Dit n.a.v. een noodkreet van hun landelijke vereniging.

Vlaardingen, 3 juli 2006

Geachte mevrouw Attema, beste Anny,

Het kabinet is gevallen, desondanks gaan we waarschijnlijk nog een poosje door met het 'genieten' van het zuur. Een treffend voorbeeld volgt hieronder.

Op 30 juni verscheen er een persbericht van de Landelijke Vereniging Cluster 4 dat de 'Cluster 4' scholen, die het onderwijs voor leerlingen met ernstige gedragsstoornissen verzorgen, de vraag naar speciaal onderwijs niet meer aankunnen. Zie hiervoor ook het bijgesloten persbericht. Nú al is duidelijk dat 1 augustus a.s. landelijk 1267 leerlingen op een wachtlijst komen te staan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Vereniging Cluster 4. Vooral vanuit het VMBO en het praktijkonderwijs worden steeds meer leerlingen met gedragsstoornissen naar de 'Cluster 4' scholen verwezen. Momenteel volgen ruim 27.000 leerlingen dit onderwijs.

Wij verzoeken u ons te informeren over de onderstaande vragen die bij ons leven:

• Kunt u ons informeren over de Vlaardingse situatie in deze?

• Kunt u, indien daar aanleiding voor is, ons informeren welke
   maatregelen de betreffende schoolbesturen en de gemeente
   genomen hebben, of gaan nemen, om deze pijnlijke situatie
   aan te pakken?

• Kunt u ons, indien wij afhankelijk zijn van de maatregelen van
   de minister, informeren of de Vereniging Nederlandse Gemeenten
   hier actie op onderneemt?

Wij danken u bij voor uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van GroenLinks,
Jack Tsang.

Bijlage: Persbericht

 

 ----------PERSBERICHT------------                   

DRAMA DREIGT VOOR LEERLINGEN MET GEDRAGS-
STOORNISSEN
Speciaal onderwijs kan groei niet meer aan: lange wachtlijsten, geen geld, geen lokalen.

Het komende schooljaar krijgt een dramatische start voor leerlingen met ernstige gedragsstoornissen.
De cluster 4 scholen, die het onderwijs voor deze leerlingen verzorgen, kunnen de vraag naar speciaal onderwijs niet meer aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Vereniging Cluster 4. Steeds meer leerlingen worden naar cluster 4 verwezen, vooral vanuit het vmbo en het praktijkonderwijs. De jarenlange exponentiele groei van het aantal leerlingen eist nu zijn tol. De scholen kampen met een tekort aan geld, personeel en leslokalen. Nu al is duidelijk dat op 1 augustus 2006 geen plaats zal zijn voor 1.267 leerlingen. De vereniging pleit voor een ander bekostigingssysteem van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat zou een deel van de problemen al oplossen.

Steeds meer leerlingen worden doorverwezen naar cluster 4 onderwijs, het speciaal onderwijs voor leerlingen met ernstige gedragsstoornissen of een psychiatrische problematiek. Berekeningen wijzen uit dat het aantal cluster 4 leerlingen op 1 augustus 2006 met tweeduizend zal toenemen. Dat betekent een groei van 7% ten opzichte van het huidige schooljaar. Momenteel volgen ruim 27.000 leerlingen cluster 4 onderwijs. Op 1 augustus zal dat aantal zijn gestegen tot 29.146. Binnen het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) is de groei met 10% het sterkst. Binnen het speciaal onderwijs voor leerlingen tot 12 jaar (SO) bedraagt de groei 3%. Ook voorgaande jaren was al sprake van een sterke groei binnen cluster 4. Als gevolg daarvan kennen de cluster 4 scholen een blijvende wachtlijst die op 1 augustus a.s. 1.267 leerlingen telt.

Het Ministerie van OCW hanteert voor de financiering van leerlingen een bekostigingssystematiek waarbij een teldatum wordt aan gehouden (1 oktober). Echter, de groei van het aantal leerlingen stopt niet per 1 augustus. Ook na deze peildatum blijven de leerlingen toestromen. Deze leerlingen moeten door de scholen zelf voorgefinancierd worden en dat stelt de scholen al jaren achtereen voor grote investeringen. Verrekening vindt pas plaats na 5 maanden en niet met terugwerkende kracht.
De scholen zijn op dit moment niet meer in staat om deze investeringen te doen. De bedragen worden steeds groter en het geld is op. Voor het komende jaar zouden de cluster 4 scholen naar schatting 5,6 miljoen euro moeten ophoesten om leerkrachten en lesmateriaal te kunnen betalen voor leerlingen die zich tijdens het schooljaar aanmelden.
De minister erkent het probleem en nu voor de 2e keer is zij bereid directe bekostiging te willen realiseren echter voor de groei boven 15%. Een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in cluster 4 met 100 leerlingen moet uit eigen middelen leerkrachten bekostigen voor 15 leerlingen. Dit zijn 2 volledige banen, te betalen uit eigen middelen tot januari 2007. Voor veel schoolbesturen, die ook vorig schooljaar de groei uit eigen middelen hebben bekostigd, is dit niet meer op te brengen.
Dit financieringsprobleem kan opgelost worden als het ministerie overstapt op een ander bekostigingssysteem en nieuwe leerlingen direct financiert.

Het probleem houdt niet op bij gebrek aan geld voor leerkrachten en materiaal. Er is tevens een groot tekort aan leslokalen. Die zijn hard nodig omdat cluster 4 scholen vaak kleinschalige scholen zijn. Ze kunnen niet met grote groepen werken gezien de problematiek van de leerlingen. Voor het komende jaar wordt een tekort verwacht van 243 leslokalen. Dit jaar is er al een tekort van 211 lokalen, vorig jaar bedroeg dat 139 lokalen. Met gemeenten wordt overlegd hoe de huisvesting verbeterd kan worden. In de praktijk blijkt dat toezeggingen voor uitbreiding lang op zich laten wachten.

-------------- einde bericht ---------------