In een column voor Omroep Vlaardingen deelt Jack Tsang met iedereen enkele tips uit het boekje 'Stop de broeikas'.
Deze column werd door Jack Tsang voorgelezen op maandagavond
3 september 2007 in het programma
'Thuis' bij Omroep Vlaardingen.
Over het verband tussen ‘consumeren en geld besteden’ en: het broeikaseffect
In “Stop de broeikas” van onderzoeksverslaggever Jeroen Trommelen las ik 201 verrassend makkelijke tips & wetenswaardigheden.
Bij het lezen moet in een aantal gevallen ook de gemiddelde GroenLinkser goed nadenken of sommige tips nu wel de moeite waard zijn - er zijn namelijk nogal wat afwegingen te maken.
Gelukkig concludeert Jeroen Trommelen aan het eind van zijn boekje dat klimaatvriendelijk gedrag niet alleen heel goed mogelijk is, maar zelfs ook directe, persoonlijke voordelen kan opleveren.
De hoofdlijnen van zijn boekje zijn: minder energiegebruik, compensatie van de gevolgen van eigen gedrag door middel van het planten van bomen of méér energiezuinige projecten, waarbij hij ook steeds de mogelijke percentages van besparingen aangeeft.
Dat het allemaal niet gemakkelijk is komt in hoofdzaak door ons diepgewortelde gevoel dat we niet mínder willen; zéker niet als de ander het ook niet doet....
Als het om milieumaatregelen gaat wordt de sturende rol van de overheid tegenwoordig ook door het bedrijfsleven geaccepteerd. Vanuit de traditionele concurrentiepositie zal het bedrijfsleven mondjesmaat gaan meebewegen.
Goed, nu maar even een paar van die tips die heel gemakkelijk zijn, en ons weinig kosten, en tóch veel opleveren.
Als eerste noem ik de eenvoudige mogelijkheden om tegenwoordig tweedehands spullen te kopen. In het boekje scoort ons gedrag - drang, dwang en schuldgevoel - als absolute topper. Consumeren is een gewoonte. Tweedehands-consumeren is spannend, voordelig en spaart het milieu.
Of het nu gaat om boeken, wasmachines of kleding er is een ruim aanbod. Zowel op internet als in de winkels die tweedehands spullen aanbieden als Het Goed. Nieuwe spullen zijn zeer belastend voor het milieu. Zelfs de nieuwe zuinige, milieuvriendelijke auto vormt nu eenmaal in de productielijn een pittige belasting voor het milieu. Wat dat betreft heb ik veel opgestoken van onze nieuwe Nederlanders die altijd al ruimschoots aanwezig zijn in het tweedehands circuit. Of het nu bij het Leger des Heils is of bij Het Goed.
Koop dus als het even kan tweedehands en breng je overbodige spullen naar dergelijke winkels of naar inzamelaars voor arme gebieden in de wereld.
Dan een tweede tip rechtstreeks uit het boekje van Trommelen: de betaling van veel inkopen via een GreenCard Visa. Wie met deze kaart betaalt laat het klimaateffect van zijn aankopen neutraliseren. Via een speciale rekenmethode wordt van elk product bepaald hoeveel broeikasgas ermee is geproduceerd. Voor benzine en vliegen is dat uiteraard veel meer dan een CD. In het boekje staat dat voor een enkele reis Nice/Zuid Frankrijk veertig bomen één jaar moeten groeien om de uitstoot van 800 kg CO2 te compenseren. Met de aankoop van een Cd-tje kom je met 1,1 boom al rond. Greenpeace zegt overigens terecht dat je door het gebruik van zo’n GreenCard dan niet méér moet gaan consumeren, want dan gaan we natuurlijk de tegenovergestelde kant op. Bovendien kunnen we niet heel de wereld vol met bossen zetten.
De Rabobank heeft ondertussen ook al zijn card groen gemaakt.
Als we al onze niet- dagelijkse uitgaven gaan betalen met de GreenCard scheelt dat volgens Trommelen 27% van de broeikasuitstoot gerelateerd aan energie. GreenCard zorgt gratis voor de bomen. Het kost de gebruiker dus niks. Ze geven heel weinig uit aan reclamekosten, daar betalen ze bomen van. Vandaar dat ik die reclame nu maar even maak.
Op pagina 30 en verder lees ik: “het simpelste en beste advies voor wie de broeikas wil bestrijden is afzien van verre reizen.” Niet vliegen is een grote milieukeuze die er echt toe doet. Wie dramatisch verandert van vakantiebestemming kan zijn bijdrage aan het broeikasprobleem in één keer enorm zien stijgen of dalen. Als de jaarlijkse treinreis naar de Alpen vervangen wordt door een vliegreis naar Thailand wordt de impact op het klimaat dertig keer sterker. Wordt de nieuwe bestemming Australië, dan is dat zelfs tachtig keer.
In het boekje staan wat alternatieven om tóch te compenseren. Maar hou er rekening mee dat een vliegreis niet gecompenseerd wordt door vier spaarlampen in te draaien. Wil je in Europa echte wildernis beleven kijk dan even op de website van het Wereldnatuurfonds en zoek naar de PAN parken. Van Finland tot Roemenië.
“Stop de broeikas schuwt elk doemdenken en moralisme. Het is een vrolijke, nuchtere en praktische gids voor iedereen die zelf iets tegen de klimaatverandering wil ondernemen!” En wie wil dat nu niet!
-----------------
Stop de broeikas - Jeroen Trommelen - ISBN: 9789029079303 - € 15,--