GroenLinks Statenlid Nol van Gerven: “We hebben niet de luxe om te wachten met het aanpakken van klimaatverandering. Het weer wordt extremer, de zeespiegel stijgt, en onze provincie ligt al voor een groot deel onder zeeniveau. Het is belangrijk dat iedere gemeente in Zuid-Holland een bijdrage levert.”

De Rotterdamse wethouder Zeegers en Gedeputeerde Potjer hebben al laten weten het er niet bij te laten zitten en zullen de Schiedamse wethouder Hamerslag aanspreken op het verrassende bericht van het Schiedamse college. Woensdagavond werd in de Vlaardingse gemeenteraad over het onderwerp gesproken, volgende week wordt wethouder Hamerslag aan de tand gevoeld door de Schiedamse gemeenteraad.

In Vlaardingen diende GroenLinks, samen met D66, PvdA en DENK, woensdagavond een motie in, die door een grote meerderheid werd gesteund. GroenLinks-fractievoorzitter Neill Voorburg: “We hebben het Vlaardingse college gevraagd nogmaals het gesprek met onze buurgemeente aan te gaan. Schiedam is een belangrijke partner voor de gemeente Vlaardingen en het kan niet zo zijn dat ze zich plots terugtrekken uit afspraken waarin we tot nu toe schouder aan schouder zijn opgetrokken. Schiedam heeft zich in het verleden altijd een betrouwbare partner getoond, we hopen dat dit in de toekomst weer zo is. Betrouwbare en duurzame energie is namelijk in het gezamenlijke belang van onze inwoners en het milieu.”

Ook Mina Morkoç, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam reageert teleurgesteld. Zij benadrukt het belang van de samenwerking tussen gemeenten: “Om de klimaatdoelen te halen is het nodig dat iedereen een steentje bijdraagt. Samenwerken is hierbij cruciaal. We hebben Schiedam hard nodig in dit convenant om maximaal in te zetten in de energietransitie.”

Yorick Haan, fractievoorzitter van GroenLinks in Schiedam, is blij met alle druk die nu op Schiedam wordt uitgeoefend: “Ik snap niet hoe dit college opeens tot de conclusie komt dat Schiedam zich niet aan de afspraken hoeft te houden. Daarnaast gaat het om een windmolen van een energiecoöperatie, dus van en voor onze inwoners. We zullen wethouder Hamerslag volgende week vragen alsnog de afspraken na te komen.”

GroenLinks wil dat de afspraken over de bouw van windmolens wordt uitgevoerd. In het uiterste geval is de provincie bereid om de regie over te nemen van de gemeente Schiedam, liet gedeputeerde Berend Potjer eerder al weten. “Zo ver hoeft het niet te komen. Ik hoop dat het Schiedamse college haar inwoners, de buurgemeenten en het klimaat niet laten stikken,” aldus Yorick Haan.