Hij vraagt zich af: zijn HVO panden te redden als alleen de Historische Vereniging in actie komt?
De Historische Vereniging gaat hopelijk in actie komen om de HVO panden te redden
De Historische Vereniging heeft met haar brief van 22 januari alarm geslagen. In de Raad van 28 januari 2010 vroeg Jack Tsang (GroenLinks) wethouder Versluijs om duidelijkheid over de aangevraagde sloopvergunning.
Het gaat inderdaad om de panden die de Historische Vereniging benoemd heeft.
Met goed overleg is er misschien nog wel wat te regelen voor de panden aan de Schiedamsedijk 2a, maar het toekennen van een sloopvergunning is aan strikte regels gebonden en historische gebouwen redden staat daar niet bij. Nog niet. Die conceptlijst van beeldbepalende panden bij de gemeente helpt dus ook nog niet echt.
Duidelijk was dat de portiersloge HVO, het kantoorgebouw HVO en het zogenaamde Omvormergebouw voorgoed van die lijst dreigen te verdwijnen. Ze worden gekild voordat ze zelfs maar de kans gekregen hebben om beoordeeld te worden op hun historische waarde.
GroenLinks vroeg nog naar het mogelijke effect van bestemmingsplannen. Wethouder Versluijs beloofde daar op terug te komen.....
De zogenaamde omgevingsvergunning beloofde in deze ook niet veel goeds. Het wordt tijd dat er nog wat meer uit de kast gehaald wordt. In ieder geval zouden politieke partijen die het woord monument, erfgoed of geschiedenis in hun programma hebben staan eens wat meer kabaal moeten maken en niet alleen de programma’s ‘opsieren’ met hun beloften. Op 28 januari zag GroenLinks daar niet veel van. Dat kan misschien nog komen! Laat de Historische Vereniging niet allen staan Raad. De slopershamer nadert voor de panden. Hans Versluijs gaat in overleg met de eigenaar ieder geval zijn uiterste best doen om er wat van te behouden, meer zit er volgens hem even niet in. Wij zijn benieuwd naar de uitslag en willen graag op de hoogte gehouden worden.
N.b. Uit de brief van de Historische Vereniging dd 22 januari 2010:
- Portiersloge H.V.O. 1955. Oorspronkelijke functie: Wachtlokaal. Architect H.A. Maaskant (Architectenbureaus v/h Van Tijen en Maaskant -Rotterdam).
Waardering: De portiersloge is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een naoorlogs vormgegeven portiersloge in een functionalistische stijl, verwant aan het vooroorlogse Nieuwe Bouwen.
- Kantoorgebouw H.V.O. 1952. Oorspronkelijke functie: Kantinegebouw. Architect en bouwer N.V. Handels- en Transportmaatschappij “Vulcaan” te Rotterdam.
Waardering: Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als gaaf bewaard en kenmerkend voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven naoorlogs kantinegebouw in een gemengde toepassing van traditionele en functionalistische principes en als historisch-functioneel onderdeel van het havenbedrijf complex.
- Omvormergebouw 1922. In opdracht van de N.V. Handels- en Transportmaatschappij ''Vulcaan'' te Rotterdam. Architect Gebr. H. en P. Voormolen te Rotterdam.
Waardering: Het object is van architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van een in Art Déco vormgegeven elektriciteitscentrale en als historisch-functioneel onderdeel van het havencomplex.