'Ouwe getrouwen' weten het nog: vroeger had GroenLinks Vlaardingen haar nieuwsbrief genaamd' RAADikaal'. Daarin ook regelmatig een column van 'Ronald', een synoniem van één van de destijds zeer actieve leden van de afdeling. Hier opnieuw een gastcolumn - de zesde - van Ronald. Dit keer 'Hollands vergezicht, een recensie van het boek van Jesse Klaver - De mythe van het economisme’ - 'een aanrader' volgens Ronald!

__________________________________________________________________________________________________________

HOLLANDS VERGEZICHT

Er is hoop. Hoop? Hoe kom je er bij: Syrië (IS, Amerika, Rusland), Israël (Palestina), VVD+PvdA (Zijlstra, PVV); wapenlobby, farmaceutische lobby, overal lobby; marktwerking, zorg is geldzaak, onderwijs is geldzaak, klimaat is kennelijk alleen maar bijzaak, leuk voor idealisten maar geen noodzaak.

En dan komt er een fractieleider (van GroenLinks) die de economisering van de samenleving op de agenda zet en zoekt naar nieuwe idealen. Hij start met een boek, om een breder publiek deelgenoot te maken van wat hij wil, en zo in zijn hoofd ook meer orde te scheppen.

Dat boek heet ‘DE MYTHE VAN HET ECONOMISME. Pleidooi voor nieuw idealisme’. Inderdaad wat gedurfde taal. De jakhalzen en deskundigen rollen over hem heen. (‘inhoudelijk is het [boek] zo mager als een fotomodel. Volkskrant 12 september 2015). Mensen aan Jesse’s kant lachen wat schuchter, nog niet echt onder de indruk. Maar eigenlijk zet hij in duidelijke taal goed op een rijtje wat de problemen zijn van deze tijd, in Nederland (de 5 dogma’s), wat de blokkades zijn en wat de gouden wissels zijn (‘gamechangers’ klinkt zo vreemd). Ik hoop dat hij het volhoudt! Ik hoop dat de partijcriticasters hem alleen maar positief zullen volgen (de tijd van afbranden is voorbij). En dat meer mensen in de Tweede Kamer - in meerdere partijen - wakker worden: ‘wij gaan Nederland veranderen’. Economisme wil zeggen dat alles in ‘geld’ wordt uitgedrukt (tot en met uw tijd van lezen van dit stuk …). Het ‘rendementsdenken’ overheerst, de boekhouders zijn onze leidsmannen, het onderwijs is verworden tot een ‘toets- en afrekencultuur’, de zorg is ‘te duur’ geworden (sic) en daarom zijn we overgeleverd aan een machtsstrijd tussen ‘Zorgverzekeraars’ (systemen) tegenover huisartsen en andere gewone mensen. Enzovoorts.

Dit boek geeft je te denken. Mij ook. Ik noem maar wat:

  • dat niet ieder maatschappelijk probleem wordt gereduceerd tot een rekensom, of een kwestie van geld. ‘We weten van alles de prijs maar van bijna niks de waarde’!
  • dat alle lobbyisten het land worden uitgezet, want die verzieken politieke besluitvorming
  • dat alle hedge-funds worden verboden: want die zijn economisme in pure vorm
  • dat alle reclame verdwijnt uit het publieke domein. Dat de commerciële omroep niet op ‘ons geld’ teert is een leugen, want wij betalen die reclame ook!!!
  • dat de macht van de aandeelhouders wordt vermorzeld: de het bedrijfsleven komt weer in handen van de werkgevers, de werknemers en de politiek
  • dat leerlingen op school weer leren … wat hun capaciteiten, kansen en mogelijkheden zijn. En dat scholen zich richten op hun eigenlijke taak, namelijk kinderen voorbereiden op een volwaardige positie in de samenleving. ‘Want algemene vorming leidt niet op voor banen voor later, maar voedt op tot burgers van nu’ (Ton van Haperen in Onderwijsblad, 17-10-15).
  • dat de zorg weer wordt verzorgd en betaald door de gemeenschap en gecoördineerd door de overheid
  • dat de duurzaamheidsagenda eindelijk echt serieus wordt genomen. Dat het milieu, onze totale leefwereld (die Umwelt, l’environnement) weer een zaak wordt van ons allen en niet alleen van sjoemelaars (VW, bedrijven die roetfilters uitbouwen (!), specialisten in het vinden van de mazen in de wet). Noch van nerds wier hoofd op hol is geslagen (Volkert’s).
  • dat we gezamenlijk ‘zoeken naar waarden die bepalend zijn voor economie, maatschappij en politiek’ (en streven) ‘naar zingeving en hoop’(Linker Wang).
  • dat de politiek weer terugkomt bij de mensen en dat ‘economie’ haar plaats weer weet, namelijk het bestuderen hoe een huishouding draait of zou kunnen draaien. En dat economie niet meer is een ‘handboek’ voor zo snel mogelijk stinkend rijk worden. En dat de politiek niet langer uitvoert wat de financiële sector dicteert (Luyendijk).
  • dat spiritualiteit terugkomt in onze hoofden en harten opdat het hebzucht verdringt en compassie voor in de plaats brengt en het besef dat er meer is dan het waarneembare!
  • dat kwaliteit voor gaat op kwantiteit.

Een aanrader dit boek, lees het, en verander. Doe er wat mee, in je zelf, in je omgeving. Hoe? Dat hoeft Jesse u niet (voor) te zeggen, dat is op ieders (eigen) lijf geschreven! Heb vertrouwen. Dat verdringt de angst (voor buitenlanders, vluchtelingen, bijstand trekkers). Vertrouw op een overheid die met gelijke maten meet en eerlijk deelt, en gelijke kansen creëert. Vertrouw op je zelf! Zeg het voort, als je het je eigen hebt gemaakt. Doe het zelf. We hebben geen nieuwe goeroe nodig, eventueel wel een goede leider (en Wijnand als zijn profeet).

Ronald.