GroenLinks is blij met het raadsmemo van Cees Oosterom waarin vragen over de bezuiniging op verslavingszorg beantwoord worden.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling
Zorg, Sport, Maatschappelijke Zaken
RAADSMEMO
Aan: De gemeenteraad van Vlaardingen
Van: Portefeuillehouder CT Oosterom
Datum: 29 januari 2013
Onderwerp: Beantwoording vragen bezuiniging op verslavingszorg (Bouman)
Geachte leden van de raad,
In het raadsmemo van 18 december 2012 hebben wij u geïnformeerd over de voorgenomen bezuiniging van € 150.000 met ingang van 2014 op de subsidie voor Bouman GGZ. Wij hebben aangegeven dat het daarbij gaat om een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen.
Die zijn bedoeld om de totale uitgaven voor de taakvelden Maatschappelijke opvang-Verslavingszorg (Mo-Vz), voor zover het daarbij gaat om voor de gehele regio bestemde voorzieningen, van ca. 2,7 mln. in 2013 terug te brengen tot ca. 1,9 mln. per jaar vanaf 2014. Daarmee wordt recht gedaan aan het beginsel 'in =uit' waartoe ten aanzien van de uitgaven voor Mo-Vz eerder is besloten: met ingang van 2014 komt het uitgavenniveau dan namelijk overeen met het bedrag dat Vlaardingen als centrumgemeente voor Mo-Vz ten behoeve van de regio ontvangt.
Tevens komt dan een eind aan de situatie dat Vlaardingen als enige NWN-gemeente daar bovenop nog bedragen betaalt variërend van meer dan 1 mln in 2010/2011 tot 6,5 ton in 2012/2013 (Schiedam betaalde in die jaren 250.000 uit eigen middelen, Maassluis niets).
Argument voor de bezuiniging op de subsidie voor Bouman GGZ is onder meer dat deze organisatie momenteel langdurige inzet pleegt ten behoeve van een groep mensen waarvan de problematiek rechtvaardigt dat ondersteuning uit andere financiële kaders zoals de Zvw of AWBZ wordt bekostigd. Wij zijn van mening dat we in tijden van bezuinigingen noodgedwongen de grenzen van onze gemeentelijke verantwoordelijkheid scherp moeten trekken. Ook op preventieve activiteiten in de sfeer van voorlichting en informatieverstrekking, denken we besparingen te kunnen bereiken.
Mevrouw Koning sprak in een - eveneens aan u ter kennis gebrachte - schriftelijke reactie aan de verantwoordelijk portefeuillehouder namens de fractie van Groenlinks haar bezorgdheid uit over onze voornemens en legde ons enkele vragen voor. Bij deze geven we daar antwoord op:
Vraag 1
Om hoeveel mensen die hulp categorisch afwijzen gaat het op dit moment?
Antwoord
In 2011 (cijfers over 2012 zijn nog niet beschikbaar) is door Bouman GGZ in het kader van outreachend werk aan 43 personen langdurige - in de praktijk betekent dit voor de meesten nagenoeg het hele jaarzorg geboden (cijfer heeft betrekking op heel NWN; 28% van de mensen komt uit Vlaardingen). Van hen stroomde ca. 12% door naar reguliere zorg terwijl de aanwezige problematiek een veel hoger percentage rechtvaardigt. Zoals in het memo aangegeven zien we ons door bezuinigingen gedwongen om een grens van ca. 6 maanden te stellen aan de door ons gefinancierde inzet door Bouman voor deze groep.
Vraag 2
Wie houdt te zijner tijd nog een oogje in het zeil bij hen en wie bepaalt of er dwang moet worden toegepast?
