Eind juni heeft Hermine Koning wethouder Cees Oosterom een vraag gesteld over de voorge-nomen fusie van Argos Zorggroep met het door de gemeente gesubsidieerde Seniorenwelzijn NWN. Het antwoord daarop blonk niet uit in duidelijkheid. Eigenlijk werd de vraag niet of nauwelijks beantwoord. Daarom een nieuwe vragenronde, waarbij het vooral gaat om vermeende belangenverstrengeling.
Ouderenadviseurs bij Seniorenwelzijn worden geacht een onafhankelijk advies te geven over diensten en producten op het gebied van zorg en welzijn. Als deze hulpverleners via de voorgenomen fusie onderdeel gaan uitmaken van Argos Zorggroep (een grote zorgorganisatie die veel diensten levert op het gebied van zorg) komt deze voor de ouderen zo belangrijke onafhankelijkheid in het geding.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aan Wethouder C.T. Oosterom
Vlaardingen, 27 juli 2011
Onderwerp: voorgenomen fusie Seniorenwelzijn NWN
Geachte heer Oosterom, beste Cees,
Allereerst hartelijk dank voor de snelle beantwoording van mijn vraag over de dilemma’s rond de voorgenomen fusie van Seniorenwelzijn NWN en Argos Zorggroep.
Helaas is door deze brief mijn twijfel niet weggenomen, integendeel.
Ik vind de argumentatie rond het al dan niet samengaan van beide organisaties vrij vraag en onduidelijk: "De voorgenomen samenwerking moet leiden tot inhoudelijke meerwaarde op het gebied van dienstenaanbod welzijn en preventie (…), maatschappelijke ontwikkelingen als de Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl zullen hierin hun plek krijgen?"
Wat is die inhoudelijke meerwaarde dan en hoe wordt dit vertaald in het dienstenaanbod?
Is de meerwaarde niet vooral voor Argos Zorggroep, dat via de ouderenadviseurs nieuwe klanten aangeleverd kan krijgen?
Graag zou ik een meer inhoudelijke toelichting wensen: wat levert deze fusie Seniorenwelzijn op (behalve een reductie van de kosten) en hoe draagt een fusie bij aan bovengenoemde ontwikkelingen?
Ik blijf me zorgen maken over de onafhankelijke rol van met name de ouderenadviseurs van Seniorenwelzijn. Een ouderenadviseur geeft advies over WMO, AWBZ en andere zorg/welzijnszaken vanuit een onafhankelijke positie, dat wil zeggen niet gelieerd aan welke commerciële organisatie ook. De beslissing op een WMO dan wel AWBZ aanvraag ligt niet bij de ouderenadviseur, zoals in je antwoord gemeld en dat klopt helemaal. Hij/zij vult wel vaak de benodigde formulieren in. Op de formulieren wordt gevraagd naar voorkeur voor de zorgaanbieder. In 90% van de aanvragen vraagt de oudere aan de hulpverlener naar zijn/haar ervaringen op dit gebied (eigen praktijkervaring!). Bij een ouderenadviseur die in dienst is van een met Argos Zorggroep gefuseerde stichting ligt aldus een ongewenste belangenverstrengeling op de loer.
Dit is niet te voorkomen (zoals in het antwoord gesteld) door de Beleidsgestuurde Contract Financieringsafspraken (BCF), die Seniorenwelzijn met de gemeente Vlaardingen heeft. De huisbezoeken van de ouderenadviseurs waarin de adviezen worden verleend, spelen zich immers af in de privésfeer. Niemand kan weten wat daar gezegd wordt. Dat valt niet SMART te controleren.
En…., het is al eerder aan de orde geweest: BCF is een grofmazige methode, waarin cijfers belangrijk zijn, maar waarin de echte inhoud van het werk niet gemeten kan worden. Dat heeft ook te maken met de aard van het werk, want hoe ‘ meet’ je welzijn?
Kortom: in mijn ogen is het BCF geen instrument waarmee dit dilemma ondervangen kan worden.
Mijn vraag over waarborging van de onafhankelijkheid van de ouderenadviseur blijft dus onbeantwoord. Die onafhankelijkheid is een belangrijk gegeven voor ouderen, die erop moeten kunnen vertrouwen, dat het advies wat zij krijgen niet ingegeven wordt door het belang van de hulpverlener of de organisatie waarbij hij/zij in dienst is.
Ik begrijp heel goed dat er bezuinigd moet worden en dat samenwerking met anderen tot flinke kostenreductie kan leiden, met name op organisatorisch gebied. Alleen kan het volgens mij niet zo zijn, dat dit een reden is om juist die belangrijke onafhankelijkheid te grabbel te gooien.
Bovendien zou ik dan eerder pleiten voor een fusie met andere gesubsidieerde stichtingen, zoals Stichting Mantelzorg en niet met een grote commerciële organisatie als Argos Zorggroep. Is het niet zo, dat een deel van de subsidie van de gemeente Vlaardingen aan Seniorenwelzijn NWN dan ook bij Argos terecht komt?
Tot slot wil ik pleiten voor meer en snelle openheid van zaken rond dit onderwerp. O.a. gebrek aan informatie heeft onlangs bij de fusie van de twee stichtingen voor voortgezet onderwijs voor veel onduidelijkheid en vertraging gezorgd. Misschien kunnen we dat nu voorkomen. Er ligt vast een mooi fusieplan waarin meerwaarde en financiële en efficiency voordelen keurig op een rijtje staan. Dat zouden wij dan graag inzien.
Al met al Cees, nog een heleboel vragen, waarop ik namens mijn fractie graag een antwoord zou willen ontvangen.
Alvast dank hiervoor.
Met vriendelijke groet,
namens de fractie van GroenLinks
Hermine Koning