Voor vele mensen is het Persoonsgebonden Budget (PGB) een zegen: eindelijk zelf de hulp inkopen zoals je dat zelf het liefste wilt. Maar blijft die keuzevrijheid in de toekomst nog bestaan?
Het PGB is ooit ingesteld om mensen meer vrijheid te geven bij het kiezen van de juiste hulp of zorg. Geen verplichte winkelnering via een thuiszorgorganisatie of anderszins maar zelf je hulp inkopen met behulp van het PGB.
Het PGB dreigt aan zijn succes ten onder te gaan. Steeds meer mensen maken gebruik van Huishoudelijke Verzorging (HV), die ze via een PGB inhuren. Dit budget wordt betaald uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Sommigen betalen uit dit budget hun dochter of andere bekende die komt helpen met het huishouden.
Zoals bekend moet er bezuinigd worden op de WMO.
Over deze bezuinigingen is op 10 februari uitvoerig gesproken tussen wethouder Cees Oosterom en raadsleden tijdens een Oriënterende Raadsvergadering over dit onderwerp.
Er is die avond veel en goed gediscussieerd en allen zijn wij ervan doordrongen dat ook op de WMO bezuinigd moet worden.
Bij enkele voorstellen heeft GroenLinks enige bedenkingen:
- Dochters dreigen uitgesloten te worden van het PGB. Met andere woorden: iemand heeft de keuzevrijheid om zelf de hulp in te kopen via een PGB, maar de keuze mag niet op de dochter vallen. De redenering is dat ”een dochter toch wel haar moeder zou helpen, als het nodig is”. Dit vinden wij geen goed plan. Hoezo keuzevrijheid? En hoever moet je gaan: gaat dit dan ook gelden voor zoons, schoondochters enz.?
- Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen ook een handje meehelpen in het huishouden. Hun hulp wordt meegewogen in het besluit of aan een gezin al dan niet hulp of zorg wordt verstrekt. Ook hier hebben wij kanttekeningen geplaatst: een kind met een ernstig zieke ouder of een ziek/gehandicapt broertje/zusje groeit al heel anders op dan kinderen in een ‘gezonde’ gezinssituatie. Een beetje meehelpen is natuurlijk prima, maar dit begrip kan en mag niet verder opgerekt worden. Zo kweek je immers weer andere problemen.
GroenLinks heeft ook nog duidelijk laten weten dat hulp van kinderen onder de 12 helemáál niet meegeteld kan worden bij een aanvraag voor hulp of zorg.
Natuurlijk zijn er nog vele andere zaken besproken en suggesties aan de wethouder meegegeven.
Zo is er een voorstel van GroenLinks genoteerd om bijvoorbeeld bij TBV (dat ook het re-integratiebedrijf wordt) een reparatiewerkplaats te starten voor bijv. scootmobielen enz.
De wethouder heeft goede notie van onze bezwaren genomen. Het herziene versie van de voorstellen komt terug in een commissievergadering.
We blijven het volgen.