Als jongetje werd, nu GroenLinks penningmeester en steunfractielid, Kees Clement aangereden op de 2e Van Leyden Gaelstraat - een combinatie van onvoorzichtig oversteken en een zeer drukke doorgaande weg. Nu is hij op dezelfde plek aanwezig als deze straat 'geopend' wordt als de eerste fietsstraat in Vlaardingen. Hij doet er verslag van en blikt ook terug.

----------------------------------------------------------------

Een mooie zonnige woensdagmorgen, 20 mei, hoek Boslaan/2e Van Leyden Gaelstraat, bij de school die oude Vlaardingers kennen als de Dr. Abraham Kuyperschool.
Het is tegen twaalven en er zijn flink wat mensen op de been en vooral heel veel schoolkinderen. Want al is die mooie oude Kuyperschool verleden tijd, er is al weer jaren geleden een nieuwe school gebouwd op dezelfde plek, het Spectrum. En gelukkig de huidige directeur van die school, Jan van der Borden, heeft net als ik vroeger nog op die mooie Kuyperschool gezeten.
Jan Robberegt komt om de officiële opening te verrichten van de eerste echte fietsstraat in Vlaardingen, en, als rechtgeaarde GroenLinkser, komt hij natuurlijk op de fiets. Sommige van zijn medewerkers hebben dat milieuvriendelijk gedrag nog niet echt overgenomen en kiezen voor een opvallend grote auto.

De kinderen op het schoolplein juichen als Jan het woord tot hen richt en maken even later samen met hem een soort ererondje over deze straat.
Ik denk niet dat ze beseffen wat er in al die jaren verbeterd is in deze straat…

Zelf ben ik als jongetje van pakweg negen jaar op die plek vlak bij die school aangereden door een auto (inderdaad, ik stak natuurlijk onvoorzichtig over) en werd bewusteloos binnen gedragen bij slager Verheul, schuin tegenover de school. Vroeger was die 2e Van Leyden van Gaelstraat dan ook een doorgaande verbindingsweg die Vlaardingen-Oost verbond met Vlaardingen-West en waar redelijk hard werd gereden. Zeer veel vrachtverkeer denderde door de straat.

Later, de zeventiger jaren, inspraak rond het verkeerscirculatieplan: uiteraard vroegen vele insprekers om het doorknippen van deze doorgaande route en pleitten voor een route over de Deltadijk. Maar dat kon niet, de dijk was heilig.

Weer jaren later, gelukkig, de Vulcaanweg, vlak achter de Deltadijk wordt toch een doorgaande route en het verkeer op de Van Leyden Gaelstraat neemt aanmerkelijk af.

Nog weer wat later komen er een paar knippen in de 2e Van Leyden Gaelstraat zodat het praktisch niet meer mogelijk is deze weg als doorgaande route te gebruiken.

En dan nu weer een fase verder naar de erkenning van de rechten van de fietser.
Want wat is een fietsstraat?
Dat is een straat waarin fietsers de hoofdgebruikers zijn en auto's te gast. Dus een rode loper voor de fietsers, precies wat GroenLinks bepleit.
De eerste fietsstraat in een reeks, al zijn de precieze plekken nog niet helemaal bekend. Als we in de stad kijken, dan is er sinds GroenLinks in het college zit, heel wat gedaan voor de fietsers - soms in stilte.

Als ik terugkom rond een uur of twaalf en met mijn fiets bij de molen de dijk afga en Ambacht in rij, zie ik op een heel duidelijk bord, dat ik de 1842e fietser ben die vandaag dat kruispunt passeert.
We doen het dus niet voor niets, al die voorzieningen voor fietsers!!

 
Kees Clement.