Namens de gemeenten Maassluis, Schiedam, Midden-Delfland en deelgemeente Hoek van Holland geeft de gemeente Vlaardingen op 30 augustus in een brief aan dat zij als bestuurders niet alleen keuzes maken maar als het moet óók grenzen stellen. Eén van de vijf varianten van de Nieuwe Westelijke Oeververbinding, de ‘korte variant Blankenburgtunnel’, is voor hen onbespreekbaar. Een grens die zij vanaf het begin de minister al duidelijk maakten!
De minister wil een breed draagvlak, maar vasthouden aan het korte tracé van de Blankenburgtunnel maakt dat de gemeentes zich niet serieus genomen voelen door de minister. Zij vragen zich af of verder mee-participeren nog zinvol is en vragen de minister om “de korte variant ondubbelzinnig van tafel te halen”. (Open HIER bovengenoemde brief.)
Ook schrijven zij: “Ter voorkoming van misverstanden tekenen wij hierbij aan dat het verzoek om de korte Blankenburgtunnelvariant weg te laten niet automatisch impliceert dat andere varianten van de Blankenburgtunnel wat ons betreft wel aan de orde zijn.”.
Een logische toevoeging, want al eerder maakten de gemeenten duidelijk dat zij voor de aanleg van de andere oeververbinding, de Oranjetunnel zijn (zie ook conclusie verderop in dit bericht).
Bovengenoemde brief is een reactie op de bekendmaking van de minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op 18 juli 2011 van de vijf ontwerpvarianten in een nieuwsbrief van het ministerie.
In november zal de minister een keuze maken over de uiteindelijk aan te leggen tunnel.
Brief naar de Tweede Kamer
Ook op 30 augustus jl. zonden de vijf gemeenten een brief naar de Tweede Kamer waarin zij duidelijk maken wat hun uitgangspunten zijn voor een tunnelvergelijking (vier varianten) en dat voor hen het korte tracé van de Blankenburgtunnel (de vijfde variant) onbespreekbaar is.
Rondetafelgesprek gemeentes en Tweede Kamer commissie
Ter voorbereiding van de beslissing die de minister eind van het jaar neemt voor de Oranje- of de Blankenburgtunnel, heeft de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu besloten een rondetafelgesprek te houden en de vijf gemeenten daarvoor uit te nodigen.
De brief aan de commissie is een voorbereiding voor dit gesprek.
Naast een drietal uitgangspunten beschrijven de vijf in de brief hun bevindingen met het besluitvormingsproces rond de Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO). In een vijf pagina lange bijlage worden de uitgangspunten en ervaringen nog eens nader toegelicht.
De conclusie die de vijf gemeenten trekken luidt:
“Bestuurders in de regio zijn het eens dat op termijn een Nieuwe Westelijke Oeververbinding noodzakelijk is. Het is een ingrijpend besluit met uiteenlopende belangen dat om de grootste zorgvuldigheid vraagt.
Onze positie is duidelijk: als besloten wordt een Blankenburgtunnel aan te leggen vrezen wij een onherroepelijke en ingrijpende aantasting van de schaarse groene ruimte van het Midden- Delfland gebied, een gebied waarin de afgelopen jaren door het Rijk in het kader van de herontwikkeling voor meer dan € 250 miljoen is geïnvesteerd. Dat geldt niet voor een Oranjetunnel die bovendien structureel een grotere bijdrage aan de ruimtelijke en economische ontwikkeling binnen de metropoolregio Rotterdam -Den Haag levert (zie nadere toelichting in bijlage 1).
Wij hebben concrete handreikingen gedaan voor een verbeterde aanpak van de huidige verkenning. Een soortgelijke uitgestoken hand missen wij momenteel bij de minister. Graag lichten wij onze ervaringen en stellingname verder toe tijdens het komende ronde tafelgesprek.”
Op zaterdag 8 oktober zal er een grote manifestatie tegen de Blankenburgtunnel worden georganiseerd; zet deze datum alvast in je agenda!
Meer informatie op: www.blankenburgtunnelnee.nl.
Op deze site kun je ook je handtekening zetten tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel.