Eind augustus reageerde de VVD in een brief (zie bijlage) op onze oproep het college te ondersteunen in de actie om het Vlietland Ziekenhuis te behouden. De VVD steunt deze oproep niet en vindt het zelfs niet onoverkomelijk dat het ziekenhuis verdwijnt. Naar het idee van GroenLinks Vlaardingen getuigt dit van weinig realiteitszin en versterkt de onnodige reputatieschade - al eerder ingezet door minister Klink - aan 'het Vlietland'. GroenLinks reageert....

 

-------------------------------------------------------------------

Vlaardingen, 8 september 2009

Helaas: VVD Vlaardingen accepteert sluiting Vlietlandziekenhuis

In een reactie op onze oproep van 27 augustus 2009 het college te steunen bij pogingen het Vlietlandziekenhuis te behouden voor de regio, en ook de eigen Tweede Kamer fractie in deze zin aan te spreken, geeft de Vlaardingse VVD fractie in vijf punten een commentaar dat er niet om liegt.
Zij betogen dat er geen rol is weggelegd voor de gemeente Vlaardingen en een eventuele sluiting van het Vlietland ziekenhuis geen onoverkoombare gevolgen heeft voor de Vlaardingse burgers.
Verder schrijft de VVD ook dat de gezondheidszorg van groot maatschappelijk belang is en dat een sluiting van het Vlietland Ziekenhuis ernstig betreurd wordt…..
Hoe beide betogen zich tot elkaar verhouden is ons een raadsel!
Tot slot distantieert de VVD zich van de kwalificaties van GroenLinks over de rol van de afgelopen kabinetten.
Zij hebben duidelijk een andere mening dan GroenLinks mogen wij concluderen.

Weinig realiteitszin van de VVD

Natuurlijk wel onverwacht dat de VVD fractie Vlaardingen een sluiting van het ziekenhuis zonder morren accepteert. Zij sluit zich hiermee aan bij Minister Klink die letterlijk in zijn brief aan de Kamer zegt dat het Vlietland ziekenhuis niet noodzakelijk is voor de continuïteit van cruciale zorg (bereikbaarheid van acute zorg binnen 45 minuten)*. 
Als het Vlietland Ziekenhuis verdwijnt, mogen de Vlaardingers naar Delft of Rotterdam voor hun behoefte aan hulp van een ziekenhuis. Ook de ambulance moet maar een stukje verder rijden.
Máár VVD:  acute zorg gaat ondermeer over beroertes en hartaanvallen - en hoe eerder een beroerte of hartaanval behandeld wordt hoe groter de kans op herstel.
Wij kunnen ons werkelijk niet voorstellen dat de plaatselijke VVD hier geen ‘onoverkoombare gevolgen’ in ziet.
Jammer dat de VVD zich niet afvraagt of er wel voldoende capaciteit is om de patiënten uit Vlaardingen, Maassluis en Schiedam op te vangen.
Jammer dat de VVD ook niets zegt over de reputatieschade die Klink veroorzaakt voor het Vlietlandziekenhuis.
Jammer dat de VVD zich niet geïnformeerd heeft bij de 110 huisartsen die zich sterk maken om het Vlietlandziekenhuis open te houden. Dezen wijzen terecht op de snelle toegankelijkheid en efficiency voor de patiënten in de regio.
Kortom: de reactie van de VVD getuigd van weinig realiteitszin ondanks hun beroep om de problematiek vooral niet emotioneel te benaderen.

