GroenLinks Vlaardingen in de pers - portret Lianne van Kalken - 24 maart 2016 Groot Vlaardingen
“Het lastige aan mijn werk is dat mensen snel een oordeel hebben, zonder dat zij echt weten wat wij doen binnen de gemeente- raad. Ik merk dat weinig burgers het gesprek aangaan met lokale politici. Dit is een actiepunt.” Foto: Britt Planken

GroenLinks in de pers: portret van raadslid Lianne van Kalken

In de serie in Groot Vlaardingen "Wie zijn onze raadsleden eigenlijk?" deze week een portret van GroenLinks raadslid Lianne van Kalken. "Kwaliteit gaat boven alles!"

________________________________________________________________________________________________

Groot Vlaardingen

Geplaatst op 24 maart 2016

Door: Britt Planken

Wie zijn onze raadsleden eigenlijk, aflevering: Lianne Kalken

 
Vlaardingen - Wie schuilt er achter de namen van de Vlaardingse volksvertegenwoordigers? In deze nieuwe serie leren we wekelijks een raadslid (beter) kennen. Deze week: Lianne van Kalken, het jongste raadslid van Vlaardingen!

“Ik studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, behaalde een master in het Strafrecht en werkte daarnaast op een advocatenkantoor. In 2013 werd ik benaderd door GroenLinks. Ik was geen lid van de partij en had eigenlijk geen politieke ambities, maar mijn vader zat vroeger in de Vlaardingse gemeenteraad voor GroenLinks waardoor ik het nodige over de lokale politiek en de partij wist.

Eerst twijfelde ik nog, maar al snel bedacht ik dat vooral politici het voor het zeggen lijken te hebben en ik als burger slechts langs de zijlijn kan roepen hoe het zou ‘moeten’. Ik realiseerde me dat ik iets kon betekenen, misschien zelfs een verschil kon maken. En zo begon ik in maart 2014 met mijn werk als gemeenteraadslid.

Mijn kennis over het Nederlands (straf)recht gebruik ik ook in de politiek. Ik richt me vooral op veiligheid en dossiers waar juridische kernpunten naar voren komen en bekijk vraagstukken vanuit mijn eigen expertise. Criminaliteit in een bepaalde wijk kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan sociale problemen. Door dit te analyseren hoeft het beleid zich niet te beperken tot achteraf straffen, maar kunnen problemen ook preventief worden aangepakt. Daarnaast streef ik naar duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Men vergeet soms dat duurzaamheid verder gaat dan ‘geiten wollen sokken-zaken’. Duurzaam beleid betekent lange termijnplannen maken op allerlei gebieden.

Bovendien zou ik de samenwerking binnen de raad willen optimaliseren, dan kunnen we veel meer bereiken. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met ‘effectief vergaderen’ en het herinrichten van de commissies. Onze taak is om het beste voor Vlaardingen te kunnen realiseren en daarom moeten we blijven streven naar verbetering. Kwaliteit gaat boven alles!

Vrouwen worden in Vlaardingen vrij goed vertegenwoordigd in de lokale politiek, al valt er nog iets te winnen binnen het college van burgemeester en wethouders. Ik ben zelf nog jong en heb geen kinderen, maar geef wel vier dagen per week les aan de bachelor Rechtenstudenten. Mijn werk neemt dus behoorlijk wat tijd in beslag.

Gelukkig vind ik ontspanning in het beoefenen van Hot Yoga en het onderhouden van sociale contacten. Deze zomer ga ik zes weken op reis, helemaal alleen. Reizen door Azië en even weg van de drukte, zodat ik daarna weer volledig opgeladen verder kan gaan!”

Lianne van Kalken werd op 22 oktober 1990 geboren in Vlaardingen. Op haar zesde verhuisde ze naar Limburg, maar keerde na 12 jaar terug en woont nu in het centrum van onze Haringstad. Tegenwoordig is zij afgestudeerd in het Strafrecht, werkzaam als tutor op de Erasmus Universiteit Rotterdam én zit zij sinds 2014 in de gemeenteraad voor GroenLinks.