GroenLinks Vlaardingen trekt aan de bel in Vlaardinger-Ambacht
V.l.n.r. Neill, Dirk en Jochem

GroenLinks trekt aan de bel in Vlaardinger Ambacht

In stormachtig maar mooi zonnig weer, op zaterdagmiddag voor GroenLinks 'canvassen' in Vlaardinger Ambacht, terwijl de 1500 meter wordt geschaatst. Is dat erg?? Neen, vonden Jochem van Abel, Kees Clement, Dirk van Dorp en Neill Voorburg!

Op onze vraag aan de bewoners van de Kethelweg, Rozenlaan, Geraniumstraat, Begoniastraat en Leliestraat wat GroenLinks en de politiek voor de bewoners kan betekenen, kwam heel vaak het antwoord: “We wonen hier fijn, een prima wijk, in een mooie groene stad!”

Is dan alles in ‘Ambacht’ koek en ei? Nou niet alles, er kwamen wel een paar wensen.
Het verkeer is het grote struikelblok in Ambacht. Zo is men bang voor de veiligheid van de kinderen. Het verkeer is vaak druk, niet iedereen houdt zich aan de regels, en de kleine, kwetsbare, straten lijden onder het zware vrachtverkeer dat er regelmatig doorheen dendert. Daarnaast is het parkeren best een probleem, er is gewoon te weinig ruimte. Maar daar is in zo’n wijk bijna niks aan te doen. Ja, nog minder groen, maar dat willen de meeste mensen ook niet, want het vele groen is juist het sterke punt van de wijk. Ook willen ze ook hun voortuintjes gelukkig niet opofferen voor de auto, want er zijn al genoeg tuintjes waar alleen maar tegels liggen -  slecht voor de afwatering, geen fraai gezicht. Maar door die geparkeerde auto’s kan je met een rolstoel of kinderwagen soms heel moeilijk over het trottoir. Een bijna onoplosbaar probleem.

Er is ook een ander, heel praktisch probleem: waarom zijn er geen fietsenrekken op het winkelplein bij het nieuwe winkelcentrum aan de Van Hogendorplaan terwijl daar toch iedereen zijn fiets meeneemt tot voor de winkel waar ze moeten zijn?

Veel bewoners zijn ook heel benieuwd hoe de nieuw aangelegde buurt rond het winkelcentrum Van Hogendorplaan zich gaat ontwikkelen. Deze buurt is in het verleden door velen immers gezien als probleembuurt. Een enkeling zegt: “Er wordt hier heel vaak ingebroken”, andere bewoners hoor je hier niet over.
Iemand anders struikelt over de hondendrollen, terwijl een paar huizen verder iemand klaagt over het gebrek aan honden-uitlaatplaatsen. Ook vindt een jongen het erg dat er geen leuke speeltuin meer is waar je lekker kan klimmen. Weer een ander vindt dat de bomen beter gesnoeid moeten worden.

Best hele praktische problemen dus.

Maar, opvallend is dat heel veel mensen alleen maar zeggen: ik woon hier prima, ik zou niet weten wat er anders zou moeten. Zo is men in het algemeen heel tevreden over de komst van de ondergrondse containers. Dat heeft veel overlast met betrekking tot vuilnis weggenomen. Daarnaast is het ook goed om te horen hoe bewoners betrokken zijn bij hun wijk, zo is er een aantal jaar geleden vanuit een groepje bewoners een speeltuin opgezet en beheerd. De mensen in het Ambacht hechten veel waarde aan een schone, veilige en groene omgeving. De meerwaarde hiervan voor kinderen werd meerdere keren aangestipt. Het is dus ook niet verwonderlijk dat er onvrede werd geuit over het Blankenburg tracé en er waardering was voor het optreden hiertegen door GroenLinks.

Ze nemen bijna allemaal zonder problemen het foldertje van GroenLinks Vlaardingen aan en zeggen dat ze het goed zullen bestuderen. Dat gaan we vast merken op 19 maart!!