GroenLinks opmerkingen over de privatisering in de zorg

Indien deze privatisering zich nog verder doorzet is het onontkoombaar dat de ziekenhuizen nog meer moeten gaan concurreren dan tot voor kort. Kostenbaten analyses, strategische plannen om de concurrentie een slag voor te zijn, de patiëntenzorg wordt een marketingproduct
Moest allemaal niet mogen vindt GroenLinks.
Wie is daarvoor verantwoordelijk?
De belangrijkste kampioen van de privatisering in de gezondheidszorg is ongetwijfeld voormalig VVD minister Hoogevorst. Het wetgevingsprogramma van minister Hoogevorst wordt gezien als het meest omvangrijkste en meest ingrijpende op het gebied van de gezondheidszorg dat in de afgelopen kabinetsperiodes tot stand kwam**. Hoogevorst heeft overigens ook toegezegd dat er een compensatie zou komen voor de nadelen die het stelsel met zich meebracht wat betreft rente en afschrijving. Gedoe en onduidelijkheden over de financieringsproblematiek hebben bepaald niet bijgedragen aan de gewenste helderheid.
GroenLinks vraagt aan haar Tweede Kamer fractie te bevorderen dat er geëvalueerd wordt wat deze slag ons allemaal heeft opgeleverd. Wat is ons niet allemaal beloofd? Het zou allemaal kwaliteitsverbeterend zijn en uiteraard ook voordeliger voor de burger. Wie zijn afrekeningen van zijn gezondheidszorgverzekering leest weet beter. Wie de berichten over de afnemende kwaliteit leest weet beter. Ondanks de inspanningen van vele hardwerkende verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers in de zorg.

Reputatieschade op een verkeerd moment

Mick Bleijerveld, bestuurder van de ABVAKABO FNV zegt het kernachtig***: “Klink frustreert het Vlietland ziekenhuis onnodig, op een uitgesproken verkeerd moment. Juist nu het ziekenhuis keihard werkt om de financiële situatie te tackelen en banken hun helpende hand hebben uitgestoken, suggereert Klink in zijn brief aan de zorgverzekeraars dat zij hun patiënten maar moeten verwijzen naar andere ziekenhuizen. Omdat het noodlijdende Vlietland onvoldoende kwaliteit zou kunnen bieden. Ja, en zo komen er natuurlijk nog minder patiënten, waardoor de financiële situatie alleen maar verslechtert.”
De drie burgemeesters uit de regio constateren eveneens dat de berichtgeving van de minister gevaarlijk is voor de voorzichtig opgebouwde positieve tendens in de bedrijfsvoering.
De reputatieschade voor het Vlietlandziekenhuis die minister Klink helaas met zijn uitspraken heeft gedaan moet nog wel worden weggepoetst. GroenLinks hoopt dat de minister ingaat op de uitnodiging van de burgemeesters om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Het zou mooi zijn als hij in dat gesprek een eerste bijdrage levert aan het herstellen van de opgelopen schade.

Een garantie aan de projectontwikkelaar van het Holyziekenhuisterrein had het college middels een erfpachtconstructie al op 28 juli gegeven. De verkoop van het oude ziekenhuis is daarmee zeker, zei ziekenhuisdirecteur Van Zoelen op 28 augustus, en daarmede wordt de liquiditeit van het Vlietland weer op peil gebracht****.

Landelijke ingreep zonodig

Allemaal korte termijn werk natuurlijk, maar het ziekenhuis blijft open. De gemeente Vlaardingen is en kan natuurlijk niet voor het gehele financiële probleem de reddende engel zijn. Zeker gezien de formele relatie ten aanzien van het ziekenhuis. Er moet, mocht dat echt nodig zijn, landelijk een reddingsoperatie van de grond komen. We hebben net de reddingsoperatie van de banken achter de rug. Als zoiets kan dan is het natuurlijk óók, ten behoeve van de burger, landelijk mogelijk een aantal ziekenhuizen te ondersteunen.
Kunnen we ook nog eens nadenken of er niet iets beters te bedenken valt dan de ongelukkige privatiseringsslag van VVD-er Hoogervorst. Misschien zelfs wel wat meer coöperatieachtig. Een mix van betrokkenheid van personeel, verzekeraar en andere zorginstellingen in de regio. Maar dat hadden ze al verzonnen bij het Vlietlandziekenhuis.

Zorg is wat GroenLinks betreft geen product wat je op een markt kunt verhandelen

Namens de fractie van GroenLinks Vlaardingen,
Jack Tsang.


Ps. Ik was afgelopen woensdag even in het Vlietland ziekenhuis en ben prima geholpen. 
  
 
*)        Brief van 25 augustus 2009 aan de voorzitter van de Tweede Kamer 
**)      Bron: Wikipedia
***)    Bron Zorgkrant
****)  AD 28-09-2009