Antwoord
Het evt. na 6 maand wegvallen van de outreachende verslavingszorg van Bouman GGZ betekent natuurlijk niet dat deze mensen helemaal geen aandacht of ondersteuning meer krijgen. Eerste lijnszorg blijft beschikbaar evenals andere vormen van gemeentelijk gefinancierde ondersteuning: voor zover daarvan gebruik wordt gemaakt gaat evt. geboden hulp bij het huishouden op grond van de Wmo gewoon door. Ook de inzet van algemeen outreachend werk en thuisbegeleiding, in voorkomende gevallen geïnitieerd vanuit de lokale zorgnetwerken, blijft gehandhaafd evenals de inzet van wijkverpleegkundigen (in een drietal wijken in VI. draait het 'Zichtbare Schakel'-initiatief; ook Schiedam heeft in aantal wijken zichtbare schakels). Meer specifiek op verslaving gerichte ondersteuning betaald vanuit de gemeente, zal echter inderdaad voor deze mensen bij doorvoering van de aangekondigde bezuinigingen na ca. 6 mnd. wellicht komen te vervallen. Misschien betekent dit voor alle betrokken uitvoeringspartijen een stimulans om nog meer dan voorheen toe te werken naar versnelde inzet van zorg vanuit Zvw/AWBZ. In dit verband is het relevant om te melden dat Bouman ook in Rotterdam bezig is om de effectiviteit van haar outreachende werkzaamheden te vergroten door grenzen te stellen aan de duur van haar inzet.
Overigens gaan we, zoals in het raadsmemo van 18 dec. 2012 aangekondigd, nog met Bouman in gesprek over de precieze wijze waarop de bezuiniging van 1,5 ton wordt ingevuld. Zoals beschreven kan een deel daarvan wellicht ook binnen de huidige preventieactiviteiten worden gevonden.
Met de toepassing van 'dwang' worden de bevoegdheden bedoeld die de burgemeester nu op grond van de Wet bijzondere opnames in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) en binnenkort op de aanvullende wet verplichte GGZ heeft. Op advies van politie en een Bopz erkende zorginstelling kan de burgemeester iemand gedwongen in een zorginstelling laten opnemen (in bewaring stelling, een besluit dat overigens wél door de rechter dient te worden getoetst. Gebruik van die bevoegdheid is het gevolg van een inschatting door de politie en GGZ-artsen.
Vraag 3
Hoe erg moet de overlast worden voor er ingegrepen wordt? Hoe verloopt dat op dit moment?
Antwoord
U stelt hier meer in algemene zin de vraag: wanneer is overlast zo ernstig dat moet worden ingegrepen?
Zie bij vorige vraag: de politie heeft, als handhaver van openbare orde en veiligheid, daar meestal primair een rol in. Ook de mening van corporaties die te maken kunnen krijgen met maatschappelijk gezien onacceptabel woongedrag, legt daarbij soms gewicht in de schaal.
Vraag 4
Wat betekent mogelijke overlast voor de (veiligheid) van de Vlaardingse burger?
Antwoord
Ook deze vraag is algemeen gesteld en - voor zover die betrekking heeft op overlast waarbij voor beëindiging geen dwangmiddelen worden toegepast - niet in algemene zin te beantwoorden.
Waarschijnlijk wilt u weten welke extra overlast voor Vlaardingse burgers zou kunnen optreden als gevolg van de voorgenomen bezuinigingen bij Bouman. Ook daarop is overigens geen direct antwoord te geven: de inzet van Bouman GGZ is in voorkomende gevallen vrijwel zeker nooit alles bepalend bij het uitblijven van overlast. Net zo min geldt dan dat het wegvallen van die inzet na max. een half jaar automatisch tot extra overlast zal leiden. Zoals gezegd zijn er voor de doelgroep nog steeds andere vormen van ondersteuning beschikbaar.
Vermeldenswaard is verder dat we in het kader van bezuinigingen op de maatschappelijke opvang nadenken over een 'plus'-voorziening voor Vlaardingers. Als die van de grond komt, zal de daarbinnen geboden inzet vermoedelijk ook aan een deel van huidige gebruikers van langdurige outreachende zorg van Bouman ten goede komen.
Met vriendelijke groet,
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlaardingen,
de secretaris de burgemeester
ir. C. Kruyt mr. T.P.J. Bruinsma