Gastcolumn: Het einde van deze wereld? Vlaxit!

'Ouwe getrouwen' weten het nog: vroeger had GroenLinks Vlaardingen haar nieuwsbrief genaamd' RAADikaal'. Daarin ook regelmatig een column van 'Ronald', een synoniem van één van de destijds zeer actieve leden van de afdeling. Hier opnieuw een gastcolumn - de vijfde - van Ronald. Dit keer over wat ons bedreigt en wat onze reactie in Vlaardingen zou kunnen zijn.

________________________________________________________________________________

HET EINDE VAN DEZE WERELD? VLAXIT!

We staan weer eens op een beslissend punt in de geschiedenis, het einde van de wereld lijkt nabij. Dat zijn natuurlijk enge woorden: maar klimaatcrisis, economische crises, sociale crises, en oorlogen en dreigende oorlogen doen het ergste vrezen.

Er is sprake van een klimaatcrisis: maar meteen staan er ‘wetenschappers’ op om te ‘bewijzen’ dat dat overdreven is. Opwarming van de aarde is van alle tijden. Dat de mens deze keer een extra versnelling zet op het proces baart bijna niemand zorgen. En geen overheid wenst consequenties te trekken en initiatieven te nemen om de wereld enigszins te bewaren voor het nageslacht. De neo-liberalen overheden van deze tijd denken: ‘het zal onze tijd wel duren’.

De vluchtelingenstroom wordt steeds massaler. De ‘wilderianen’ reageren met: ‘grenzen dicht’, ‘muur er omheen’. Maar als mensen vanwege oorlogsdreiging of hongersnood zoeken naar een plek -waar ook- om te overleven, hebben wij toch niet het recht ze tegen te houden? Het gaat om mensen met ‘goede ondernemingszin’ (een liberale wet toch?). De Wilders-achtigen in Duitsland stellen: ‘s.v.p. vlucht verder, hier kun je niet wonen. Refugees not welcome’.

Griekenland zit in de puree en wij in rijk Europa reageren met ‘duimschroeven aandraaien, bezuinigen en harder werken daar’. Het woord ‘solidariteit’ is ineens een geitenwollen-sokken begrip. Als Griekenland economisch in de problemen zit hoor je niet: dat lossen we samen op! Nee, we zeggen gemakkelijk, egoïstisch: ‘jullie moeten boeten voor jaren frauduleus beleid’. Onder meer in Griekenland mag niet meer het recht van de sterkste banken gelden. [Zie kader hieronder].

De banken zijn de oorzaak van veel economische problemen, en staan hier en daar op instorten. Ineens is er een ‘krachtdadige’ overheid die miljarden pompt in diverse banken. Kennelijk zonder voorwaarden te stellen: de bonussen groeien nog steeds, de graaiers worden niet bestraft en  de banken blijven te groot en te oppermachtig en gaan door of er niets is gebeurd!

De neoliberalen willen eigenlijk af van elke overheid. Hun adagium is: ieder voor zich en de rest regelt zich vanzelf. Dan geldt het recht van de sterkste! Als in de natuur. Zij geloven wellicht dat diep in de mens een Moraal zit die alles regelt. Als of de geschiedenis niet al heel iets anders heeft laten zien? Zelfs de grootste idealistische stromingen: christendom en socialisme hebben niet waar kunnen maken wat ze verkondigden.

Ter toelichting: velen zeggen dat ‘het’ communisme is ontmaskerd (e.d.). Maar heeft het reëel bestaande (nu min of meer verdwenen) communisme iets uitstaande met Het Communisme waar Marx over rept?

Ander voorbeeld: de gelijkenis van de talenten, wie kent die nog? (Math 24). Over een heer en ‘zijn’ drie dienaren. De heer gaat op reis, geeft een miljoen aan de eerste, een half miljoen aan de tweede en honderd duizend aan de derde dienaar, om het voor hem te bewaren. De eerste twee verdubbelen zijn kapitaal en de heer is blij als hij terugkomt en beloont hen. De derde bewaart het netjes (stopt het in de grond) en geeft de heer zijn deel terug … maar hij wordt gestraft! Hij had het op de bank kunnen zetten (rente)! Het platste kapitalisme wordt gedragen door een Bijbeltekst (Smalbrugge). De gebruikelijke uitleg van de gelijkenis in de kerken was: woeker met je talenten. Maar feitelijk is zo’n tekst de basis voor (neo)liberaal denken: wie veel heeft zal meer krijgen, wie niets heeft … ook dat zal hem ontnomen worden. Moeilijke gelijkenis uit de mond van de Heer van de ‘Bergrede’.

