Niet voor niets heeft Greenpeace en Natuur & Milieu actie gevoerd tegen de bouw van een kolencentrale aan de Eemshaven - ook veel leden van GroenLinks hebben deze actie ondersteund. “Het schrappen van de vergunning is een uitzonderlijke beslissing van de Raad van State. Dit is pure winst voor natuur en klimaat.” Aldus Ron Wit, hoofd klimaat bij Natuur & Milieu. Lees hieronder het hele bericht.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zie ook onze oproep destijds de actie te steunen       

Natuurvergunning kolencentrale Essent vernietigd

De Raad van State heeft Greenpeace en Natuur & Milieu vanmorgen in het gelijk gesteld in een rechtszaak tegen de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. De Raad van State constateerde onherstelbare gebreken in de verleende natuurvergunningen en besloot deze te vernietigen. Dit betekent volgens Greenpeace en Natuur & Milieu dat de bouw van de kolencentrale direct moet worden stilgelegd.

De Raad van State oordeelde dat de gevolgen voor de natuur van een grote havenuitbreiding ten behoeve van de centrale van Essent ten onrechte buiten beschouwing zijn gelaten. Omdat de negatieve effecten voor de natuur, vissen en zeehonden door de province onvoldoende zijn onderzocht, heeft de Raad van State nu de natuurvergunning die de provincie verleend had aan RWE/Essent vernietigd.

Wat betekent deze uitspraak?
Tegen een uitspraak van De Raad van State kan geen hoger beroep worden aangetekend. Dit betekent dat Essent een nieuwe vergunning zal moeten aanvragen. Dit proces zal maanden in beslag nemen en bovendien is de kans klein dat de vergunning dan wel mag worden verleend.

Alhoewel de Raad van State geen uitspraak heeft gedaan over de consequentie van deze uitspraak voor de bouw van de kolencentrale, kan dit volgens Greenpeace en Natuur & Milieu maar één ding betekenen: Namelijk dat deze moet worden stil gelegd. Zonder vergunningen mag er niet gebouwd worden.

Ron Wit, hoofd klimaat bij Natuur & Milieu: "Het schrappen van de vergunning is een uitzonderlijke beslissing van de Raad van State. Dit is pure winst voor natuur en klimaat."

Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace: “Het verzet van milieuorganisaties en bewoners in het Noorden heeft duidelijk effect gehad. Het tijdperk van kolencentrales is voorbij. Na het afstel van de grootste kolencentrale van Nederland kunnen bewoners en energiebedrijven hun schouders gaan zetten onder een schone energievoorziening.”

Lees verder »



Bron: Nieuwsartikel - 24 augustus, 2011 op www.greenpeace.nl