Zijn de DECT 'looptelefoons', die ruim 85% van ons thuis gebruiken, gevaarlijk? Een verontrustende mail hierover werd rondgestuurd naar gemeentes. GroenLinks-Vlaardingen ontving deze ook en ging zelf maar eens op onderzoek uit: DECT ja of DECT nee?

» Externe LINKS «

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Al eerder stelde GroenLinks het eventuele gevaar van UMTS-masten aan de orde. Het wachten was op de resultaten van een Zwitsers onderzoek. Begin juni jl. werd die uitkomst bekend. "Geen gezondheidsrisico's te verwachten" reageerde wethouder Versluijs vervolgens op de vragen die hem door GroenLinks gesteld waren.

Maar er blijken toch wel wat haken en ogen aan dat onderzoek en die uitkomsten te zitten. De fractie van GroenLinks Vlaardingen zal hier dus zeker nog meer duidelijkheid over proberen te krijgen!

Er lijkt echter nóg een ander mogelijk stralingsgevaar te zijn: dat van de DECT-huistelefoons.... De webmaster van deze site wilde meer weten.... het resultaat hieronder.

Wat is er aan de hand?
DECT staat voor: Digital Enhanced Cordless Telecommunications; draadloze telefoons dus.
De schatting is dat rond de 85% van de Nederland-
se huishoudens al een dergelijke telefoon gebruikt. Hoewel met een uitstekende geluidskwaliteit en moeilijk af te luisteren houdt een stralingsnadeel verband met het oplaadstation: een DECT basis-
station zend continu (100 x per seconde!) een relatief zeer sterk signaal uit. Zó sterk dat het daardoor gelijk is aan een UMTS zendmast op 20 meter afstand van je huis.

En hoe wáár is dit nou precies?
Een zoektocht langs Internet levert geen antwoord op deze vraag. Helaas is het allemaal nog steeds niet echt wetenschappelijk duidelijk. Wel zéér de moeite waard om de informatie te blijven volgen!

Wat kun je doen als je geen risico wilt nemen?
Zelf kun je overgaan op de enige echte remedie: je telefoon vervangen door een niet-draadloze. Of, als goed alternatief, en bovendien ook draadloos: een analoog toestel kopen. Ook zijn er beschermdoosjes te koop waar je je laadstation in kunt opbergen. We kwamen ergens zelfs stralingtegenhoudende verf tegen (voor als je zelf een kastje wilt bouwen??).
Of je daar werkelijk mee geholpen bent als je buren, (en die hun buren, en die..., en die... etc.) hun DECT niet vervangen??? Het schijnt van niet, want de straling is daar te sterk voor en gaat door alle muren heen (likje verf erop? = serieus bedoeld!). Je laadstation in een andere kamer zetten dan je woonkamer is door die sterkte in ieder geval geen optie, want absoluut zinloos.

En verder?
Zonder voldoende duidelijkheid en echte oplossingen is daar helaas dus niets met zekerheid over het risico van straling door DECT-telefoons te zeggen. Behalve dan dat wij ons er verder in gaan verdiepen en er zeker op terug zullen komen zodra dat zinvol is.

Opnieuw nog even: de UMTS-masten
Zolang de voor onze gezondheid gewenste zekerheid er (nog) niet is blijft GroenLinks uiteraard ook wat dit betreft attent op nieuwe informatie en mogelijkheden als het gaat om maatregelen die de gemeente Vlaardingen kan nemen.
De al bestaande contacten tussen de gemeente en de plaatselijke GGD blijft GroenLinks uiteraard ook kritisch volgen.

Wij zijn niet de enigen die er mee verder gaan!
Het feit dat er op Internet zoveel over mogelijk stralingsrisico voor de gezondheid te vinden is zegt genoeg: men is er (nog steeds èn steeds meer) serieus mee bezig. Niet alleen veel officiële instellingen en instanties (zie onderaan deze pagina de externe links), ook zijn er initiatieven om op meerdere gebieden (onderzoek, voorlichting, beleid en maatregelen) samen te gaan werken. Zo was er op 29 juni jl. in Utrecht een landelijke eerste informatiebijeenkomst waar medisch milieukundig medewerkers en idem dokters van de GGD samen met medewerkers van het Antennebureau de toekomstige voorlichtings-activiteiten op elkaar willen gaan afstemmen.
Verder is er al enige tijd regulier overleg tussen directeuren GGD-Nederland en het Agentschap Telecom. En tot slot gaat na de zomer een nieuw kennisplatform van start onder de naam 'Elektromagnetische Velden' waar ook GGD-Nederland en het Antennebureau in vertegenwoordigd zijn.

Voorlopig nog een hoop gepraat dus. Zinvol als dat iets gaat opleveren, zoals: méér duidelijkheid/zekerheid èn de nodige maatregelen/wetgeving.
Nietsdoen is in ieder geval zéker uit den boze!
Wordt dus vervolgd!

 

Externe links:

# Stop UMTS
Het actieplatform tegen straling.
# Filmpje over de straling van de DECT-telefoon
Op de site van Stop UMTS een artikel waarin een filmpje over de werking en straling van het DECT basisstation.
# Milieuziektes » DECT
Op deze subpagina de kop: DECT - draadloze telefoon, ziekmaker bij uitstek.
# Alles over het Zwitsers COFAM onderzoek - [NB. 2010: pagina niet langer actief] 
Op de site van het ministerie van VROM een dossier over GSM- en UMTS-antennes met 12 vragen en
antwoorden over het onderzoek met daarbinnen tevens een groot aantal zeer relevante externe links.
# Het 'Antennebureau'
Het Antennebureau is het overheidsloket met informatie, voorlichting en advies over antennes. Iedereen
kan er terecht met vragen over gezondheid, wet- en regelgeving, techniek en alle locaties en gegevens
van alle antennes in Nederland.
# Dossier Antennebeleid - [Nb. 2010: pagina niet langer actief] 
Een dossier van het ministerie van Economische zaken met veel informatie en externe links.