Tijdens het vragen halfuurtje voorafgaande aan de Raadsvergadering deed GroenLinks raadslid Hermine Koning het voorstel aan wethouder Oosterom om in Vlaardingen te gaan werken met kindertaalcoaches. De wethouder heeft toegezegd een onderzoek te starten en de gemeenteraad hierover voor 1 juli te informeren. Waarom ‘kindertaalcoaches’? Lees hieronder het betoog van Hermine.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KINDERTAALCOACH

Gisteren ontvingen we van wethouder Oosterom een Raadsmemo betreffende opvoedingsondersteuning met speciale aandacht voor allochtone ouders.
Net op dat moment was ik op mijn werk een artikel aan het lezen over taalondersteuning bij allochtone ouders.
Dat kon geen toeval zijn. Mooi dat het dagelijks werk voeding kan geven aan het raadswerk.
Waar gaat het nu om?
In het Raadsmemo wordt gesteld, dat onder allochtone ouders het bereik vergroot moet worden van preventief ondersteuningsaanbod door het aanbieden van specifieke activiteiten en dat het aanbod toegankelijker, laagdrempeliger moet worden.
De inzet van een kindertaalcoach zou een bijzondere specifieke activiteit kunnen zijn van het preventieve ondersteuningsaanbod.

Een dergelijk project bestaat in Winterswijk.

In het kort komt het hier op neer:
Als in Winterswijk bij een kind onder de 4 taalachterstand dreigt, komt de kindertaalcoach in actie. De kindertaalcoach helpt allochtone kinderen en hun familie met het spreken van de NL taal in de thuissituatie. Vak wordt thuis de moedertaal gesproken en een jong kind kan dan achter raken in zijn/haar taalontwikkeling. Door met de kinderen veel NL te spreken, dingen te benoemen, een spelletje te doen,voor te lezen, wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en gaat het beter,later op school of nu op de peuterspeelzaal Door een goede taalontwikkeling heeft een kind immers betere kansen. Ook gaat de taalcoach met het kind en de ouder bijv. naar de bibliotheek, wandelen en boodschappen doen.
Het contact met de ouder is tevens van bijzondere waarde. En passant wordt immers ongetwijfeld ook gesproken over de huiselijke situatie.

In Winterswijk is dit project aan gehaakt bij de jeugdgezondheidszorg. Ik kan me voorstellen dat in de Vlaardingse situatie het CJG een rol kan spelen.
Nu hoor ik menigeen al denken: en wat mag dat allemaal kosten?
Het goede nieuws is dat dit project in Winterswijk gedraaid wordt door vrijwilligers begeleid door een coördinator. Dus de kosten vallen mee en er kan heel wat bereikt worden:

- Kinderen leren beter Nederlands spreken
- Moeders doen hier ook hun (taal)voordeel mee
- Een ondersteunend contact tussen de ouder en de vrijwilliger

Zo levert deze taalcoach niet alleen een bijdrage aan taalondersteuning, maar komen ook opvoedkundige zaken aan de orde. Bovendien past een kindertaalcoach ook goed binnen het eerder vastgesteld Aanvalsplan Laaggeletterdheid.

Dit hele verhaal brengt me tot de vraag die ik aan wethouder Oosterom wil stellen:
Bent u bereid te onderzoeken of een dergelijke project in het kader van de opvoedingsondersteuning ook in Vlaardingen te realiseren is en wilt u ons daarvan op de hoogte stellen voor 1 juli a.s.?