Het is bekend dat GroenLinks en D66 in april 2010 een motie indienden om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen voor de opbouw van een betrouwbaar politieapparaat die de veiligheid van de burgers kan garanderen. Het kabinet Rutte haakte daar handig op in door naast trainers ook (verhoudingsgewijs) een zeer groot aantal militairen en zelfs vliegtuigen mee te sturen. Dit alles onder de noemer beveiliging van de trainers. Ook de daar aanwezige Duitse troepen zullen over de veiligheid van de Nederlandse trainers moeten waken.

De fractie vraagt zich al of hier wel sprake is van een trainingsmissie.

De Vlaardingse GroenLinks fractie wil eerst vrede in dit gebied alvorens er sprake kan zijn van opleiding en training van politieagenten. Overleg met de daar aanwezige Taliban en andere heersers is dan noodzakelijk.

HOORZITTING TWEEDE KAMER OP AANVRAAG VAN GROENLINKS EN D66
Maandag 24 januari van 10.00 tot 19.00 uur houdt de commissie voor Buitenlandse Zaken een hoorzitting over de politietrainingsmissie in Afghanistan.  [Lees ook het GroenLinks persbericht dd. 7 jan. 2011.]

ONZE OPROEP IS NU: GEEF VÓÓR 24 JANUARI  JE MENING!
De GroenLinks fractie roept op om je mening aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks te geven door een mail te sturen aan onderstaand adres.
Onze vertegenwoordigers moeten een grondige afweging kunnen maken. Dus mocht je vóór deze missie zijn, laat het dan óók weten.

Kees Borsboom
Fractievoorzitter GroenLinks Vlaardingen

  
STUUR JE REACTIE AAN : 
Publieksdienst GroenLinks



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GROENLINKS PERSBERICHT

GroenLinks en D66 willen hoorzitting over politietrainingsmissie in Afghanistan
 
In een brief aan de Tweede Kamer heeft het kabinet vandaag aangekondigd een Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan te willen sturen. D66 en GroenLinks hebben een aantal kritische vragen en willen eerst meer informatie. Een definitief besluit om de missie al dan niet te steunen zullen beide partijen dan ook pas na het debat tussen kabinet en Tweede Kamer nemen.

Zo vragen beide partijen zich af of de missie gezien de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Kunduz wel kans van slagen heeft, wat de verhouding tussen de EU en de Navo is en wat de precieze aard van de militaire ondersteuning is. Ook zijn er vragen over de financiering van de missie.

Fractievoorzitters Jolande Sap (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) dienen daarom volgende week in de Tweede Kamer een verzoek in om voorafgaand aan het debat over de missie een hoorzitting te organiseren om deskundigen aan het woord te laten over een civiele politietrainingsmissie in Kunduz.

GroenLinks en D66 dienden afgelopen april een motie in die het vorige kabinet opriep om te onderzoeken of Nederland een civiele politietrainingsmissie vorm kan geven die een echte bijdrage levert aan de wederopbouw van de rechtsstaat in Afghanistan.

Pechtold: “Nederland is onderdeel geworden van de geschiedenis van Afghanistan. We mogen de Afghanen daarom niet zomaar in de steek laten. Politieopbouw is cruciaal voor een begin van openbare ordehandhaving. Door een overmatige focus op militaire oplossingen is de opbouw van civiele instituties die nodig zijn voor openbare ordehandhaving achtergebleven. Nederland zou kunnen bijdragen aan deze civiele opbouw door het trainen van politieagenten”.

Sap: "Straffeloosheid, criminaliteit en corruptie zijn de grootste problemen waarmee Afghanen kampen. Het is verschrikkelijk dat steeds minder meisjes naar school kunnen en het toekomstperspectief voor een hele natie op het spel staat. Daarom zijn wij ondanks alle gevoeligheden bereid om serieus te kijken naar het leveren van een bijdrage aan de wederopbouw van de rechtstaat in Afghanistan”.
 
Jolande Sap - Fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamer
7 januari 2011