Jack Tsang stelt vragen n.a.v. stankoverlast dieselgeneratoren kermis Broekweg

Ook al is er vandaag een deel van de kermis aangesloten op het gewone energienet, toch resten er nog vragen. Over zowel het vervolg als het 'slechte milieunieuws' dat er nog steeds een aantal diesel generatoren staan te draaien.

Tekst uitgesproken door Jack Tsang tijden vragenhalfuurtje van de Vlaardingse raad op donderdagavond 24 april 2008

 Geacht college,Afgelopen zondag stond ik in een slaapkamer van een bewoner aan de Abraham Kuiperstraat. Ik zei: “Ik zou maar ergens anders gaan slapen!” Het stonk zo hevig naar diesel dat ik vreesde dat er iets onder zijn raam stond te lekken.Hij had zaterdag al zijn klacht kenbaar gemaakt aan gemeente en wijkagent. Op vijftig meter van zijn slaapkamer raam stonden een drietal zware dieselgeneratoren te draaien.

Voldoende redenen om op maandagmorgen bij de ambtelijke staf na te gaan of er actie werd ondernomen en vragen in het vragenhalfuurtje aan te kondigen.Het is nu donderdag en het goede nieuws is dat de wethouder de gevraagde elektriciteitsaansluiting voor een deel van het gebruik vanmorgen gerealiseerd heeft.Het betekent dat een van de dieselgeneratoren die de gehele dag en nacht stond te draaien uitgezet is. De kermisexploitant heeft vannacht nog kabels opgehaald om de aansluiting mogelijk te maken.

Het slechte milieunieuws is dat er nog steeds tijdens de openings-uren een aantal dieselgenera-toren staan te draaien.

Ik heb begrepen dat er gelukkig geen gezondheidsrisico’s zijn en dat de stankoverlast er van de windrichting afhangt.De geluidsoverlast is zaterdag al beperkt.Komende dagen blijven dus een aantal dieselgeneratoren tot 23.30 uur draaien. Volgens de vergunning mag dat ook niet langer. Handhaving van de vergunning vindt hopelijk nu plaats. MIJN VRAGENEerst nog een korte termijnvraag:Wethouder, worden de bewoners nader geïnformeerd over de maatregelen en de uitslagen van de onderzoeken naar stank en gezondheidsproblemen?We hebben nog zes kermisdagen te gaan. Een kopietje voor de raad is prettig. Dan een aantal vragen voor de lange termijn, dat zijn vooral milieuvragen - voor een stad die op weg is naar een Co2 vrije gemeente natuurlijk een vanzelfsprekendheid!• Kunt u voor ons op een rijtje zetten hoe het gebruik van dieselgeneratoren in Vlaardingen bij allerhande evenementen eruit ziet? Ik denk aan zomerterras, kermissen, circussen, loggerfestival, markten, braderieën, etc.• Kunt u nagaan of er mogelijkheden zijn om deze dieselgeneratoren te vervangen door elektriciteitsaansluitingen? Gezien de 426 miljoen winst die de Eneco dit jaar gemaakt heeft wellicht iets voor de Eneco om iets voor de burgers terug te doen. De Eneco belooft via haar advertenties veel ‘milieu- goeds’. Lijkt me een kans voor de Eneco.• Kunt u in ieder geval in de vergunning opnemen dat alleen als het niet anders kan gebruik gemaakt wordt van dieselgeneratoren en dat die dan wel milieuvriendelijk moeten zijn?