Op suggestie van GroenLinks kon de reconstructie van Midden-Delfland op 14 april jl. al fietsend bekeken en beleefd worden.

Mooi! Door Midden-Delfland fietsen op 14 april met zomerse temperaturen. (Zie foto's onderaan dit artikel.)
In november vorig jaar kreeg de gemeenteraad weer een presentatie van de Reconstructiecommissie. Het Midden-Delfland gebied moet een aantrekkelijk gebied blijven voor wandelen en fietsen, daarom is de Reconstructiecommissie aan de slag gegaan om (woning)bouw tegen te gaan en het historische karakter van dit mooie gebied te behouden.
Volgens GroenLinks zou de presentatie uitgebreid kunnen worden met een tocht door het gebied.


Verontruste mensen, zoals het Actiecomité Behoud Woudweg, houden ons op de hoogte van de misstanden en houden ons scherp om het behoud van het cultuurhistorische karakter van het gebied echt te laten eerbiedigen. De tocht zou dit voorjaar georganiseerd worden. Afgelopen zaterdag kregen raadsleden, ambtenaren en andere geïnteresseerden de gelegenheid mee te fietsen met de voorzitter van de commissie Kees van der Vaart. Het tijdstip en/of het onderwerp kwam niet veel mensen uit, want we waren maar met enkele raadsleden van maar enkele partijen.

De tocht was prachtig, zo konden we ter plekke bekijken waarover er gewikt en gewogen wordt en zien hoe er tijdens de werkzaamheden wordt omgegaan met het broedseizoen en territoriumdrang van de vele vogels. Ook de veelbesproken schuurtjes konden we nu van dichtbij aanschouwen. Het is te hopen dat iemand, als ze min of meer zijn opgeknapt, één of meerdere schuurtjes kan onderhouden en eventueel gebruiken. Soms wordt er wat al te slordig omgegaan met de kreekruggen en de oude opstallen. Een van die schuurtjes op het Schiedamse deel is nu, waarschijnlijk zonder vergunning, al gesloopt. Gelukkig staat het schuurtje waar een uil huisvesting heeft gezocht er nog wel.

We verzamelden aan de Olmendreef en fietsten aanvankelijk, zeker in de buurt van Vlaardingen, kleine stukjes, want er was erg veel van dichtbij te bekijken. Zo fietsten we ook vaak op bijna onbegaanbaar terrein en konden daarom zien hoe de nieuwe paden zullen gaan lopen.
Onze expeditieleider bleek een natuurminnend mens en kon onder andere enthousiast zijn weidevogelkennis aan ons kwijt.

Halverwege werd onze zucht naar koffie erg groot, maar dat was nergens te krijgen. Gelukkig had Aad van der Steen wel koeken en frisdrank meegebracht die we vlakbij Overschie op een van de picknick plekken gretig hebben verorberd.

De route ging door de hele Zuidrand van het gebied, dus vanaf De Holywijk de Holiërhoeksepolder door, waar we zagen waar de rietruigten en de natte stukken komen. Vervolgens richting Woudhoek, nadat we het bestaande bos aan de rand van Schiedam voorbij fietsten, waar nog vervuilde grond gestort ligt. Aan het eind van de Poldervaart, waar de picknickplaatsen zijn, gingen we zoveel mogelijk via andere paden weer terug. In de Poldervaart wordt de rust nog wel behoorlijk verstoord door het lawaai van Zestienhoven.

We konden constateren dat er wel sprake was van een zekere mate van versnippering. Het totaalbeeld van het historische weidelandschap wordt ingeleverd voor een, overigens in de toekomst fraai groen, recreatiegebied. Ook konden we zien hoe er met liefde, vaak door vrijwilligers, bomen geknot zijn, maar ook hoe een aannemer het knotten op een verkeerde wijze heeft gedaan. De nieuwe aanplant van knotwilgen lijkt een mooi plaatje op te gaan leveren. Het nieuw aangelegde bos was jammer genoeg niet door iemand met liefde en kennis van het vak uitgevoerd. Kees kon ons verzekeren dat hij daar de aannemer op zal aanspreken.

Inmiddels hebben we de ervaring dat er in behoorlijke mate geluisterd wordt naar gebruikers en andere liefhebbers van het gebied. Dus mensen, als u iets ziet of hoort dat tijdens de uitvoering naar uw mening niet goed gaat, laat het dan weten. Maar bovenal: geniet van de rustgevendheid van het Midden-Delfland!

Hartelijke groet,
Corrie Kortleven