De verplichte inburgering aan mensen die al ingeburgerd zijn zou kunnen vervallen. Landelijke wetgeving geeft voldoende ruimte aan gemeenten om deze invulling aan hun inburgeringsbeleid te geven. Waar inburgering al gecombineerd wordt met banenperspectief zou dit uitgebreid kunnen worden.
------------------------------------------------------------------
Betreft: Vragen ex art 36. Over inburgering
Vlaardingen, 23 september 2010
Aan het College van Burgemeester en wethouders
Geacht college,
In de actualiteit speelt op dit ogenblik de kwestie bezuinigingen inburgeringscursussen.
Tweederde van het budget voor de inburgering schrappen zal in het bijzonder vrouwen treffen. Veel migrantenvrouwen die hier al jaren in een isolement verkeren zijn hier zeker de dupe van.
Tegelijkertijd is waar te nemen dat er mensen onnodig verplicht worden inburgeringscursussen te volgen.
Onder migranten, die al lange tijd in Nederland wonen, is veel onrust over deze verplichte inburgeringcursussen. Mensen die goed ingeburgerd zijn, moeten soms toch een inburgeringstoets afleggen. Door velen wordt dit als overbodig en soms zelfs als weinig respectvol ervaren.
Onlangs heeft de gemeente Amsterdam besloten per 1 september de inburgeringscursus niet langer te verplichten aan migranten die al jaren in Nederland wonen.
Zoals u weet heeft GroenLinks eveneens ernstige bedenkingen tegen de verplichte inburgering voor deze groep Vlaardingers. Vanuit de landelijke wetgeving is er ook geen noodzaak. Deze wetgeving laat namelijk voldoende ruimte aan gemeenten om zelf invulling te geven aan hun inburgeringsbeleid.
Uiteraard bedoelen wij niet dat deze cursussen helemaal niet aangeboden moeten worden aan alle nieuw- en oudkomers. Het gaat om maatwerk.
Hel lijkt een goed moment om enerzijds de investering in immigranten die nu langs de kant staan meer te stimuleren goed Nederlands te leren en anderzijds geen mensen lastig te vallen die het Nederlands voldoende beheersen. Het model dat in Vlaardingen wordt uitgewerkt met onder meer de firma Kloet, waar taallessen en werk gecombineerd worden, heeft onze voorkeur. Zowel didactisch als qua loopbaanperspectief is dit een succes. Vereenvoudiging in de procedures en het goed regelen van vraag en aanbod zijn een belangrijke voorwaarde.
In dit verband willen wij de volgende vragen stellen:
- Kunt u ons uitleggen, wat de meerwaarde is van een verplichte inburgeringcursus voor mensen die al jaren in Vlaardingen wonen?
- Zijn er u cijfers bekend, dat het deelname aan de inburgeringscursussen ook daadwerkelijk leidt tot een grotere participatie op de arbeidsmarkt?
- Wij kunnen ons voorstellen, dat mensen die al jaren in Vlaardingen/Nederland wonen en ingeburgerd zijn, het als volstrekt overbodig ervaren als hun een inburgeringstoets wordt afgenomen. Deelt u onze mening hierin en kunt u overwegen de verplichte inburgering voor deze specifieke groep te laten vervallen?
- Wat zijn uw plannen om het initiatief van de gemeente en de firma Kloet uit te bereiden naar andere sectoren van het bedrijfsleven. Heeft u de mogelijkheden in de zorg en schoonmaakbranche onderzocht? Zo ja, kunt u ons daarover informeren; zo nee, bent u van plan op korte termijn stappen te ondernemen?
- Bent u met ons van mening dat vrouwen binnen de doelgroep - gezien het voorkomende isolement - specifieke maar wel respectvolle aandacht vragen?
- Bent u met ons van mening dat de bezuiniging op de inburgering in het zogeheten participatiebudget zit? Kan het zo zijn dat de voorgenomen bezuiniging ook negatieve gevolgen heeft voor andere taken die binnen dit budget vallen? Hoe zult u hier onverhoopt mee omgaan?
Wij zijn uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Namens de fractie van GroenLinks
Hermine Koning