Vaak komen activiteiten van raadsleden alleen in de schijnwerper als er brieven worden geschreven en/of vragen worden gesteld die op de website worden geplaatst. Toch gebeurt er meer waarmee ook een en ander bereikt kan worden. Zoals mailcontact over-en-weer. Afgelopen maand tussen Hermine Koning en Cees Oosterom over de voorgenomen fusie tussen Argos Zorggroep en Seniorenwelzijn NWN.
Een kijkje achter de schermen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Discussie over de fusie Argos Zorggroep Seniorenwelzijn

Eind juni heeft Hermine Koning wethouder Cees Oosterom vragen gesteld over de voorgenomen fusie van Argos Zorggroep met het door de gemeente gesubsidieerde Seniorenwelzijn NWN. Het antwoord daarop blonk niet uit in duidelijkheid. Eigenlijk werd de vraag niet of nauwelijks beantwoord en ging er opnieuw een brief naar de wethouder.
Per mail gaat de uitwisseling later door, waarbij het vooral gaat om vermeende belangenverstrengeling.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het kort de zorg van GroenLinks
Ouderenadviseurs bij Seniorenwelzijn worden geacht een onafhankelijk advies te geven over diensten en producten op het gebied van zorg en welzijn. Als deze hulpverleners via de voorgenomen fusie onderdeel gaan uitmaken van Argos Zorggroep (een grote zorgorganisatie die veel diensten levert op het gebied van zorg) komt deze voor de ouderen zo belangrijke onafhankelijkheid in het geding. Belangenverstrengeling ligt op de loer. Daarnaast subsidieert de gemeente instellingen als Seniorenwelzijn (SW), juist om die onafhankelijke rol.
Klopt dat dan nog wel?

Komt het allemaal goed?
In de zomer verscheen er een antwoord van de wethouder, waarin hij aangaf, dat dit punt van belangenverstrengeling de aandacht verdiende. Hij zou daarover in gesprek gaan met de beide fusiepartners. Vervolgens gebeurde er lange tijd niets en was er toch nog enig aanmoedigend mailverkeer nodig. Eind september kwam het verlossende woord: Argos en SW zouden in oktober met een notitie komen. Inmiddels waren er al meer collega raadsleden bij dit dossier betrokken en ook collega’s uit Maassluis en Schiedam. We besloten af te wachten.

In oktober echter taal noch teken. Hermine Koning startte de discussie met Cees maar weer op, zowel digitaal als life; “het zou allemaal goed komen”. Dat kwam het niet want eind november was, ondanks herhaald aandringen, de toegezegde notitie nog steeds niet verschenen.

Nu bestaat er voor raadsleden de mogelijkheid in te spreken over een actueel onderwerp voorafgaand aan de raadsvergadering. Dat komt op TV en radio en dat vinden wethouders niet altijd even fijn. Dus dit was de gelegenheid om de wethouder aan de tand te voelen. De woensdag voorafgaand aan de raadsvergadering kwam er eindelijk beweging. Het voert te ver de hele discussie hier te herhalen maar het resultaat komt op het volgende neer:

De gemeente kan de fusie niet tegenhouden (het zijn zelfstandige organisaties), maar zal er bovenop zitten (en dat doen wij ook) om op alle mogelijke manieren dit punt van belangenverstrengeling te bewaken. Zo nodig wordt er gekeken naar de subsidievoorwaarden van Stichting Welzijn.

En: de wethouder nodigde mij uit om samen met hem (en dan de overige betrokken raadsleden) bij Stichting Welzijn op bezoek te gaan om als een extra drukmiddel onze zorg uit te spreken.
Meer was er niet haalbaar.
Dus voorlopig is deze discussie even gesloten.