen, die ook na 7 februari op een structurele wijze aangehouden kunnen worden.