Op Pad met Corrie Kortleven: Bewolkt en toch fleurig!

In de Stationsstraat zijn de hekken rond de scholen Het Visnet en Erasmus in een gezamenlijk project van leerlingen en twee kunstenaars voorzien van kunstwerken met het thema ‘wolken’.

bericht AD dd. 08-09-2008

IN 'DE WOLKEN'Het duurde een behoorlijke tijd! Al jaren klagen de omwonenden over de onvriendelijke uitstraling – en dit is zeer zacht uitgedrukt – van de hekken die geplaatst zijn om vandalisme aan het schoolgebouw tegen te gaan.In januari 2007 stuurde we als GroenLinks-fractie al een brief aan de wethouder nadat we in 2005 al mondeling vragen hadden gesteld. We verzochten om samen met de buurtbewoners en de school te komen tot een oplossing. Een half jaar later vroegen we informeel om de stand van zaken omdat er maar niets gebeurde. Financieel bleek het voor 2007 niet meer mogelijk iets te doen, maar in 2008 zou een traject in gang worden gezet.Begin dit jaar werd ik blij verrast want twee kunstenaars kregen de opdracht hier wat te gaan doen en donderdag 4 september mocht ik getuige zijn van het eindresultaat. In het atelier van Annet Braad mochten de kinderen van de school tekeningen komen maken met als thema ‘de wolken’ - wat zie je in de wolken? Daar kwamen verrassend veel kleurrijke plaatjes uit. De Vlaardingse kunstenaars Annet Braad en Marieke van ‘t Hof hebben deze tekeningen overgenomen op stalen platen in de vorm van wolken.

Vervolgens werden de platen bevestigd op de hekken.

Op de wolken kunnen de kinderen hun kunstwerk terugvinden en daar zijn ze trots op. Ook de aanwezige omwonenden zijn er blij mee. Zij kregen bij de officiële onthulling een poster mee waarop de kunstwerkjes zijn afgedrukt. Niet alle omwonenden zijn echter tevreden met deze oplossing: “Wij zijn hier niet bij betrokken, terwijl ons dat wel beloofd was.” Inderdaad een misverstand. De bewoners zijn alleen betrokken bij de oplevering van het uiteindelijk resultaat.Eén van de bewoners die tegenover de school woont voegt nog toe: “Ons ging het om de hekken waar wij tegenaan moeten kijken en die staan er nog steeds. Ach... eerst leek het wel een gevangenis en nu lijkt het dus een jeugdgevangenis...”.Het is de school zelf die echter kiest voor dit soort beveiliging en dat gegeven was het uitgangspunt bij dit project. Prima dat de leerlingen hier bij betrokken zijn. Wel vinden wij dat bij toekomstige projecten ook de bewoners in een eerdere fase betrokken moeten worden. Tijdens de onthulling werden door de dichter Kees Alderliesten een aantal heel leuke en mooie gedichten voorgedragen die leerlingen geschreven hadden voor dit project.

Een verhalenverteller vertelde aan de hand van de kunstwerken daarna een mooi sprookje en liet ons al vertellend alle kunstwerken bekijken. Al met al een leuke happening.

Wat ons betreft blijft de aandacht nog even gevestigd op de omgeving van de school, want ook het schoolplein blijkt een bron van zorg. Er is onduidelijkheid over het onderhoud van het plein waar het onkruid welig tiert en bewoners ondervinden vaak last van hangjongeren in de avonduren. En dan hebben we het nog niet eens over de vervuiling.Wordt vervolgd dus.Corrie Kortleven,Fractielid van GroenLinks Vlaardingen.

 Bron foto's: Marieke van 't Hof