Natuurlijk wil je een linkse groene partij stemmen, maar nu zijn er twee wat meer onbekendere partijen die meedoen, naast GroenLinks. Heb je last minute nog twijfel? Van een aantal leden kregen we de vraag: wat zijn nu de grootste verschillen tussen GroenLinks, Volt en De Groenen? GroenLinks raadslid Robin Bongers beantwoordt deze vraag op de valreep, om de juiste keuze te kunnen maken!

 
GroenLinks, De Groenen en Volt zijn alle drie progressieve partijen die positief zijn over de Europese unie. Toch zijn er een aantal grote verschillen. Die worden hieronder duidelijk gemaakt. De ‘ja / geen mening / nee’-tabellen zijn ingevuld op basis van wat de partijen in de stemwijzer hebben ingevuld.

 
EU referendum

GroenLinks is positief over de mogelijkheid voor een Europees referendum. De Groenen zijn tegen en Volt wil vooral nieuwe manieren van democratie onderzoeken.

GroenLinks       Ja
Volt                     ?
De Groenen      Nee

 
Gemeenschappelijk Europees leger

GroenLinks wil het laatste woord over de inzet van onze troepen bij ons nationale parlement houden. Onze soldaten moeten niet ingezet worden voor oorlogsmissies omdat andere landen dat bepalen. De Groenen is het hiermee eens. Volt wil wel een Europees leger, omdat zij dit goedkoper en veiliger vinden.

GroenLinks       Nee
Volt                     Ja
De Groenen      Nee

 
Sancties Rusland afbouwen

GroenLinks wil de sancties tegen Rusland op dit moment niet afbouwen. Er is te veel gebeurd om nu sancties af te bouwen. Volt sluit zich hierbij aan, maar De Groenen willen de sancties wel afbouwen.

GroenLinks       Nee
Volt                    Nee
De Groenen      Ja

 
Dierproeven in heel de EU verbieden

GroenLinks wil dierproeven uitfaseren. Als eerste stap wil GroenLinks dierproeven enkel toestaan als het de enige manier is om een substantiële verbetering van de volksgezondheid te bereiken. De Groenen wil op de korte termijn nog geen verbod, maar wil wel beperkingen. Ook Volt wil nog niet spreken van een verbod op korte termijn, maar wel investeren in alternatieven voor oplossingen voor de lange termijn.

GroenLinks       Ja
Volt                    ?
De Groenen      Nee

 
Meer geld naar arme landen buiten de EU

GroenLinks vindt dat er meer geld moet naar arme landen buiten de EU. Ontwikkelingssamenwerking heeft een belangrijke rol in het verminderen van extreme armoede. Het budget hiervoor mag omhoog om nog effectiever te kunnen zijn. De Groenen is het hiermee eens, maar Volt wil het bedrag houden op 0.7% van het BNP.

GroenLinks       Ja
Volt                     ?
De Groenen      Ja

 
Mochten Volt en De Groenen zetels bemachtigen, kunnen zij op veel vlakken goede bondgenoten zijn als we naar hun programma kijken, toch zijn er zoals hierboven te zien een aantal essentiële verschillen. Natuurlijk vinden wij onze eigen partij en de fantastische mensen op onze lijst de beste keuze. We staan achter de inhoudelijke Europese punten van GroenLinks! Bas Eickhout, Europees lijsttrekker van GroenLinks, is de beste persoon om deze punten als politiek gezicht uit te dragen. Bas is een wetenschapper die de politiek is in gegaan en dat merk je in zijn ijzersterke inhoudelijke bijdragen. Hij werd door De Correspondent niet voor niets de effectiefste politicus van Nederland genoemd.
Bas heeft zichzelf de afgelopen jaren bewezen als effectief en welbespraakt politicus. Ook de andere kandidaten op onze Europese lijst zijn stuk voor stuk toppers.

 
Stem pro-Europa, stem progressief, stem groen, stem links:

Stem GroenLinks!