Ondanks toezeggingen in de fietsnota van 2008 bestaan er in Vlaardingen nog steeds kruispunten die onveilig zijn voor fietsers, soms met dodelijk ongelukken tot gevolg. Raadslid Hermine Koning stelt hierover vragen aan het college van Burgemeester en wethouders.
------------------------------------------------------------------
Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Vlaardingen
Vlaardingen, 2 maart 2012
Betreft: Art. 36 vragen fietsveiligheid kruispunten
Geachte college,
Zoals u ongetwijfeld bekend is heeft er op 6 juli vorig jaar een afschuwelijk ongeluk plaatsgevonden op de kruising Lepelaarsingel, Dillenburgsingel/Zwanensingel waardoor een jonge fietser om het leven is gekomen. Een van de Lepelaarsingel rechts naar de Dillenburgsingel afslaande auto zag hem over het hoofd, met een vreselijke afloop.
Inmiddels is er op de Lepelaarsingel vóór bedoelde kruising een bordje geplaatst dat auto’s waarschuwt voor rechts afslaande fietsers.
De fractie van GroenLinks vindt het absoluut onvoldoende om alleen een bordje te plaatsen.
We hebben er de fietsnota van maart 2008 op nageslagen om te kijken wat het door de Raad vastgestelde beleid is m.b.t. fietsverkeer.
Enige citaten:
- Onder kopje 4.2 verkeersveiligheid meldt u: Een reductie van het aantal verkeersslachtoffers en het voorkomen van nieuwe ongevallen is een belangrijke doelstelling. (….) Op fietspaden hebben fietsers geen conflicten met andere verkeersdeelnemers;
- Bij 4.3. Reistijd en doorstroming: Bij aanleg van fietspaden of reconstructie van een kruispunt wordt ernaar gestreefd de opstelruimte voor fietsers te vergroten, waarmee ook het verkeerslicht beter zichtbaar wordt ….);
- En ook: In het geval de fietser bij verkeerslichten langer en vaker groen wordt gegeven (…..) wordt de
doorstroming en het comfort voor fietsers verbeterd.
Op de bedoelde kruising is, ook na dit dodelijk ongeval, nog steeds sprake van ernstige conflicterende situaties van fietsers met andere verkeersdeelnemers, omdat:
- er geen opstelruimte is voor fietsers, terwijl een opstelruimte de fietser zelf beter overzicht heeft en hem/haar tegelijk beter zichtbaar maakt voor anderen;
- het stoplicht nog steeds gelijktijdig groen licht aangeeft voor alle weggebruikers op het betreffende punt, waardoor elk moment opnieuw dit soort afschuwelijke ongevallen kunnen gebeuren.
Wij begrijpen niet waarom u, na bedoeld ongeluk en in het licht van de fietsnota, geen afdoende maatregelen heeft genomen om er voor te zorgen dat een dergelijke conflicterende situatie niet meer voor kan komen.
Temeer daar bedoelde fietsroute, vanuit Holy over de Zwanensingel richting Vlaardingen-Oost, deel uitmaakt van een Regionaal ontsluitende route (bladzijde 12 van de nota), waar vele fietsers gebruik van maken.
In het kader van de fietsnota uit 2008, waarin de Raad heeft vastgesteld dat een reductie van het aantal verkeersslachtoffers en het voorkomen van nieuwe ongevallen een belangrijke doelstelling van beleid is, heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen:
- Kunt u ons uitleggen, waarom er anno 2012 ( 4 jaar na invoering van de nota) in Vlaardingen nog steeds kruisingen zijn waarin conflicterende situaties (als op genoemd kruispunt ) met fietsers mogelijk zijn? Hoeveel van dergelijke kruispunten zijn dat eigenlijk nog?
- Bent u het met ons eens dat deze conflicterende situaties zo snel mogelijk opgeheven moeten worden en zo ja, hoe en op welke termijn gaat u dit aanpakken?
- Welke maatregelen gaat u nemen om er voor te zorgen dat in de tussentijd, totdat de conflicterende situaties als bedoeld zijn opgelost, de veiligheid van de kwetsbare fietser gewaarborgd is?
- Kunt u ons toezeggen, dat bij de aanleg van nieuwe kruisingen dusdanige maatregelen worden toegepast dat conflicterende situaties zich niet meer voor kunnen doen?
Graag horen wij van u welke keuzes u ten aanzien van een verbetering van de fietsveiligheid heeft gemaakt/gaat maken en welke uw overwegingen zijn bepaalde verbeteringen al dan niet uit te voeren.
Met vriendelijke groet,
namens de fractie van GroenLinks,
Hermine Koning.