Nog een voorbeeld. In Leviticus wordt bevolen om eens in de zoveel tijd alle bezit her te verdelen(!). Nooit meer iets van vernomen in de kerken en onze ‘joods-christelijke’ samenleving (over hoedjes, de positie van de vrouw of over zondagssluiting van winkels des te meer). Het woekeren met  talenten is verworden tot: pakken wat je pakken kunt (Lehman Brothers) en na ons de zondvloed (letterlijk). Het ‘Wij’ is vervangen door het ‘Ik’, de gemeenschap telt niet meer, de Dikke Ik staat centraal. De kerken lopen leeg,  socialistische partijen staan op instorten. We leven in de tijd van Geen Stijl en Hufterigheid. Klimaatcrisis? Er is toch kernenergie? En ik heb tochtstrippen!  Vluchtelingen? Er is toch de UNHCR en ik kan ze niet in mijn huis opnemen. Griekenland? Grexit, hadden ze het daar maar eens aan het werk moeten gaan! En die banken? Daar hebben we Zalm, Jan Kees de Jager, Bos of  Dijsselbloem toch voor. In de zeventiger jaren kon alles, iedereen was welkom, flower power. Maar dankzij Halbert Zijlstra (en Poetin en Schaubler en dat soort lieden) is de sfeer nu verpest en veranderd in: Wij tegenover Zij.

Helaas, helaas. Te veel problemen lijken te groot voor mij alleen om ze te kunnen overzien, laat staan om er iets aan te doen. Misschien dichter bij huis beginnen? In Vlaardingen?

Ik pleit voor Vlaxit!
Vlaardingen treedt definitief en resoluut uit deze vicieuze cirkel! Niet meer wachten op anderen. Niet meer wegkruipen achter machteloosheid. Niet meer verschuilen achter Den Haag of Brussel. Gehoorzaamheid aan ‘de overheid’ komt te vaak neer op je overgeven aan het (internationale) bedrijfsleven dat alleen met ‘economie’ bezig is: ‘groei’, ‘winst’. Terwijl al zoveel mensen ons in andere richtingen hebben geduwd; mensen als Wijffels (CDA), Boot, Kramer (SP), Engelen, Schriel (CDA), Wijnhorst (CDA), Attema (PvdA),  GroenLinksers als Van der Velde, Tsang en Robberegt. Terwijl al zoveel (jonge) mensen zelf initiatieven nemen om dit duivelse systeem (de macht aan banken en multinationals) te verlaten! We hoeven het ei niet meer uit te vinden! Daarom VLAXIT. Vlaardingen laat dit alles achter zich, draait niet meer mee in de carrousel van MeerMeerMeerGroei. Vanaf nu wordt alles duurzaam en energieneutraal in Vlaardingen. Bouwvoorschriften worden aangepast: geen fout hout meer! Zonnepanelen verplicht! Windturbines waar nodig en veilig! Enz. De fiets krijgt de ruimte, de auto uit de binnenstad. Vluchtelingen zijn in Vlaardingen (proportioneel) welkom! Vlaardingen gaat Voortaan Voorop in de Vaart der Vaderlandse initiatieven. De Mens (en het Dier) is vanaf heden belangrijker dan de Economie.  Een Omwenteling!
Dit betekent onder meer dat de geschillen tussen linkse partijen in Vlaardingen niet meer belangrijker zijn dan de overeenkomsten! Het motto wordt samenwerken! We hoeven niet perse één partij te worden (liever niet denk ik: behoud van soevereiniteit in eigen kring), maar alle nadruk komt te liggen op samenwerken.

Utopie? So what?
Dagdromerij? Wat zou het?
Al het andere heeft tot nu toe niet gewerkt! We zij op alle fronten in onze eigen fuiken gezwommen en te pakken genomen (of belazerd): nu anders. Vlaardingen gaat het anders doen!

Ronald

___________________________________________________________________________________________________

 

[Uit ‘Grenzeloos’ - juli 2015]
Begin jaren 2000 hielpen fraude-experten van investeringsbank Goldman Sachs de cijfers over de Griekse staatsschuld te vervalsen, zodat het land de eurozone binnengeloodst kon worden. Vandaag zijn het technocraten uit het Franse ministerie van financiën die de Griekse regering geholpen hebben bij het opstellen van voorstellen die een kaakslag zijn voor de neen-stemmers bij het referendum van nog geen week geleden. Bedoeling is nu het land in de eurozone te houden.
 

Welke de drijfveren van de regering Tsipras waren voor dit manoeuvre zal nog moeten blijken. Het zal ook nog moeten blijken wat het lot is van een linkse regering die op de rechtse krachten in het Parlement moet rekenen om overeind te blijven. Of waarin Griekse jongeren, die zondag massaal OXI zegden aan nieuwe Trojka-oekazen, nog zullen geloven als democratische principes sneuvelen samen met de hoop op verandering…
Hoe het verder ook verloopt in Griekenland, één ding wordt nu wel duidelijk: de Europese Muntunie kan slechts in stand gehouden worden door chantage, autoritaire antidemocratische elitepolitiek , het uitspelen van landen tegen elkaar en de vernietiging van wat 150 jaar arbeidersstrijd tot stand gebracht heeft. Het Europees bouwsel zit zodanig pervers in elkaar dat men uiteindelijk moet hopen dat bekrompen politici in Duitsland, Nederland, België … een nieuw zogezegd “steunpakket” voor Griekenland afwijzen en zo vermijden dat het land nog dieper zinkt. Immers, als vijf jaar trojkabeleid de economie met een kwart deed dalen en hele bevolkingslagen deed verpauperen, wat zou dan het gevolg zijn van nog eens vijf jaar van dat beleid?
Het is aan de Grieken om hun regering af te rekenen op het gevoerde beleid. Maar het is aan ons om aan dit Europees neoliberaal regime te zeggen: OXI!