GroenLinks Vlaardingen ondersteunt de oproep van Milieudefensie om dit jaar in een flink aantal gemeenten de kwaliteit van de lucht te meten. Dat gaat gebeuren met zogenaamde ' palmes' buisjes. Het onderzoek gaat over de luchtverontreiniging door auto's. De buisjes moeten dus langs een 'vieze' weg hangen. Er wordt gemeten van 9 tot 30 juni. Wij ontvingen onderstaande oproep. Meld je aan.

--------------------------------------------------------------

Deze zogeheten 'passieve' meting wordt uitgevoerd met behulp van buisjes, die aan één kant open gemaakt zijn als de meetperiode ingaat. Het buisje is circa 10 cm lang en 1 cm breed. De methode is eenvoudige toepasbaar en heeft zich in de praktijk bewezen. Het interne reactieve oppervlak bestaat uit een geïmpregneerd gaasje van roestvrij staal. Na afloop van de monsterafnameperiode worden de gaasjes behandeld met een reagens, waarna de hoeveelheid gebonden N02 vastgesteld wordt.

Hieronder het bericht van de site van Milieudefensie:

LUCHTVERVUILING: ZELF METEN IS ZEKER WETEN

Wil jij wel eens weten hoe schoon of vies de lucht is die je dagelijks inademt? Dat kan! Want Milieudefensie gaat dit voorjaar in een flink aantal gemeenten de kwaliteit van de lucht meten. Dat kan heel makkelijk, door het ophangen van 'palmes-buisjes'. Deze buisjes moeten drie weken blijven hangen, en worden daarna geanalyseerd. Uit de resultaten zal blijken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is.

Meedoen is heel eenvoudig
Milieudefensie zorgt ervoor dat je de buisjes, met een duidelijke handleiding, in je bezit krijgt. Jij hangt ze op en haalt ze na drie weken weer weg. Wij verzorgen vervolgens de analyse en het interpreteren van de resultaten.

Belangrijk
Om te zorgen dat het onderzoek wetenschappelijk verantwoord is zijn de volgende randvoorwaarden belangrijk. We onderzoeken de luchtvervuiling veroorzaakt door auto's, de buisjes moeten dus langs een vieze weg hangen. Hierbij is het ook van belang dat ze op ongeveer 3 meter hoogte kunnen hangen. Tot slot meten we allemaal tegelijk, dan is het mogelijk de gegevens te vergelijken. We meten van 9 tot 30 juni.

Meld je aan
en geef een korte omschrijving van de meetlokatie en je naam, adres, telefoon en mailadres door aan: servicelijn@milieudefensie.nl.

Zie ook:
www.milieudefensie.nl/verkeer/doemee